• Τράπεζες

    Attica Bank: Ασυμφωνία μετόχων και ζημιές ξανά…

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μιχάλης Ανδρεάδης, CEO Attica Bank

    Μιχάλης Ανδρεάδης, CEO Attica Bank


    Με την γκρίνια να κυριαρχεί μεταξύ των μετόχων της Attica Bank, η τράπεζα θα ανακοινώσει σήμερα τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2022 τα οποία θα είναι ζημιογόνα, όπως άλλωστε γίνεται στις τελευταίες χρήσεις της τράπεζας των μηχανικών.

    Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βγει «μαχαίρια» μεταξύ των μετόχων. Το ΤΜΕΔΕ και το Ellington  από τη μία, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την άλλη, και ο ΕΦΚΑ που παρατηρεί τα τεκταινόμενα. Οι μέτοχοι επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις τους σε ότι έχει να κάνει με την νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και διαφωνούν .

    Και ανάμεσα τους ο Διευθύνων Σύμβουλος Μιχάλης Ανδρεάδης, να κάνει τον διαιτητή, καθώς εκείνο που προέχει είναι να περπατήσει η νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η οποία όπως είχε γράψει το mononews.gr  πάει προς το τέλος του χρόνου.

    Μία αύξηση που τελικά θα διαμορφωθεί πολύ υψηλότερα από τον αρχικό υπολογισμό των 365 εκατ ευρώ,  καθώς η «τρύπα» από τις τιτλοποιήσεις φαίνεται πως είναι «μαύρη». Ενώ αναμένεται μέσα στον Ιούλιο και το  rating από την DBRS για τις τιτλοποιήσεις της τράπεζας των μηχανικών. Στις αρχές Ιουλίου έχει οριστεί η ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας και το  ερώτημα που ζητά απάντηση είναι  πόσες ακριβώς είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.

    Και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ποιες τιτλοποιήσεις –από τις τέσσερις συνολικά μπορούν να ενταχθούν στον «Ηρακλή».

    Σύμφωνα με πηγή της Attica Bank, η τράπεζα θα αιτηθεί την ένταξη  στο πρόγραμμα «Ηρακλής» εκείνης της τιτλοποίησης, της οποίας το κόστος μπορεί να αντέξει.

    Η  πρώτη τιτλοποίηση «Artemis» των 1,3 δις ευρώ (και νυν Omega) φαίνεται να  έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς οι εμπράγματες εξασφαλίσεις του senior ομολόγου της ρευστοποιήθηκαν από τον servicer που την απέκτησε. Υπάρχουν οι τιτλοποιήσεις Astir I & II συνολικού ύψους 690 εκατ ευρώ και η  Metexelixis άλλα 700 εκατ ευρώ.

    Την ίδια ώρα παρατηρείται  «συνωστισμός» από βιογραφικά στελεχών που επιθυμούν να καθίσουν στην καρέκλα του CEO της  Attica Bank, καθώς τουλάχιστον 20 βιογραφικά –σύμφωνα με πληροφορίες-,  έχουν υποβληθεί στην Egon Zehnder. Ο κ. Ανδρεάδης –ως μεταβατικός CEO- μάλλον με ανακούφιση περιμένει την έξοδο του  από την Attica Bank.

    Τέλος αναφέρουμε ότι το  2020 έκλεισε με ζημιές για την τράπεζα ύψους 306 εκατ ευρώ (μετά από φόρους) και με τα ίδια κεφάλαια στα 206,6 εκατ ευρώ. Το 2021 οι ζημιές περιορίστηκαν στα 105 εκατ ευρώ και τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 331 εκατ ευρώ.

    Η Attica Bank  τον Δεκέμβριο του 2021 χρειάστηκε την αύξηση των 240 εκατ ευρώ του και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή ως τεχνητή αναπνοή… και σήμερα χρειάζεται  bay pass…

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank: Τριακόσια ευρώ έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους

    Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία – Οι ανισότητες και οι προκαταλήψεις



    ΣΧΟΛΙΑ