• Τράπεζες

    Attica Bank: Πέτυχε ή όχι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    Ρουμελιώτης

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρόεδρος της Attica Bank


    Έως τις 25 Ιουνίου θα κριθεί η τύχη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που υλοποιεί η τράπεζα Αττικής, η διοίκηση της οποίας επιχειρεί να συγκεντρώσει κεφάλαια έως 197,7 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της απόφασης για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και παράλληλα τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής της. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης συνεχίζονται οι επαφές με επενδυτές του εξωτερικού και σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews πέντε επενδυτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

    Τα κεφάλαια των 90 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν κατά το αρχικό στάδιο της αύξησης που ολοκληρώθηκε χθες υπέρ των παλαιών μετόχων, κρίνονται από τη διοίκηση της τράπεζας ως ικανοποιητική συμμετοχή στην προσπάθεια θωράκισης της κεφαλαιακής βάσης της Attica Bank, η οποία όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η τράπεζα, διαθέτει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,7%.

    Επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή υποψηφίων επενδυτών στην κατανομή των αδιάθετων μετοχών, δηλαδή η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας ιδιωτικών κεφαλαίων, που είναι και ο στόχος της αύξησης με παράλληλη μείωση της συμμετοχής των ταμείων, που κατείχαν μέχρι πρόσφατα πάνω από το 60% της τράπεζας.

    Το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί  είναι η 25η Ιουνίου και εξελίσσεται παράλληλα με την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 700,5 εκατ. ευρώ, που προωθεί η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής.

    Πρόκειται για τη δεύτερη τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων της τράπεζας που προωθείται στο πλαίσιο της πολιτικής εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου, με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε ποσοστό κάτω από το 20% και των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 10%.

    Σημειώνεται ότι με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ανήλθε σε 37% (από 55,4% το 2016), ενώ η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις συνολικές προβλέψεις απομείωσης για δάνεια και απαιτήσεις ανήλθε σε 40% (από 49,9% το 2016) χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπράγματες εξασφαλίσεις.

    Η συμμετοχή ξένων επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα κριθεί παράλληλα με την τιτλοποίηση, καθώς είναι πιθανό ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να συμμετάσχει ταυτόχρονα στις δύο διαδικασίες, επιτυγχάνοντας το διπλό στόχο της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας και της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων.

    Το ύψος της συμμετοχής ξένων επενδυτών θα κρίνει και το τελικό ποσό συμμετοχής στην αύξηση του βασικού μετόχου της τράπεζας Αττικής, δηλαδή του ΕΦΚΑ, στο βαθμό που το τελικό ποσοστό του θα καθοριστεί από την κατανομή των αδιάθετων μετοχών, που αποτελεί το επόμενο βήμα στη φάση της κεφαλαιακής θωράκισης της τράπεζας.

    Ο βασικός μέτοχος που άσκησε τα δικαιώματά του στην αύξηση, έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του με το ποσό των 70 εκατ. ευρώ, έχοντας προηγουμένως μεταβιβάσει μέρος των δικαιωμάτων στο ΤΜΕΔΕ, που κατέχει πλέον το 10,69% από 5,93% πριν.

    Στην αύξηση δεν συμμετείχε το ΤΑΠΙΛΤΑΤ που κατείχε ποσοστό 7,91% και η ΕΥΔΑΠ, που κατείχε 3,91%. Στόχος της όλης διαδικασίας με βάση και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των θεσμών, είναι πάντως η μείωση της συμμετοχής του ΕΦΚΑ σε επίπεδο καταστατικής μειοψηφίας περίπου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Attica Bank: Με 90 εκ. ευρώ η συμμετοχή των παλαιών μετόχων στην ΑΜΚ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fosun: Παίρνει αποστάσεις από τα όσα έγιναν στο εσωτερικό της Folli

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποια ονόματα της παλαιάς ελίτ βρίσκονται στο στόχαστρο τραπεζών και δικαστών



    ΣΧΟΛΙΑ