• Τράπεζες

    Αποκλειστικό: Τι ζητάει από το ΣτΕ η Εθνική Τράπεζα

    • Έφη Καραγεώργου
    ΕΤΕ Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα


    Στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης, 27 Ιουνίου, κατατέθηκε από την Εθνική Τράπεζα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης για τον νόμο Πετρόπουλου που αφορά στην καταβολή των επικουρικών συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ σε περίπου 17.500 συνταξιούχους της τράπεζας.

    Σύμφωνα με το δικόγραφο, η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει πως οι επίμαχες ρυθμίσεις του νόμου, αφενός για την καταβολή στο ταμείο επικούρησης ΕΤΕΑΕΠ 36 εκατ. ευρώ (από τα 40 εκατ. ευρώ συνολικά για το 2019) και αφετέρου για την καταβολή των συντάξεων και των αναδρομικών στις 2 Ιουλίου, είναι παράνομες και πρέπει να ακυρωθούν. Κι αυτό γιατί αντιμετωπίζουν την Εθνική Τράπεζα σαν φορέα κοινωνικής ασφάλισης και, επιπλέον, είναι αντίθετες με την αρχή της ίσης κατανομής των δημοσιονομικών βαρών. Παραβιάζουν δε την οικονομική ελευθερία της τράπεζας καθώς και το δικαίωμα στην περιουσία της.

    Όπως επισημαίνεται στο δικόγραφο, ο επίμαχος νόμος 4618 ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά, απροειδοποίητα και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την τράπεζα.

    Γι’ αυτό και η ΕΤΕ ζητά να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για συνολική αναστολή εκτέλεσης για την απόφαση που ορίζει ότι η τράπεζα όφειλε να καταβάλει μέχρι 28 Ιουνίου τη δόση των 36 εκατ. ευρώ, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης ως προς το μέτρο της άρσης της ασφαλιστικής ενημερότητας της τράπεζας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δικόγραφο γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στον Ειδικό Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ), στη σύστασή του, στο τι εξυπηρετούσε και στους νόμους που ίσχυαν για τον συγκεκριμένο λογαριασμό.

    Αναφέρεται επίσης πως οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας έχουν προσφύγει επανειλημμένα σε πολιτικά δικαστήρια ζητώντας την καταβολή των επικουρικών τους από την τράπεζα, αλλά οι 26 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί δικαιώνουν όλες την τράπεζα.

    Σημειώνεται επίσης ότι το θέμα είναι προγραμματισμένο να εκδικασθεί και από τον Άρειο Πάγο τον Δεκέμβριο.

    Όπως έγραψε νωρίτερα το mononews.gr, η Εθνική Τράπεζα προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα, καθώς έληγε σήμερα η προθεσμία για να καταβάλει στο ταμείο επικούρησης ΕΤΕΑΕΠ 36 εκατ. ευρώ (από τα 40 εκατ. ευρώ συνολικά για το 2019), ώστε να πληρωθούν οι 17.500 συνταξιούχοι της ΕΤΕ το επικουρικό τους. Και αυτό γιατί η επιβάρυνση που θα πρέπει να υπολογίσει στα κεφάλαιά της η Εθνική Τράπεζα, λόγω της ρύθμισης που ψήφισε η κυβέρνηση για την ένταξη των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ στο ενιαίο επικουρικό όλων των ασφαλισμένων ΕΤΕΑΕΠ, είναι άμεση.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η επίπτωση στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα είναι της τάξης των 70 μονάδες βάσης μειώνοντας τον δείκτη CET1 από το 15,7%  στο 15%.

    Tο πλήγμα στα κεφάλαια είναι αποτέλεσμα της σωρευτικής πρόβλεψης για το σύνολο της υποχρέωσης που θα πρέπει να κάνει η Εθνική Τράπεζα εντός του 2019, καθώς βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ), θα πρέπει να αναγνωρίσει άμεσα το σύνολο της υποχρέωσης και όχι μόνο την ετήσια επιβάρυνση των 40 εκατ. ευρώ που ορίζει η ρύθμιση που πέρασε στη Βουλή.

    Με δεδομένο ότι η προβλεπόμενη κερδοφορία της τράπεζας δεν επαρκεί για την κάλυψη αυτής της ζημιάς, το κόστος θα περάσει απευθείας στα κεφάλαια, ακυρώνοντας βασικές παραδοχές του αναπτυξιακού πλάνου της τράπεζας, που ανακοινώθηκε πριν από έναν περίπου μήνα.

    Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΕΤΕ είχε πάρει πρόβλεψη στο πλαίσιο του αναπτυξιακού πλάνου της τράπεζας για την καταβολή στο ενιαίο επικουρικό όλων των ασφαλισμένων, ΕΤΕΑΕΠ, 35 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή 165 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, αλλά το ποσό αυτό θα καταβαλλόταν ετησίως και όχι εφάπαξ.

    Η σωρευτική κάλυψη του ποσού αυτού με τη μορφή πρόβλεψης στα αποτελέσματα του 2019, είναι και η βασική διαφορά που χωρίζει την κυβερνητική ρύθμιση με την πρόταση που είχε κάνει η διοίκηση της ΕΤΕ στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν γίνει πριν από δύο μήνες.



    ΣΧΟΛΙΑ