• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Η περιοδεία στη Δυτική Ελλάδα, οι επαφές με επιχειρηματίες και το μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο επικεφαλής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας

    Ο επικεφαλής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας


    Μήνυμα αισιοδοξίας ότι η ελληνική οικονομία, παρά τη γεωπολιτική κρίση, μπορεί να κάνει το άλμα μπροστά έστειλε ο επικεφαλής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στον επιχειρηματικό κόσμο των Ιωαννίνων και της Πάτρας κατά την πρόσφατη περιοδεία της διοίκησης στη Δυτική Ελλάδα.

    Εκτίμησε  ότι ο τουρισμός θα πετύχει τις επιδόσεις του 2019 και ότι η χώρα μπορεί, παρά την αύξηση των επιτοκίων, να έχει κατά μέσο όρο ρυθμό ανάπτυξης έως και 3-4% τον χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια.

    Καθολική ήταν και η συμμετοχή των επιχειρηματιών τόσο στις παρουσιάσεις της τράπεζας για τα έργα του Ταμείου Ανάπτυξης και των χρηματοδοτήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, όσο και στα δείπνα που παρέθεσε η διοίκηση.

    Ο κ. Καραβίας κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να αδράξει την ευκαιρία για ανάπτυξη λέγοντας χαρακτηριστικά: Τώρα που αρχίζει ο ανοδικός οικονομικός κύκλος να αναζητήσετε τις ευκαιρίες του, να ξανασκεφτείτε τις δυνατότητες της επιχείρησής σας, να οραματιστείτε το μέλλον της. Και μπορούμε να το σχεδιάσουμε μαζί.

    Στην περιοδεία  συμμετείχε σύσσωμη η διοίκηση της τραπεζας η οποία διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες πελάτες της ότι παραμένει στο πλευρό τους για να τους στηρίξει και να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες τους, «προκειμένου να ξεπεράσουμε από κοινού και τις νέες, ισχυρές, προκλήσεις».

    Σύμφωνα με την διοίκηση της Eurobank, η Δυτική Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης σε όλους τους τομείς – στη μεταποίηση, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στις νέες τεχνολογίες.

    Μιλώντας στους επιχειρηματίες της περιοχής ο κ. Καραβίας υπογράμμισε πως δεν μπορεί να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός ή πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια. Τονίζοντας πως «το βέβαιο είναι ότι αυτές οι προκλήσεις θα παραμείνουν μαζί μας για αρκετό διάστημα».

    Ωστόσο το θετικό στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς το πρόβλημα είναι συνολικό για την Ευρώπη. Και κυρίως η χώρα έχει να επιδείξει άλματα προόδου σε πολλούς τομείς και να ξεχωρίζει θετικά, σημείωσε ο κ. Καραβίας και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως: «Η αισιοδοξία για την οικονομία της χώρας στηρίζεται στα θεμελιώδη μεγέθη που παραμένουν υποστηρικτικά για την ανάπτυξη και στις βαθιές αλλαγές που έχουν συντελεστεί».

    Τι δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να «τρέξει» στο αύριο

    Τρία είναι τα σημεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να «τρέξει» στο αύριο.

    • Η στήριξη της επιχειρηματικότητας από την πολιτεία
    • Η στήριξη της οικονομίας από τις τράπεζες, οι οποίες απαλλαγμένες από το άγος των «κόκκινων» δανείων χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια. Με τους διαθέσιμους πόρους  από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ, και άλλα προγράμματα να προσεγγίζουν τα 72 δισ. ευρώ για τα επόμενα 8 χρόνια. Κονδύλια που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας, να ανεβάσουν την ελληνική οικονομία σε ένα άλλο επίπεδο.
    • Επενδυτικοί κολοσσοί -Microsoft, Pfizer, Mondelez, CVC, RWE, Worldline, Macquarie– έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις σε τομείς όπως είναι οι νέες τεχνολογίες, ενέργεια, τρόφιμα, υγεία, φαρμακοβιομηχανία.
    • Μεγάλα brands έχουν πραγματοποιήσεις δυναμική είσοδο στον ελληνικό τουρισμό.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καραβίας στο κομμάτι των τεχνολογικών επενδύσεων και στη σημασία -αλλά και τη στήριξη- που έχουν για τη Eurobank, υπογραμμίζοντας πως η τράπεζα στα πιο δύσκολα χρόνια ίδρυσε και εξέλιξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα επώασης νεοφυών επιχειρήσεων, το egg.

    Αναφορά έκανε και στη χρηματοδότηση όλων των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που αλλάζουν την εικόνα της χώρας και στα οποία συμμετέχει η τράπεζα. Τέτοια έργα είναι: το εμβληματικό project του Ελληνικού, η Εγνατία και η Ολυμπία Οδός, η ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, τα projects του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ για  τεχνολογικά προηγμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

    Παρούσα σύσσωμη η διοίκηση της Eurobank

    Τέλος σημειώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας διαδοχικές συναντήσεις με πελάτες, εκπροσώπους επιχειρήσεων, φορείς, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας στην περιοχή είχαν: Ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας, οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Βασιλείου και Σταύρος Ιωάννου. Στην πρώτη ευρείας κλίμακας μετά από την διετή περίοδο της πανδημίας περιοδεία της η διοίκηση έδωσε έμφαση στην  αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της τράπεζας να προσανατολίσει όλες τις δυνάμεις της για τη χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, σε όλη την Ελλάδα.

    Στην περιοδεία συμμετείχαν ακόμα οι γενικοί διευθυντές, Retail Banking, Ιάκωβος Γιαννακλής, Δικτύου Καταστημάτων, Γιάννης Σεραφειμίδης, Commercial Banking, Ανδρέας Χασάπης, και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής & επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Small Business Segment, Δημήτρης Οικονόμου, όπως και οι επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού, Νατάσσα Πασχάλη,  Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου, Μιχάλης Βλασταράκης. Τα στελέχη της τράπεζας όργωσαν στην κυριολεξία τη Δυτική Ελλάδα με συναντήσεις στην  Πάτρα, το Αίγιο, το Κιάτο, τον Πύργο, την Αμαλιάδα, τα Λεχαινά, τη Ναύπακτο, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Αρτα, την Πρέβεζα, τα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα.



    ΣΧΟΛΙΑ