• Τράπεζες

    Χάκερ «χτύπησαν» την κινεζική ICBC – Αναστάτωση στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ

    • NewsRoom
    ΗΠΑ: Κινέζοι χάκερ άρπαξαν εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για την οικονομική ενίσχυση πληγέντων από την πανδημία Covid-19 (NBC)

    Πηγή: REUTERS/Kacper Pempel/File Photo


    Συναγερμός σήμανε στην αμερικανική μονάδα της Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), καθώς έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης από χάκερ που όπως φαίνεται ανήκουν στην ίδια ομάδα – ρωσικών δεσμών – η οποία και την Boeing, την ION Trading UK και τη Royal Mail του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ειδικότερα, η ομάδα χάκερ γνωστή ως Lockbit, θεωρείται ύποπτη ότι οργάνωσε μια επίθεση ransomware κατά της αμερικανικής μονάδας της ICBC, τον μεγαλύτερο δανειστή στον κόσμο από πλευράς ενεργητικού, η οποία οδήγησε σε κλυδωνισμούς και στην αγορά αμερικανικών ομολόγων και σύγχυση στο  υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

    Την ώρα που ορισμένες συναλλαγές απέτυχαν να εκκαθαριστούν, ζητήθηκε από τους επενδυτές να αναδρομολογήσουν τις συμφωνίες τους.

    Με USB στικάκι οι συναλλαγές!

    Το γεγονός ανάγκασε την ICBC να αποστείλει τα απαιτούμενα στοιχεία μέσω ενός αγγελιοφόρου που μετέφερε ένα στικάκι USB (!), όσο η τράπεζα προσπαθούσε να περιορίσει τη ζημιά.

    «Την Πέμπτη, οι συναλλαγές που διαχειριζόταν η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, διέσχισαν το Μανχάταν μέσα από ένα στικάκι USB», έγραψε χαρακτηριστικά το περιοδικό Time.

    «Αυτό είναι ένα πραγματικό σοκ για τις μεγάλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μάρκους Μάρεϊ, ιδρυτής της σουηδικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Truesec.

    «Το χακάρισμα στην ICBC θα κάνει τις μεγάλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο να συναγωνιστούν για να βελτιώσουν την άμυνά τους, από σήμερα», συμπλήρωσε.

    Πράγματι, το περιστατικό επισημαίνει έναν κίνδυνο που αγχώνει τους τραπεζίτες, καθώς η προοπτική μιας κυβερνοεπίθεσης, θα μπορούσε κάποια μέρα να “ακρωτηριάσει” ένα βασικό κομμάτι της καλωδίωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκαλώντας ένα ντόμινο διακοπών στα συστήματα.

    Ακόμη και σύντομα γεγονότα, ωθούν τους ηγέτες των τραπεζών και τους κυβερνητικούς επόπτες τους να ζητήσουν περισσότερη επαγρύπνηση από όλους.

    Ποια είναι η Lockbit – Το modus operandi

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η Lockbit, μια εγκληματική οργάνωση με δεσμούς στη Ρωσία, η οποία ειδικεύεται στη χρήση κακόβουλου λογισμικού γνωστό ως ransomware (με λύτρα), καθώς κρυπτογραφεί αρχεία στους υπολογιστές των θυμάτων της και στη συνέχεια απαιτεί πληρωμή για να τα ξεκλειδώσει.

    Νωρίτερα φέτος, θεωρήθηκε υπεύθυνη για μία επίθεση στoν όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συναλλαγών ION, που παρέλυσε τις συναλλαγές παραγώγων σε όλες τις αγορές για τα πάντα, από εμπορεύματα έως ομόλογα και ανάγκασε αρκετές τράπεζες και χρηματιστές να επεξεργάζονται τις συναλλαγές με το χέρι!

    Επίσης, πριν από μια εβδομάδα, η Boeing αποκάλυψε μια κυβερνοεπίθεση που κατέστρεψε τον ιστότοπο όπου πουλά ανταλλακτικά αεροσκαφών, λογισμικό και υπηρεσίες.

    Η Lockbit απείλησε να δημοσιοποιήσει «ευαίσθητα δεδομένα» που ανήκουν στην Boeing εάν δεν πλήρωνε λύτρα έως τις 2 Νοεμβρίου.

    Οι χάκερ τοποθέτησαν το όνομα της εταιρείας στον ιστότοπό της, με αντίστροφη μέτρηση για την ημέρα της περασμένης εβδομάδας, ενώ το όνομα αργότερα εξαφανίστηκε από τον ιστότοπο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πλαστικά Θράκης: Νέο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ

    Τσαμάζ (ΟΤΕ): Συνεχίζουμε στον σωστό δρόμο – Η στρατηγική μας αποδίδει καρπούς

    efood: Oι διανομείς βαθμολογούν θετικά τη συνολική συνεργασία τους με την εταιρεία



    ΣΧΟΛΙΑ