• Τράπεζες

    Attica Bank: Στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank


    Στις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση της Attica Bank και θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα 3μηνου, και για πρώτη φορά μετά από χρόνια η τράπεζα θα εμφανίσει κέρδη.

    Η CEO της τράπεζας Ελένη Βρεττού θα παρουσιάσει στους μετόχους, τις προβλέψεις για το 2023 – το οποίο όπως φαίνεται θα σημάνει την επαναφορά της Αττικής στην κερδοφορία, τη στρατηγική της επόμενης μέρας, όπως και τη διαδικασία συγχώνευσης της με την Παγκρήτια.

    Στο μεταξύ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Thrivest και η Attica Bank, δέχονται «καταιγισμό» βιογραφικών, από πρώην και νυν τραπεζικά στελέχη, όπως και από στελέχη τη επιχειρηματικής κοινότητας, που επιθυμούν να αναλάβουν μία από τις 12 θέσεις μελών στο νέο ΔΣ της Τράπεζας Αττικής.

    Στην  Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της τράπεζας έχουν φτάσει περισσότερα από 20 βιογραφικά και έχουν γίνει πάνω από 10 συνεντεύξεις, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και από την Thrivest, όπως και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Να σημειωθεί ότι τη διαδικασία αναζήτησης των νέων μελών τρέχει η  Egon Zehnder του  Ανδρέα Γαβριηλίδη.

    Στο νέο ΔΣ το ΤΧΣ θα τοποθετήσει 4 μέλη, ο στρατηγικός επενδυτής η Thrivest –των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου θα εκπροσωπείται στο ΔΣ με τρία μέλη και τέσσερα μέλη αναζητά η Αττικής.

    Το ΔΣ θα απαρτίζεται από 13 μέλη, η CEO Ελένη Βρεττού θα είναι και το μοναδικό εκτελεστικό μέλος, ενώ αναζητείται και πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες  προβεβλημένοι τραπεζίτες, έχουν υποβάλλει την υποψηφιότητά τους να αναλάβουν την προεδρία στη νέα τράπεζα που θα «γεννηθεί» από τη συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια.

    Το νέο ΔΣ θα λάβει και την απόφαση για την πώληση του χαρτοφυλακίου  Astir 1, για το οποίο έχουν υποβληθεί τέσσερις δεσμευτικές προσφορές. Το Astir 1, ύψους 320 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, και η πώληση θα αποτελέσει σαφές μήνυμα ότι  προχωρά το σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας και την μείωση των NPEs.

    Όπως είναι γνωστό η διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της Τράπεζας Αττικής, και για το λόγο 300 εκατ. ευρώ από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, θα χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Και αμέσως θα μπει μπροστά η διαδικασία για τη  συγχώνευση με την Παγκρήτια, η οποία  αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025 με την «γέννηση» της  new bank, που θα αποτελέσει τον 5ο τραπεζικό πυλώνα και θα έχει προσανατολισμό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Το επόμενο διάστημα η   Παγκρήτια θα ξεκινήσει άμεσα due diligence στην Αττικής και σύμφωνα με τη στρατηγική διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων η Attica Bank θα πρέπει να περιορίσει τον δείκτη των καθυστερήσεων στο 50%, ενώ την ίδια ακριβώς δέσμευση έχει αναλάβει και η Παγκρήτια. Στη συνέχεια θα καθοριστούν οι παράμετροι για την σχέση ανταλλαγής.

    Μετά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών θα ακολουθήσει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα καλύπτει τις προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια των δύο τραπεζών, αλλά και για την ανάπτυξη της τράπεζας.

    Στην αύξηση αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι μέτοχοι –ΤΧΣ, Thrivest, Αττικής, Παγκρήτια– ανάλογα με το ποσοστό που συμμετέχουν στη new bank και η Thrivest θα ασκήσει τα warrants με την επιχειρηματική τριπλέτα των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, να ελέγχει το 51% της νέας τράπεζας και θα ακολουθήσει η είσοδος της στο ΧΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Παγκρήτια Τράπεζα: Συμμετέχει στα νέα προγράμματα του «Business Growth Fund»

    Τράπεζα Πειραιώς: Νέο πρόγραμμα «Brave in – Επιστροφή στην Παραγωγικότητα» για νέους

    Alpha Bank: H ελληνική ανταγωνιστικότητα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα



    ΣΧΟΛΙΑ