• Τράπεζες

    Attica Bank: Σε πορεία εξυγίανσης με επενδυτή την Τhrivest

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αλέξανδρος Εξάρχου – Ελένη Βρεττού

    Αλέξανδρος Εξάρχου – Ελένη Βρεττού


    Με νέο στρατηγικό επενδυτή,  και με ξεκάθαρη συμφωνία, χωρίς ήξεις αφήξεις και αστερίσκους, η Attica Bank,  φαίνεται να μπαίνει στην τελική ευθεία για την εξυγίανση της, με τη συμμετοχή της Thrivest Holdings Ltd των κ.κ. Δ. Μπάκου- Γ. Καϋμενάκη- Αλ. Εξάρχου.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας συνεδρίασε χθες το απόγευμα και αποφάσισε να ξεκινήσει συνομιλίες με την Thrinvest.

    Όλο το ΔΣ –με εξαίρεση την κα Ειρήνη Μαραγκουδάκη και τον κ. Πάτρικ Χόρεντ που δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση- ήταν πολύ θετικό με τη νέα εξέλιξη, με τη συμμετοχή δηλαδή της Thrivest στην δρομολογημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 490 εκατ ευρώ.

    Πλέον είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί και επίσημα η «βελούδινη» έξοδος της  Ellington από την Attica Bank –όπως και τι θα γίνει με την τιτλοποίηση Omega των 1,3 δις ευρώ-, η απουσία της κας Μαραγκουδάκη και του κ. Χόρεντ των εκπροσώπων της δηλαδή στο ΔΣ, από τη χθεσινή συνεδρίαση δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι ήδη παρελθόν για την τράπεζα των μηχανικών.

    Η εξέλιξη λύνει τα χέρια της CEO  της Attica Bank Ελένης Βρεττού  να καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το επικαιροποιημένο Business & Capital plan της τράπεζας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το σχέδιο για την στρατηγική μείωσης των «κόκκινων» δανείων σε ορίζοντα τριετίας.

    Να σημειωθεί ότι ενώ το σχέδιο είχε πάρει έγκριση από προηγούμενο ΔΣ, δεν είχε κατατεθεί στην ΤτΕ λόγω των αιτιάσεων και προσκομμάτων της Ellington.

    Η Τράπεζα Αττικής ενημέρωσε και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι ξεκινά συζητήσεις με την Thrivest και απαντωντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής, διευκρίνισε  πως μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία πρόταση ή απόφαση περί συγχώνευσης της τράπεζας με οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

    Αν ευοδωθούν οι συνομιλίες με την Thrivest το επόμενο βήμα, όπως όλα δείχνουν, είναι η συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου.

    Η Attica Bank θα προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και σε δεύτερο χρόνο θα χρειαστεί και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, για να αφήσει οριστικά πίσω το παρελθόν με την «μαύρη» τρύπα των προβληματικών δανείων.

    Σε ότι αφορά τώρα το σχέδιο για την εξυγίανση του προβληματικού χαρτοφυλακίου, προκρίνεται η λύση της πώλησης σε επενδυτές των τιτλοποιήσεων.

    Από τις τέσσερις τιτλοποιήσεις το καλύτερο χαρτοφυλάκιο είναι της  Astir ΙΙ, αξίας 370 εκατ ευρώ που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια με εξασφαλίσεις, ακολουθεί το Astir Ι που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια επίσης με εξασφαλίσεις. Μάλιστα για τα δύο αυτά χαρτοφυλάκια έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές για την αγορά τους.

    Προβληματικό είναι   το χαρτοφυλάκιο   Omega των  1,3 δισ. ευρώ (πρώην τιτλοποίηση Artenis), το οποίο είχε τιτλοποιηθεί με επενδυτή την Ellington, που είχε αγοράσει το 95% του mezzanine και του junior τίτλου που είχε εκδοθεί.

    Την διαχείριση της Omega έχει αναλάβει η εταιρεία «Θεά Άρτεμις», που ανήκει επίσης στην Ellington.

    Προβληματική είναι και η τιτλοποίηση Metexelixis των  670 εκατ. ευρώ, την διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η Qquant.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Νέος στρατηγικός επενδυτής η Thrivest – Έναρξη των συνομιλιών αποφάσισε το ΔΣ (upd)

    Alpha Bank: Tο peak του πληθωρισμού έχει παρέλθει και έχει ξεκινήσει σταδιακά η καθοδική του πορεία



    ΣΧΟΛΙΑ