• Τράπεζες

    Απώλειες 4 δισ. μετρούν οι τράπεζες από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015


    Πάνω από 4 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες στα κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, ενώ συνολικά οι απώλειες από το 2013 φθάνουν στο αστρονομικό νούμερο των 23 δισ. ευρώ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών Alpha, Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς, το Δεκέμβριο του 2015 βρίσκονταν στα 9,8 δις ευρώ και σήμερα δεν ξεπερνά τα 5,6 δις ευρώ. Αντίστοιχα τον Απρίλιο του 2013, η κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, βρισκόταν στα 28,6 δις ευρώ, ενώ οι συνολικές απώλειες από το 2010 ξεπερνούν τα 40 δις ευρώ.

    Το σφυροκόπημα του τραπεζικού κλάδου συνεχίστηκε χθες με απώλειες 3,68%, ενώ η μηνιαία πτώση φθάνει το 26%. Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση είχε η τιμή της τράπεζας Πειραιώς που υποχώρησε κατά 6,70% στο 1,950 ευρώ, ενώ ακολούθησε η τιμή της Alpha Bank με πτώση 3,85% στο 1,198 ευρώ, της Eurobank με πτώση 3,04% στα 0,638 ευρώ και της Εθνικής με πτώση 2,26% στο 1,684 ευρώ.

    Οι πιέσεις που ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές ενισχύονται από την απογοήτευση που προκάλεσαν στους επενδυτές τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, αλλά και ενόψει της υποβολής στον SSM των νέων στόχων, που θα βάζουν υψηλά τον πήχυ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) έως και το 2021.

    Η νέα στοχοθεσία για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μεταξύ 15% – 20% έως τα τέλη του 2021 από το σημερινό επίπεδο του 47,7%, σε συνδυασμό με τις αυξημένες προβλέψεις που θα πρέπει να πάρουν για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και για τα ακίνητα που συγκεντρώνουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα για τις τράπεζες.

    Τα τραπεζικά επιτελεία δουλεύουν πυρετωδώς για την υποβολή των νέων στόχων στον SSM, που θα προβλέπουν ταχύτερη αποκλιμάκωση ήδη από το 2019.

    Καθώς οι τράπεζες μπαίνουν στο σκληρό πυρήνα των κόκκινων δανείων, γίνεται σαφές ότι, οι μαζικές πωλήσεις που προβάλλουν ως αναγκαίο κακό προκειμένου να καθαρίσουν τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια δεν είναι η καλύτερη λύση. Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη η ταχεία απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Οι τράπεζες γνωρίζουν ότι οι, υπό πίεση πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραμένουν όμως στους ισολογισμούς και δεν συνοδεύονται από επαρκείς προβλέψεις, θα τους υποχρεώσουν να εγγράψουν και σημαντικές ζημιές, καθώς θα συμπιέσουν προς το κάτω τις τιμές των μεταβιβαζόμενων χαρτοφυλακίων.

    Ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας είναι η απουσία υγιών χρηματοδοτήσεων, που ποδηγετεί τα έσοδα από τόκους προς τα κάτω. Έτσι στην εξίσωση που καλούνται να επιλύσουν οι ελληνικές τράπεζες, ο παρονομαστής, δηλαδή τα συνολικά δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό από τον αριθμητή, δηλαδή αυτά που δεν εξυπηρετούνται. Αποτέλεσμα είναι οι στόχοι ακόμη και αν επιτυγχάνονται σε απόλυτα νούμερα, να αποδεικνύονται τελικά ανεδαφικοί με εποπτικούς όρους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θα τα ζητήσουν οι τραπεζίτες; Η κ. Ειρήνη Μανουσάκη, τα 50 εκατ. ευρώ και ο πτωχός σύζυγός της (Φώτης Μπόμπολας)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμπανάκι και από Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες-Μειώνει τις τιμές στόχους

    MH ΧΑΣΕΤΕ: BofA Merrill Lynch: Πώς είδε τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, γιατί παραμένει επιφυλακτική



    ΣΧΟΛΙΑ