• Τράπεζες

    Attica Bank – Παγκρήτια: Τις επόμενες μέρες καταθέτουν στην ΤτΕ το σχέδιο συγχώνευσής τους

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank - Αντώνης Βαρθολομαίος, CEO Της Παγκρήτιας Τράπεζα

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank – Αντώνης Βαρθολομαίος, CEO Της Παγκρήτιας Τράπεζα


    Μέσα στον Φεβρουάριο θα υποβληθεί το σχέδιο συγχώνευσης Attica BankΠαγκρήτιας, στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

    Ταυτόχρονα στην τελική ευθεία έχουν μπει οι δύο τράπεζες και για τις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής ΙΙΙ.

    Έτοιμο είναι και το business plan για τη νέα τράπεζα, που θα αφορά την δεκαετία 2025-2034, που εκπόνησε η Oliver Wyman.

    Στο επιχειρησιακό σχέδιο αποτυπώνονται οι  συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της νέας τράπεζας.

    Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το due diligence που διενεργεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Παγκρήτια και η Thrivest (ο μέτοχος δηλαδή της Παγκρήτιας) στην Attica Bank.

    Ενώ το ΤΧΣ, που κατέχει το 72,54% της  Attica Bank, θα ορίσει  χρηματοοικονομικό σύμβουλο για τους όρους της συγχώνευσης και τη σχέση ανταλλαγής.

    Εξάλλου ο στόχος των δύο τραπεζών είναι να έχουν πάρει το «πράσινο φως» για τη συγχώνευση τους μέσα στο Μάρτιο και να έχουν καταθέσει το αίτημα για την ένταξη των τιτλοποιήσεων τους στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων.

    Ηρακλής ΙΙΙ

    Οι διοικήσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας έχουν καταλήξει στην περίμετρο των δανείων που θα ενταχθούν στις τιτλοποιήσεις και έχουν μία πρώτη εικόνα των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν.

    Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου η κάθε τράπεζα ξεχωριστά θα υποβάλει το αίτημα της στον «Ηρακλή ΙΙΙ». Και φυσικά οι τιτλοποιήσεις θα πρέπει να αξιολογηθούν –πιθανόν από την DBRS– προκειμένου τα senior ομόλογα να έχουν την εγγύηση του Ηρακλή.

    Η Attica Bank έχει δείκτη προβληματικών δανείων στο 60% (στο 9μηνο) και η Παγκρήτια βρίσκεται στο 58%.

    Ο «Ηρακλής ΙΙΙ» θα δώσει την ανάσα που θα χρειαστεί η νέα τράπεζα ώστε να περιορίσει δραστικά το ποσοστό των προβληματικών δανείων και φυσικά να εστιάσει στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ενδεχομένως η Attica Bank να βρίσκεται πιο μπροστά στην διαχείριση του προβληματικού της χαρτοφυλακίου, καθώς προχώρησε το τελευταίο τρίμηνο του 2023 στην πώληση του χαρτοφυλακίου Astir 1 στην AB CarVal, με μια συμφωνία που πραγματικά θα ελαφρύνει τα βιβλία της από «κόκκινα» δάνεια.

    Επίσης στην εκπνοή του 2023 η Attica Bank απέκτησε εκ νέου το σύνολο των ομολόγων των τιτλοποιήσεων Metexelixis και Omega, μία  συναλλαγή που  δεν έχει καμία επίδραση στα κεφάλαια της τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα Ηπείρου: Νέα χρηματοδοτικά προϊόντα μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Τράπεζα Πειραιώς: Βελτιωμένες σημαντικά οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας

    Eurobank: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της 6ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης



    ΣΧΟΛΙΑ