• Τράπεζες

    Attica Bank: Νέες μαρτυρίες για τη σχέση Ellington Management με Ellington Solutions και Θεά Άρτεμις – Όλο το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ειρήνη Μαραγκουδάκη, πρώην CEO και μη εκτελεστικό μέλος της THEA ARTEMIS

    Ειρήνη Μαραγκουδάκη, Πρώην CEO και Μη Εκτελεστικό Μέλος της THEA ARTEMIS


    Νέες μαρτυρίες επιβεβαιώνουν την ευθεία σύνδεση της Ellington Management Group με την Ellington Solutions SA και την εταιρεία διαχείρισης Θεά Άρτεμις.

    Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Ντίνος Μακέδος, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της Attica Bank μέχρι πρότινος, είχε απευθείας επικοινωνία με τους Αμερικανούς της Ellington Management Group, και μάλιστα είχε συναντηθεί μαζί τους στις ΗΠΑ, αναφέρουν στο mononews.gr κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ.

    Αλλά και πηγές της Τράπεζας Ελλάδος υπογραμμίζουν πως RINOA, Ellington Solutions είναι συνδεδεμένες με το Ellington Management Group, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

    Την ίδια ώρα η Ειρήνη Μαραγκουδάκη, που δηλώνει «παθιασμένη» με τον τραπεζικό τομέα εγκαταλείπει το δημιούργημα της τη «Θεά Άρτεμις» για αμερικανική εταιρεία.

    Η αποχώρηση τη δεδομένη στιγμή, που η Ellington Management Group «αδειάζει» τους πρώην συνεργάτες της, σχολιάζεται από την αγορά, ότι είδε την έξοδο, είτε λόγω του πορίσματος της Τράπεζας Ελλάδος, που προχώρησε σε εποπτικό έλεγχο στην εταιρεία «Θεά Αρτεμις», είτε φοβούμενη τυχόν αστικές ευθύνες για τη διαχείριση της τιτλοποίησης Ωμέγα των 1,3 δισ. ευρώ.

    Ειδικότερα:

    Πηγές του ΤΜΕΔΕ αναφέρουν στο mononews.gr πως η Ellington Management Group και η  Ellington Solutions SA είναι συνδεδεμένες, είναι εν γνώσει των εποπτικών αρχών αυτή η διασύνδεση, όπως και εν γνώσει του ΤΜΕΔΕ, η διασύνδεση είναι δεδομένη και με άλλες εταιρείες όπως η RINOA, η GINI ή όποιον άλλο επέλεγαν να συμμετάσχει στη διαδικασία της αύξησης και των τιτλοποιήσεων.

    Και η GINI Investments έχει τις μετοχές της εταιρείας διαχείρισης «Θεά Άρτεμις».

    Αλλά και πηγές της Τράπεζας Ελλάδος σημειώνουν πως στην αύξηση των 240 εκατ. ευρώ η  Ellington συμμετείχε κανονικά μέσω της RINOΑ και οι ανακοινώσεις της Attica Bank ήταν «σωστές και τσεκαρισμένες», και  υπογραμμίζουν: σαφώς και υπάρχει διασύνδεση RINOA, Ellington Solutions  με το Ellington Management Group, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

    Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προχωρήσει σε εποπτικό έλεγχο στην εταιρεία διαχείρισης «Θεά Άρτεμις» και υπάρχει πόρισμα.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στη μέχρι τώρα –αλλά και στη μελλοντική– διαχείριση της τιτλοποίησης Ωμέγα «κόκκινων» δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

    Η διαχείριση αυτής της τιτλοποίησης, που την είχε αναλάβει ο servicer «Θεά Άρτεμις», θα ελεγχθεί κατά πόσο προκάλεσε «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό της Attica Bank.

    Ο servicer «Θεά Άρτεμις» ελέγχεται από την GINI, που είναι συνδεδεμένη με την Ellington Management.

    Στο ΔΣ της εταιρείας διαχείρισης συμμετείχαν η Ειρήνη Μαραγκουδάκη –ήταν η CEO και στη συνέχεια μη εκτελεστικό μέλος- ο Μάρκος Κούτης, αντιπρόεδρος μη  εκτελεστικό μέλος και ο Πάτρικ Χόρεντ,  μη εκτελεστικό μέλος.

    Και οι τρεις συμμετείχαν στο ΔΣ της Attica Bank, όπου για ένα διάστημα η Μαραγκουδάκη ήταν εκτελεστικό μέλος, ως εκπρόσωποι της Ellington των ΗΠΑ.

    Και είναι τα ίδια πρόσωπα για τα οποία, στη Γενική Συνέλευση της Attica Bank στις 6 Ιουλίου, δυο μέτοχοι της τράπεζας –Παγκρήτια και Thrivest που ελέγχουν το 10,5%– ρητώς δήλωσαν ότι δεν τα απαλλάσσουν για τα πεπραγμένα της χρήσης 2022.

    Η Ειρήνη Μαραγκουδάκη ξενιτεύεται…

    Και ενώ η Ellington, θέλει να βγάλει την ουρά της απ΄έξω, λέγοντας ουδεμία σχέση έχω, η Ειρήνη Μαραγκουδάκη εγκαταλείπει το δημιούργημα της τη «Θεά Άρτεμις» και καθήκοντα CEO  αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Κουνάδης.

    Η Ειρήνη Μαραγκουδάκη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποχώρησε από την εταιρεία για μια πολύ σημαντική και απαιτητική νέα θέση, ως επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής και λειτουργιών μιας αμερικανικής εταιρείας που προσφέρει μια υπερσύγχρονη πλατφόρμα για τον συγκερασμό της τεχνολογίας αιχμής και της επιχειρησιακής τεχνογνωσίας, με στόχο τον εξορθολογισμό των συναλλαγών δανείων και τίτλων στις κεφαλαιαγορές.

    Ο πρώτος στόχος της Μαραγκουδάκη –που δηλώνει  «παθιασμένη» με τον τραπεζικό τομέα- θα είναι η παροχή των απαραίτητων εργαλείων και υποδομών για να δημιουργήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ασφαλή και ασφαλισμένα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων, παρέχοντας παράλληλα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις το κεφάλαιο που απαιτείται για την ανάπτυξη και την ευημερία τους.

    Τέλος αναφέρουμε ένα σύντομο ιστορικό του servicer Θεά Άρτεμις, όπως περιγράφεται στις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις που είναι αναρτημένες στο ΓΕΜΗ.

    Η Εταιρεία συστάθηκε  στις 16 Μαρτίου 2017 και η διάρκεια της καθορίστηκε για 20 έτη. Η Εταιρεία λειτουργεί υπό την επωνυμία «ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ» με διακριτικό τίτλο «THEA ARTEMIS FINANCIAL SOLUTIONS» με έδρα την Αθήνα.

    Σκοπός της Εταιρείας είναι η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, και έχει αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ.

    Το 2017, σύμφωνα με το ν. 3156/2003, η Τράπεζα μεταβίβασε χαρτοφυλάκιο δανείων με ονομαστική αξία ύψους 1,3 δισ. Ευρώ σε οχήματα ειδικού σκοπού με το όνομα ARTEMIS SECURITIZATION S.A. με έδρα το Λουξεμβούργο.

    Επιπρόσθετα, η Τράπεζα ίδρυσε την Εταιρεία για τη διαχείριση του ανωτέρω χαρτοφυλακίου.

    Με βάση την παραπάνω συναλλαγή, τον Αύγουστο του 2017, η Τράπεζα πούλησε το 80% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας στο ARTEMIS FINANCE 3 Sarl, με έδρα το Λουξεμβούργο, που ήταν ο σημαντικότερος άμεσος μέτοχος της Εταιρείας στις 31.12.2020.

    Στις 27 Αυγούστου 2021, ολοκληρώθηκε η πώληση του 69% των μετοχών της Εταιρείας, εκ των οποίων 49% ιδιοκτησίας της εταιρείας DDM AG και 20% της Attica Bank, σε νέο μέτοχο με την επωνυμία ES GINI Investments, που είχε καταστεί προτιμητέος επενδυτής, στο πλαίσιο πραγματοποίησης σχετικής διαδικασίας προσφορών.

    Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ολοκληρώθηκε η συναλλαγή τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων με την ονομασία «Omega» λογιστικής αξίας €1,285 δισ., τη διαχείριση του οποίου ανέλαβε η Εταιρεία.

    Η συναλλαγή τιτλοποίησης «Omega» σηματοδότησε την ολοκλήρωση της προηγούμενης συναλλαγής τιτλοποίησης με την ονομασία «Artemis», καθώς το υπολοιπόμενο χαρτοφυλάκιο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της συναλλαγής τιτλοποίησης «Artemis» (€ 985 εκατ.) μαζί με ένα επιπρόσθετο ποσό €330 εκατ. Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο δανείων «Omega».

    H Θεά Άρτεμις θα συνεχίσει να είναι ο διαχειριστής του νέου χαρτοφυλακίου Omega μέχρι το 2031.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Ο «λευκός ιππότης», η κακή μάγισσα και οι δράκοι… Ποιος τελικά ο ρόλος της  Ellington Management; Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τι λέει;

    Ελένη Βρεττού: Η Attica Bank διεκδικεί τον ρόλο που της αναλογεί

    Attica Economic Review: Ενισχυμένη προσδοκία για επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ