• Τράπεζες

    China Construction Bank: Δημιουργεί ταμείο 4,2 δισ. δολαρίων για την αγορά ακινήτων

    • NewsRoom


    Η China Construction Bank θα δημιουργήσει ένα ταμείο 30 δισεκατομμυρίων γουάν (4,2 δισ. δολάρια) για την αγορά ακινήτων από κατασκευαστές, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενισχύουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της κρίσης ακινήτων που επιβαρύνει την οικονομία, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Το ταμείο θα “επενδύσει σε υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία” εταιρειών ακινήτων και θα ανακαινίσει τα ακίνητα τα οποία θα δοθούν προς ενοικίαση, ανέφερε ο δανειστής σε ανακοίνωσή του στο χρηματιστήριο της Σαγκάης την Παρασκευή. Το ταμείο θα λειτουργήσει για 10 χρόνια, με πιθανή παράταση, σύμφωνα με την CCB, η οποία είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους κρατικούς δανειστές της Κίνας.

    Εγκρίθηκε η επένδυση στο ταμείο

    Με τη δημιουργία του ταμείου, η CCB “συμβάλλει στη διερεύνηση του νέου μοντέλου ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων και διευκολύνει τη σταθερή και υγιή ανάπτυξη του τομέα των ακινήτων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η τραπεζική ρυθμιστική αρχή της χώρας έχει εγκρίνει την επένδυση στο ταμείο, πρόσθεσε.

    Οι εταιρείες ακινήτων της Κίνας αντιμετωπίζουν μια πιστωτική κρίση, αφού η κυβέρνηση νωρίτερα περιόρισε τον δανεισμό στον τομέα για να μειώσει τους κινδύνους χρέους. Η οικονομική κατάσταση των κατασκευαστών επιδεινώθηκε καθώς οι πωλήσεις ακινήτων κατέρρευσαν, πυροδοτώντας μια πανεθνική κρίση όπου οι αγοραστές κατοικιών μποϊκοτάρουν τις πληρωμές υποθηκών για να διαμαρτυρηθούν για την αποτυχία των κατασκευαστών να παραδώσουν τα έργα.

    Λαμβάνονται μέτρα για την ανακοπή της ύφεσης

    Οι αρχές έχουν λάβει διάφορα μέτρα για να ανακόψουν την ύφεση που έχει πλήξει την οικονομική ανάπτυξη καθώς και τα κρατικά έσοδα από τις πωλήσεις γης. Μείωσαν τα επιτόκια, ζήτησαν από τις τράπεζες να καλύψουν τις εύλογες χρηματοδοτικές ανάγκες των εργολάβων και προσφέρουν ειδικά δάνεια συνολικού ύψους 200 δισ. γουάν μέσω των τραπεζών πολιτικής για να εξασφαλίσουν την παράδοση των έργων ακινήτων.

    Η χώρα έχει επίσης επιδιώξει να επεκτείνει την αγορά ενοικιαζομένων κατοικιών για να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη των ακινήτων μακροπρόθεσμα και η CCB πρωτοστατεί σε αυτή την εθνική στρατηγική.

    Η τράπεζα είχε 181 δισ. γουάν σε εκκρεμή δάνεια που σχετίζονται με ενοικιαζόμενες κατοικίες μέχρι το τέλος Ιουνίου, 35% περισσότερα από ό,τι στο τέλος Δεκεμβρίου. Μια πλατφόρμα μίσθωσης κατοικιών που διαχειρίζεται έχει καλύψει το 96% των περιοχών σε επίπεδο πόλης και άνω στην Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

    Διαβάστε επίσης

    Παύλος Μυλωνάς: Επενδύσεις έως 60 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας

    Το Λονδίνο καταργεί το όριο στα μπόνους των τραπεζιτών

    AXIA: Γιατί συστήνει buy με υψηλά περιθώρια ανόδου σε όλες τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ