• Πολιτική

    Θα τα ζητήσουν οι τραπεζίτες; Η κ. Ειρήνη Μανουσάκη, τα 50 εκατ. ευρώ και ο πτωχός σύζυγός της (Φώτης Μπόμπολας)

    Φώτης Μπόμπολας

    O τέως διευθύνων σύμβουλος της «Πήγασος ΑΕ» ,Φώτης Μπόμπολας.


    Το 2014 στο βιβλίο «Κλεμμένη Ανοιξη» η Σουηδή δημοσιογράφος Κάισα Εκις Εκμαν έγραφε ότι ο Αλέξης Τσίπρας της είχε πει: «ο Μπόμπολας χρωστάει 280 εκατ. ευρώ για τις εφημερίδες του και κανείς δεν του τα έχει ζητήσει». Τώρα όμως η οικογένεια του τότε επικεφαλής της ΠΗΓΑΣΟΣ έχει λεφτά. Πενήντα εκατομμύρια ευρώ «κέρδισε» στο Στοίχημα ο κ. Φώτης Μπόμπολας και η σύζυγος του κα Ειρήνη Μανουσάκη, σε ένα απολύτως κερδοφόρο για τους ίδιους deal που συμφώνησαν με τον ΟΠΑΠ. Για την ακρίβεια η κ. Μανουσάκη συμφώνησε να πουλήσει στον ΟΠΑΠ το 38% των μετοχών που κατέχει στην εταιρία stoiximan.gr. Το ποσό της συναλλαγής ανέρχεται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα όμως το χρέος των 160 εκατ. ευρώ στις τράπεζες παραμένει. Όπως και η δίωξη για ηθική αυτουργία για τα θαλασσοδάνεια της Πήγασος που έχει ασκηθεί εναντίον του πατριάρχη της οικογένειας κ. Γιώργου Μπόμπολα. Όμως πριν από ένα χρόνο το όνομα του κ. Φώτη Μπόμπολα ήταν συνώνυμο με την κατάρρευση, μιας από τις πλέον ισχυρές ελληνικές εκδοτικές εταιρείες της ΠΗΓΑΣΟΣ.

    Στις αρχές Ιουνίου 2017 ο τότε εκδότης κ. Φώτης Μπόμπολας, έβαλε «λουκέτο» στην ιστορική εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, στην Ημερησία κλπ….

    Πριν από ένα χρόνο ο κ. Φώτης Μπόμπολας, δεν μιλιόταν. Έλεγε δεξιά και αριστερά ότι δεν είχε ούτε σεντ στο πορτοφόλι του και μάλιστα για να καλύψει κάποια από τα χρέη του είχε πουλήσει (σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής) το μήκους 25 μέτρων ιστιοπλοϊκό του, αντί 1,5 εκατ. ευρώ….

    Τα χρέη πολλά, βουνό. Στα 162 εκατομμύρια ευρώ οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, μερικά εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές προς τους 450 εργαζομένους του πρώην ΠΗΓΑΣΟΥ, που έχασαν μέσα σε μία μέρα τη γη κάτω από τα πόδια τους και βρέθηκαν στην κυριολεξία χωρίς ευρώ στην τσέπη τους.

    Θα πάρει 50 εκατ.  ευρώ

    Χθες ανακοινώθηκε οτι ο ΟΠΑΠ αγόρασε το μερίδιο που είχε η κα Ειρήνη Μανουσάκη, η σύζυγος του κ. Φώτη Μπόμπολα στην εταιρεία Stoiximan. Το τίμημα ανήλθε στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι τραπεζίτες με αυτά τα χρήματα. Θα τα απαιτήσουν απο την κ. Ειρήνη Μανουσάκη καθώς ο σύζυγός της οφείλει πολλά εκκατομύρια ευρώ;

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Φώτης Μπόμπολας ανέλαβε CEO στην εκδοτική εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ το 2015. Και σε ενάμιση χρόνο είχε μπει «λουκέτο» σε όλα τα έντυπα της εταιρείας που διοικούσε, μαζί με την σύζυγο του κα Μανουσάκη.

    Ωστόσο δίωξη για ηθική αυτουργία έχει ασκηθεί εναντίον του πατριάρχη της οικογένειας κ. Γιώργου Μπόμπολα. Και αυτό επειδή η σύμβαση για το ομολογιακό δάνειο των 80 εκατ ευρώ που πήρε η ΠΗΓΑΣΟΣ, υπεγράφη στις 11 Μαρτίου του 2014 και εκταμιεύθηκε τον Απρίλιο του 2016.

    Αυτός είναι και ο λόγος που η Οικονομική Εισαγγελία έδωσε (πέρυσι το Νοέμβριο) παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης για ηθική αυτουργία κατά του κ. Γιώργου Μπόμπολα, καθώς είχε υπογράψει το 2014 τη δανειακή σύμβαση για το ομολογιακό δάνειο.

    Η δίωξη στρέφεται και κατά διευθυντικών στελεχών της Πήγασος και τραπεζικών στελεχών…

    Μία πρώτη εικόνα της ζοφερής οικονομικής κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει η άλλοτε κραταιή εκδοτική εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ, είχε δώσει ο κ. Φ. Μπόμπολας, στις 2 Αυγούστου 2016 όταν κατέθεσε ως μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, για τα θαλασσοδάνεια των μέσων ενημέρωσης. Ήταν η εποχή που το Mega είχε κηρύξει στάση πληρωμών.

    «Καλή σας ημέρα. Λέγομαι Φώτης Μπόμπολας. Είμαι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Πήγασος» και μη εκτελεστικό μέλος της εταιρείας «Τηλέτυπος». Δηλώνω επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδησή μου ότι θα πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ούτε να κρύψω τίποτε».

    Η κατάθεση του είχε κρατήσει αρκετές ώρες.

    Τότε ο κ. Φώτης Μπόμπολας ρωτήθηκε για πολλά. Δεν απάντησε σε όλα. Και σε κάποια ερώτηση που του έγινε παραδέχθηκε ότι έπαιρνε δανεικά από τη σύζυγο του για να πληρώνει τη μισθοδοσία του ΕΘΝΟΥΣ….

    Ενώ σε ερώτηση για την εταιρεία Stoiximan, είχε δηλώσει ότι ανήκει στη σύζυγό του. Ρωτήθηκε αν πληρώνει φόρο στο Ελληνικό κράτος και απάντησε ότι πληρώνει φόρο κατά δήλωση, με βάση τον νόμο Βενιζέλου, καθώς η εταιρεία έχει έδρα τη Μάλτα.

    Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι:

    Ο συνολικός δανεισµός του Πήγασου φτάνει τα 161.966.451,26 € από τα οποία οι ακάλυπτοι κίνδυνοι φτάνουν τα 103.842.156,17 €. Μέσα στο ποσό αυτό είναι και το οµολογιακό δάνειο των 80 εκατ. ευρώ, που είχε συναφθεί το 2014 και εκταµιεύτηκε το 2016. Το δάνειο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Μπόµπολας, είναι σε καθεστώς «παγώµατος» και οι τόκοι του, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, έχουν πληρωθεί κανονικά.

    Τα δάνεια του οµίλου οφείλονται κατά κύριο λόγο στην Εθνική και την Alpha. Το 2015 o Πήγασος είχε έσοδα 44 εκατ. ευρώ (-25%) ευρώ και ζηµιές 55 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια του οµίλου ηταν αρνητικά 157 εκατ. ευρώ. Ο όµιλος (που είχε τζίρο 162 εκατοµµύρια ευρώ το 2009) παραµένει εν ζωή, έχοντας κάνει ειδικές συµφωνίες αποπληρωµής, όπως είναι η αποπληρωµή οµολογιακού δανείου στη λήξη δίχως να πληρώνει το λεγόµενο κουπόνι (τον τόκο δηλαδή).

    Τον Απρίλιο του 2016, λίγες µέρες πριν από την απόφαση της Ολοµέλειας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, δόθηκε στον όµιλο οµολογιακό δάνειο 80 εκατ. ευρώ (30 εκατ. η συµµετοχή της Εθνικής). Από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν προκύπτει ότι υπήρχαν ληξιπρόθεσµοι τόκοι που αναχρηµατοδοτήθηκαν, κάτι που παραβιάζει τους βασικούς κανόνες πιστοδοτικής πολιτικής των τραπεζών. Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να µπορέσει να αποπληρώσει το συγκεκριµένο δάνειο, την ώρα που ο όµιλος έχει µετατραπεί σε εταιρία holding, συµµετοχών και τα έσοδα και τα έξοδα του οµίλου της προέρχονται από τα µερίσµατα των συµµετοχών τους στα υπόλοιπα µέσα µαζικής ενηµέρωσης, από τους ισολογισµούς των οποίων προκύπτουν συνεχώς ζηµίες.

    Τα αποτελέσµατα του 2015 επιβαρύνθηκαν µεταξύ άλλων και από τις ζηµιές 20 εκατ. ευρώ των συγγενών εταιρειών και κυρίως της Τηλέτυπος.

    Σύµφωνα µε τα στοιχεία που απέστειλαν οι τράπεζες ο συνολικός δανεισµός του οµίλου Τηλέτυπου αντίστοιχα φτάνει τα 101.257.323,03 € ενώ ο ακάλυπτος κίνδυνος αγγίζει τα 25.722.319,15 €. Τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνται και έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Για τον δανεισµό έχουν τεθεί ως εγγυήσεις µεταξύ άλλων ένα µεγάλο οικόπεδο ιδιοκτησίας του οµίλου και η ταινιοθήκη του, που έχει αποτιµηθεί από διεθνή εταιρία σε περίπου 80 εκατ. ευρώ και καλύπτει το µεγαλύτερο µέρος του δανείου.

    Τα περιουσιακά στοιχεία αυτά θα εκποιηθούν και θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, ενώ θα πληρωθούν οι εργαζόµενοι». Ωστόσο εύκολα προκύπτει ότι ένα µεγάλο ποσοστό του δανείου παραµένει ακάλυπτο ακόµα και αν υποθέσουµε πως πράγµατι η ταινιοθήκη αξίζει τόσα. (80 εκ. ευρώ).

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προέκυψε επίσης, ότι στους ισολογισµούς υπάρχουν αµοιβές διευθυντών στελεχών και µελών διοίκησης εξολογιστικά µε πολλά εκατοµµύρια ευρώ. Σε ερώτηση πως ήλεγχαν τα ποσά αυτά και ποιους πλήρωναν µε αυτά ο κ. Μπόµπολας δεν απάντησε.

    Το 2012 ζητήθηκε χορήγηση δανείου από τον ΠΗΓΑΣΟ µε ενέχυρο τραπεζικό λογαριασµό. Διαπιστώθηκε από την έκθεση των ελεγκτών ότι ο λογαριασµός αυτός ήταν µηδενικός. Ο λογαριασµός ενεχύρου, δηλαδή, το cash collateral, είναι άδειος.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της κατάθεσης ο κ. Μπόμπολας είχε παραδεχθεί αναφορικά με το Mega ότι: «αυτήν την στιγµή οι τράπεζες δεν µπορούν να δανειοδοτήσουν εταιρίες ΜΜΕ. Οι µέτοχοί τους εάν θέλουν να κρατήσουν τις εταιρίες τους πρέπει να συνεισφέρουν µε ίδια κεφάλαια».

    Και στην ερώτηση «πώς ένας πετυχηµένος επιχειρηµατίας που έχει σκοπό το κέρδος συνεχίζει να λειτουργεί ένα τηλεοπτικό σταθμό και εφηµερίδες που είναι για χρόνια ζηµιογόνες; Έχετε λεφτά για πέταµα; Πετάτε τα λεφτά για το χόµπυ σας ή µε αυτό τον τρόπο αγοράζετε πολιτική και επιχειρηµατική επιρροή;», ο κ. Μπόμπολας είχε απαντήσει:

    «Ο στόχος είναι το κέρδος. Αυτή τη στιγµή οι εταιρίες είναι ζηµιογόνες λόγω της κρίσης. Ευελπιστούµε ότι µε τις ενέργειες που κάνουµε θα µπορέσουµε να γυρίσουµε την κερδοφορία της εταιρίας, να κρατήσουµε τις θέσεις εργασίας, να ξεπληρώσουµε τα δάνειά µας… Αν αυτό δεν το καταφέρουµε κάποιος άλλος θα πάρει τις εταιρίες, αν δεν µπορούσε εµείς να τις συνεχίσουµε… Εγώ προσωπικά δεν είχα ρευστότητα, έβαλα το σπίτι µου υποθήκη και κάποια λεφτά που πήρα δάνειο τα έδωσα για να πληρωθούν οι εργαζόµενοι του ΜΕΓΚΑ. Από κει και πέρα πιστεύω ότι στο ΜΕΓΚΑ υπήρχαν άλλα επιχειρηµατικά συµφέροντα τα οποία είχαν συµφέροντα και σε άλλα κανάλια και δεν έβλεπαν µε καλό µάτι το ΜΕΓΚΑ».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: H επική οικογένεια Μπόμπολα δεν μένει πια εδώ!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Oικογένεια Μπόμπολα: Πώς διέλυσε τον Πήγασο!!!



    ΣΧΟΛΙΑ