• Τράπεζες

    Αποκαλυπτικό: Όλο το σχέδιο που οδηγεί το σχήμα Ellington–ΤΜΕΔΕ στον πλήρη έλεγχο της Attica Bank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Των Δημήτρη Κόκκορη- Έφης Καραγεώργου
    Attica Bank: Συμφωνία ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington για συμμετοχή στην ΑΜΚ- Παράταση έως 17/12 στην άσκηση δικαιώματος

    Κώστας Μακέδος (ΤΜΕΔΕ, Πρόεδρος Attica Bank) – Mike Vranos (Ellington fund)


    Τον πλειοψηφικό έλεγχο της Attica Bank θα έχει σε βάθος χρόνου και μετά από τρεις διαδοχικές εταιρικές πράξεις το σχήμα του προτιμητέου επενδυτή που απαρτίζεται από το αμερικανικό fund της Ellington σε σύμπραξη με το Ταμείο των Μηχανικών –ΤΜΕΔΕ. Καθώς μετά από τη σύμφωνη γνώμη του ΤΧΣ άναψε το πράσινο φως για τις εξελίξεις που ξεκινούν με τη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ.

    Στη συγκεκριμένη αύξηση που γίνεται με τιμή διάθεσης στα 0,20 ευρώ ανά μετοχή το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ αναμένεται να τοποθετήσει περί τα 55 εκατ. ευρώ ή ενδεχομένως και κάτι παραπάνω, ανάλογα με τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα της έκδοσης.

    Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμάται ότι το ποσοστό συμμετοχής του σχήματος του στρατηγικού εταίρου θα αποκτήσει περίπου το 22% της τράπεζας ενώ μικρή μείωση θα υποστεί και η θέση του ΤΧΣ που τώρα είναι στο 68,2%.

    Σε κάθε περίπτωση και με βάση το στρατηγικό σχέδιο που είναι σε εξέλιξη και αφορά την ριζική εξυγίανση της Attica Bank, θα ακολουθήσει ένα δεύτερο στάδιο. Αυτό θα είναι σε συνάρτηση με τις ζημίες που θα επιφέρουν οι τιτλοποιήσεις της τράπεζας, προκειμένου αυτή να απαλλαγεί από το βραχνά των «κόκκινων» δανείων και να αποτελέσει έναν αξιόπιστο πέμπτο πόλο του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Εκ των πραγμάτων είναι ακόμα νωρίς για να προβλεφθεί το ακριβές ύψος των ζημιών, για τις οποίες η Deloitte έχει κάνει μία πρώτη εκτίμηση που τις αποτιμά στα 230 εκατ ευρώ.

    Αν όντως κινηθούν σε αυτά τα επίπεδα, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η δεύτερη στη σειρά κεφαλαιακή αύξηση που θα «τρέξει» μπορεί να κινηθεί στα επίπεδα των 150 εκατ ευρώ και τούτο προκειμένου η τράπεζα να ανταποκριθεί πλήρως στους δείκτες της κεφαλαιακής επάρκειας που έχει θεσπίσει η εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Με ανοιχτό ακόμα το ποσό της δεύτερης αύξησης κεφαλαίου, το σχήμα των Ellington- ΤΜΕΔΕ φέρεται να έχει εκφράσει τη δέσμευση του ότι θα καλύψει περίπου το 45%.

    Οι εν λόγω διαδικασίες πιστεύεται ότι θα εκκινήσουν από το πρώτο τρίμηνο και μετά της νέας χρονιάς. Στους εν γένει στρατηγικούς σχεδιασμούς για το μέλλον της τράπεζας περιλαμβάνεται και ένα τρίτο στάδιο και αυτό αφορά την έκδοση παραστατικών τίτλων warrants τα οποία θα αποκτήσει το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ με δικαίωμα μετατροπής τους σε μετοχές, όποτε αυτό κριθεί από τον προτιμητέο επενδυτή.

    Με αυτήν την τελική πράξη εκτιμάται ότι το Ellington μαζί με το ΤΜΕΔΕ θα φτάσουν να ελέγχουν περί το 70% της τράπεζας περιορίζοντας καταφανώς σε δεύτερο ρόλο τη συμμετοχή του ΤΧΣ.

    Οι όλες διεργασίες είναι ακόμα σε εξέλιξη, για τον καθορισμό επιμέρους λεπτομερειών για τις οποίες είναι πάντα σε ανοιχτή γραμμή ο κεντρικός Έλληνας τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.

    Να σημειωθεί ότι πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ που κατέχει το 14,7% της τράπεζας είναι ο κ. Κώστας Μακέδος, πρόεδρος και της Attica Bank.

    Το Ellington Management Group είναι δημιούργημα του Μάικλ Βράνος.

    Ο Βράνος –που σύμφωνα με την Wall Street Journal και το περιοδικό Fortune είναι «ο πιο γνωστός έμπορος ενυπόθηκων ομολόγων στη Wall Street»-, γεννήθηκε στο Worcester της Μασαχουσέτης, από Έλληνες γονείς μετανάστες τον Αλέξανδρο και την Αγλαΐα Βράνο, και μεγάλωσε στο Έλινγκτον του Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Από την πόλη που μεγάλωσε έδωσε και το όνομα στο fund που δημιούργησε το 1994. Πριν από τη δημιουργία του Ellington ο Βράνος ήταν ο νεότερος και ο πιο ακριβοπληρωμένος Διευθύνων Σύμβουλος στα 130 χρόνια ιστορίας της εταιρείας Kidder Peabody. Επί των ημερών του η εταιρεία απογειώθηκε και όταν έφυγε ο Βράνος η Kidder Peabody κατέρρευσε.

    Στενοί συνεργάτες του Βράνος είναι άλλοι δύο Έλληνες. Ο Τζoν Γιαννακόπουλος που είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του Ellington. Και ο Νίκος Νικόπουλος συνεργάτης του Βράνου από το 1997, ο οποίος τρέχει τις δραστηριότητες του Ellington στην Ελλάδα. Και έχουν ακόμη εάν κοινό χαρακτηριστικό, είναι και οι τρεις είναι απόφοιτοι του Χαρβαρντ.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΧΣ: Το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington προτιμητέος επενδυτής για την Attica Bank – Πλήρης επιβεβαίωση mononews

    Ποιοι είναι οι τρεις Έλληνες του Ellington που έρχονται να σώσουν την Attica Bank

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Λιγότεροι από 10 οι «παίκτες» που έστειλαν στα ουράνια τη μετοχή της Attica Bank



    ΣΧΟΛΙΑ