• Τράπεζες

    Barclays: Βουτιά 12% στα προ φόρων κέρδη το α’ τρίμηνο – Προχωρά το σχέδιο αναδιάρθρωσης

    • NewsRoom
    C. S. Venkatakrishnan, CEO Barclays

    C. S. Venkatakrishnan, CEO Barclay’s


    Βουτιά 12% στα κέρδη του α’ τριμήνου ανακοίνωσε την Πέμπτη η Barclays, καθώς η βρετανική αγορά βρίσκεται σε στασιμότητα, λόγω των υψηλών επιτοκίων στεγαστικών δανείων και της περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας των επιχειρήσεων.

    Η βρετανική τράπεζα, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης στρατηγικής αναδιαμόρφωσης, ανέφερε κέρδη προ φόρων για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου στα 2,3 δισεκατομμύρια λίρες (2,84 δισεκατομμύρια δολάρια), χαμηλότερα τα από 2,6 δισεκατομμύρια λίρες πριν από ένα χρόνο και οριακά πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 2,2 δισεκατομμύρια.

    Τα έσοδα του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο ήταν 6,95 δισεκατομμύρια λιρών, μειωμένα κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Παράλληλα, η τράπεζα δεσμεύτηκε να επιστρέψει 10 δισεκατομμύρια λίρες στους μετόχους μεταξύ 2024 και 2026 μέσω μερισμάτων και εξαγορών μετοχών, καθώς επιχειρεί να αποκαταστήσει την πίστη των επενδυτών στο παγκόσμιο τραπεζικό επιχειρηματικό της μοντέλο, μετά από χρόνια υποαπόδοσης των τιμών της μετοχής της, αλλά και στον απόηχο συγκρούσεων με ακτιβιστές για τον ρόλο της επενδυτικής της.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2021, τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στο Λονδίνο, έγιναν στόχος επίθεσης από οικολόγους ακτιβιστές.

    Η διαμαρτυρία περιλάμβανε και θραύση τζαμαρίας ενώ η τράπεζα βρέθηκε στο στόχαστρο ακτιβιστών κατά της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι ήθελαν με αυτή τη συμβολική ενέργεια να διαμαρτυρηθούν για τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Η μετοχή της σημείωνε άνοδο 4,8% σήμερα Πέμπτη στο Λονδίνο στις 11:04 ώρα Ελλάδος.

    Σημειώνεται ότι η βρετανική τράπεζα, ανακοίνωσε μια πολυαναμενόμενη αναθεώρηση στρατηγικής στις 20 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι θα επενδύσει στην εγχώρια τραπεζική της δραστηριότητα, θα μειώσει δαπάνες 2 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ θα αυξήσει τις πληρωμές προς τους μετόχους.

    Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του σχεδίου της, η barcalaye είχε anaf;erei ζημιά 111 εκατομμυρίων λιρών για το το δ’ τρίμηνο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Kelleher (UBS): Ανησυχία για την ενίσχυση των κεφαλαιακών απαιτήσεων – «Δεν είναι η σωστή επιλογή»

    Ελληνική Τράπεζα: Deal με τη CNP Assurances για την εξαγορά της CNP Cyprus Insurance Holdings

    Τράπεζες: «Σαρώνουν» τα ομόλογα, φθηνό χρήμα 3,45 δισ. από τις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ