• Τράπεζες

    Χωρίς εγγύηση κάλυψης η ΑΜΚ της Attica Bank – Τι ποσά καλούνται να καταβάλλουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι

    H CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού

    H CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού


    Χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση κάλυψης, ξεκινούν οι διαδικασίες της αύξησης κεφαλαίου στην πολύπαθη Attica Bank, με στόχο να αντληθούν έως 473,346 εκατ. ευρώ.

    Προκειμένου η τράπεζα να πάρει μια βαθιά ανάσα, που θα της επιτρέψει να φύγει από τα δύσκολα. Αλλά και να υπερασπιστεί με περισσότερες αξιώσεις τη θέση της, μέσα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

    Το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ, που έλαβε χθες το «πράσινο φως» από την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρει ότι εάν η κεφαλαιακή αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως, τότε θα προσμετρηθεί το όποιο ποσό συγκεντρωθεί.

    Ανοικτό όμως παραμένει ακόμα και το ερώτημα της συμμετοχής ιδιώτη επενδυτή. Εν προκειμένω του σχήματος της Thrivest ( των Εξάρχου και Μπάκου-Καϋμενάκη)  με το οποίο οι συζητήσεις δείχνουν να ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί. Χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο το τι τελικά θα συμβεί.

    Με βάση τη δομή της κεφαλαιακής αύξησης, οι παλιοί μέτοχοι έχουν το δικαίωμα να πάρουν 3,5164 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά, με τιμή διάθεσης στα 13,5 ευρώ ανά μετοχή.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ) που έχει τώρα στο χαρτοφυλάκιό του το 69,51% της τράπεζας, καλείται να εισφέρει στην ΑΜΚ μερίδιο που μεταφράζεται σε 329 εκατ. ευρώ.

    Το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) έχοντας πλέον ενσωματώσει στο ενεργητικό του και το 8,08% που κατείχε η Ellington, μέσω της Rinoa, ελέγχει το 20,11% της Attica Bank. Με συνέπεια το δικό του μερίδιο στην εισφορά νέων κεφαλαίων να ανέρχεται στα 95,19 εκατ. ευρώ.

    Από την άλλη πλευρά ο e-EΦΚΑ με το 8,40% που κατέχει στην τράπεζα, καλείται να εισφέρει στην ΑΜΚ 39,8 εκατ. ευρώ.

    Το παζλ συμπληρώνεται από τούς υπόλοιπους μετόχους, η συνολική συμμετοχή των οποίων εκφράζει το 1,99% της τράπεζας. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον ότι η δική τους κεφαλαιακή συνεισφορά ανέρχεται στα περίπου 9,4 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την άσκηση που γίνεται στο…ενημερωτικό Δελτίο, αν κανείς από τους ιδιώτες μετόχους δεν συμμετάσχει στην ΑΜΚ και οι βασικοί μέτοχοι πάρουν αναλογικά τις μετοχές που θα μείνουν αδιάθετες, τότε το Τ.Χ.Σ θα ανεβάσει το ποσοστό του στο 70,6%. Το ΤΜΕΔΕ θα πάει στο 20,43% και ο e-EΦΚΑ στο 8,53%. Αφήνοντας στην ελεύθερη διασπορά το 0,45%.

    Ανάλογα με το είδος της συμφωνίας που μπορεί να υπάρξει με το σχήμα της Thrivest, η πιθανή είσοδό της θα γίνει όπως όλα δείχνουν, με παραίτηση δικαιωμάτων από υφιστάμενους μετόχους ( του ΤΜΕΔΕ κατά τα φαινόμενα)  σε συνδυασμό και με την απορρόφηση αδιαθέτων. Σε συνάρτηση βέβαια και το πόσα κεφάλαια θα θελήσει (αν εν τέλει θελήσει) να τοποθετήσει το συγκεκριμένο σχήμα.

    Αρνητικά ίδια κεφάλαια και ξεφούσκωμα της μετοχής

    Η Attica Bank δίνει μάχη με τον χρόνο (και όχι μόνο) για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 2,6 δισ. ευρώ που έχει στα βιβλία της. Όπως η ίδια η τράπεζα λέει, η στρατηγική της «μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη σταδιακή αποεπένδυση από τίτλους των τιτλοποιήσεων ή και πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Και ειδικότερα, στο παρόν στάδιο, από τους τίτλους των τιτλοποιήσεων Astir 1 και Metexelixis».

    Εφόσον υπάρχει συμφωνία ως προς τα σκέλη της αποεπένδυσης σε χρόνο μέχρι τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2022, αυτό θα επιφέρει τη λήψη πρόσθετων προβλέψεων. Με εκτιμώμενο ύψος  περίπου  300 εκατ. ευρώ.  Συνέπεια αυτών, θα είναι να κλείσει η χρήση με ζημιές 350 εκατ. ευρώ και με αρνητικά ίδια κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ. Τα οποία και θα αποκατασταθούν με την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, που θα συνδράμει και στις απαιτούμενες προβλέψεις.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η 24η Μαρτίου θα είναι η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Αttica Bank με ενσωματωμένο το δικαίωμα στη ΑΜΚ. Η οποία θα ολοκληρωθεί στις 24 Απριλίου.

    Χθες στο χρηματιστήριο η μετοχή υποχώρησε εκ νέου, κλείνοντας με απώλειες 10%, στα 12,24 ευρώ. Με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να διαμορφώνεται στα 122 εκατ. ευρώ. Δηλαδή… 74,5% πιο κάτω από τα επίπεδα της 10ης Φεβρουαρίου. Όταν υπό συνθήκες ακραίας κερδοσκοπίας, τα ίχνη της οποίας ακόμη αναζητούνται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η τράπεζα με το ανεπαίσθητο free float είχε φτάσει να αποτιμάται στα 478,6 εκατ. ευρώ…

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο και το χρονοδιάγραμμα για την ΑΜΚ

    Attica Bank: Πρόσθετες προβλέψεις 0,3 δισ. για τα NPEs από την πώληση των Astir 1 και Metexelixis



    ΣΧΟΛΙΑ