ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Της Έφης Καραγεώργου και της Ευγενίας Τζώρτζη
Επαρκές κρίνουν το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο γίνονται οι πωλήσεις των δανείων σε funds Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με δηλώσεις τους στο mononews.gr. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του mononews για το αν είναι επαρκές το θεσμικό πλαίσιο στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απάντηση ήταν ότι σε γενικές γραμμές είναι επαρκές και ότι πράγματι είναι ένα εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί. Ωστόσο, όπως επισήμαναν, υπάρχουν πολλοί κανονισμοί και το θέμα είναι αν τελικά εφαρμόζεται.
Τα funds που αγοράζουν τα δάνεια, υπογράμμισαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, είναι πολύ καλύτερα σε αυτήν τη δουλειά και τα πάνε καλύτερα στη διαχείριση. Πρόσθεσαν, δε, ότι μπορεί με τα νοικοκυριά να υπάρχουν δυσκολίες, αλλά για τις επιχειρήσεις είναι ένας απολύτως αποδεκτός τρόπος για να ανακτήσει τα ποσά η τράπεζα.
Τόνισαν, όμως, ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες και για διαγραφές δανείων. Και αυτό γιατί, όπως είπαν, τα δάνεια θα πρέπει να πωλούνται με βάση την αγοραία αξία και όχι όπως τα… έχουν στο κεφάλι τους οι τραπεζίτες. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες να γράψουν και ζημίες.
«Αν δεν μπορείς να ανακτήσεις το δάνειο, τότε πρέπει να το διαγράψεις», ανέφεραν.
«Δεν υπάρχει περιθώριο για όνειρα, δεν υπάρχει περιθώριο για άρνηση. Καλύτερα να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα όταν είναι μικρό παρά να το αφήσεις να μεγεθυνθεί», απάντησαν χαρακτηριστικά.
Τόνισαν δε ότι σίγουρα η διαπραγμάτευση της τράπεζας είναι καλύτερο να γίνει με το fund γιατί το τελευταίο έχει καλύτερη γνώση της αγοράς.
Σε ό,τι αφορά, τώρα, το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών, αυτό που ειπώθηκε είναι ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από τον SSM και ελέγχονται 2000-3000 περιπτώσεις κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει, όπως τονίστηκε, πως κάποιες αποφάσεις είναι εξαιρετικά καλές και κάποιες λιγότερο… εξαιρετικά καλές.
Σημείωσαν επίσης ότι κάποια πρόσωπα ήταν πάρα πολλά χρόνια στην ίδια θέση έπρεπε να μετακινηθούν, όπως επίσης ότι στη θέση τους ήρθαν άνθρωποι με καλύτερη εμπειρία. Ωστόσο, σημείωσαν, ότι οι νέες διοικήσεις χρειάζονται τουλάχιστον 12 με 18 μήνες για να μπορέσουν να «τρέξουν» τα πράγματα και να φέρουν αποτελέσματα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των stress test, οι ίδιο αξιωματούχοι τόνισαν ότι για πρώτη φορά οι ελληνικές τράπεζες στρεσαρίστηκαν σε στατικούς ισολογισμούς και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. «Ήταν μια θετική έκπληξη», ανέφεραν.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο και την ελληνική οικονομία γενικότερα, αυτό που τόνισαν είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη στους Έλληνες καταθέτες για να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, καθώς οι καταθέσεις υστερούν ακόμη κατά 30 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2015. Έτσι, θα ανακτηθεί και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία και θα μπορέσει και το σύστημα να δώσει ρευστό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εμπορικά καταστήματα: «Ανοίγει» σήμερα το εορταστικό ωράριο
- Enesel Bulk Logistics (Φίλιππος και Αντώνης Λαιμός): Πήρε όλα τα στελέχη της Norden στη Χιλή
- My market: «Γεύματα Προσφοράς» σε οικογένειες και ένα μήνυμα ελπίδας προς όλους!
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ – Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Η ερωτική σχέση και o αρραβώνας που διαλύθηκε