• Τράπεζες

    Attica Bank: Δύο τραπεζίτες στην τελική ευθεία για την προεδρία της τράπεζας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Δύο είναι οι τραπεζίτες που πληρούν όλα τα κριτήρια για να αναλάβουν τη θέση του προέδρου στην Attica Bank.

    Το ενδιαφέρον από τα τραπεζικά στελέχη ήταν έντονο καθώς περί τους 10 εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση, ωστόσο, μόνο δύο ονόματα υπάρχουν στη short list της Egon Zehnder, και η οποία θα παραδοθεί σήμερα  στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην Thrivest, που είναι ο στρατηγικός επενδυτής της Αττικής.

    Οι κ.κ. Ηλίας Ξηρουχάκης (ΤΧΣ) και Αλέξανδρος Εξάρχου (Thrivest) θα πρέπει να συμφωνήσουν στο πρόσωπο –πρέπει να είναι κοινής αποδοχής– για να αναλάβει την προεδρία της Attica Bank στις 30 Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

    Επίσης σήμερα  η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων (nomination committee) της Τράπεζας Αττικής θα ενημερώσει το ΤΧΣ για τους υποψήφιους που διεκδικούν μία θέση στο νέο ΔΣ της τράπεζας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 30 τραπεζικά στελέχη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να καλύψουν μία από τις θέσεις στο νέο 13μελες Διοικητικό Συμβούλιο της Attica.

    Στο ΔΣ το ΤΧΣ θα τοποθετήσει 4 μέλη, ο στρατηγικός επενδυτής η Thrivest –των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου θα εκπροσωπείται με 3 μέλη και 4 μέλη αναζητά η Αττικής.

    Η CEO Ελένη Βρεττού θα είναι το μοναδικό εκτελεστικό μέλος, και ο πρόεδρος θα είναι κοινής αποδοχής.

    Μία από τις πρώτες αποφάσεις του ΔΣ θα είναι και η επιλογή του επενδυτή που θα αγοράσει το χαρτοφυλάκιο Astir 1, για το οποίο έχουν υποβληθεί τέσσερις δεσμευτικές προσφορές. Το Astir 1, ύψους 320 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, και η πώληση του θα αποτελέσει σαφές μήνυμα ότι προχωρά το σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας και τη μείωση των NPEs.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr: Η διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της Τράπεζας Αττικής, και για αυτόν τον λόγο 300 εκατ. ευρώ από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, θα χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Παράλληλα ξεκινούν και οι διαδικασίες  για τη συγχώνευση της Attica Bank  με την Παγκρήτια, η οποία  αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025 με τη «γέννηση» της  new bank, που θα αποτελέσει τον 5ο τραπεζικό πυλώνα και θα έχει προσανατολισμό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Με την ολοκλήρωσης της συγχώνευσης θα ακολουθήσει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα καλύπτει τις προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια των δύο τραπεζών, αλλά και για την ανάπτυξη της τράπεζας.

    Στην αύξηση αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι μέτοχοι –ΤΧΣ, Thrivest, Αττικής, Παγκρήτια– ανάλογα με το ποσοστό που συμμετέχουν στη new bank και η Thrivest θα ασκήσει τα warrants με την επιχειρηματική τριπλέτα των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, να ελέγχει το 51% της νέας τράπεζας και θα ακολουθήσει η είσοδος της στο ΧΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Στουρνάρας: Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει το έργο της για την κλιματική αλλαγή

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ