• Τράπεζες

    Eurobank: Τι σηματοδοτεί το γενναιόδωρο πρόγραμμα προσέλκυσης προσωπικού στην FPS

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Θεόδωρος Καλαντώνης. Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Eurobank

    Θεόδωρος Καλαντώνης. Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Eurobank


    Την αποφασιστικότητά της να ηγηθεί της ελληνικής αγοράς των μεγαλύτερων διαχειριστών κόκκινων δανείων υποδηλώνει το γενναιόδωρο πρόγραμμα προσέλκυσης προσωπικού που ανακοίνωσε η διοίκηση της FPS, στοχεύοντας στην μετακίνηση των 500 υπαλλήλων που μέχρι σήμερα αποτελούσαν προσωπικό της Eurobank.

    Πρόκειται για προσωπικό που ήδη απασχολείται στην FPS, αλλά ανήκε οργανικά στη Eurobank και το οποίο καλείται να μετακινηθεί οριστικά στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης που δημιουργείται στην ελληνική αγορά, την FPS, που περνά στον έλεγχο της ιταλικής doValue.

    Το πρόγραμμα κινήτρων που ανακοίνωσε η εταιρεία μετά από συμφωνία με τον αντιπροσωπευτικό σύλλογο εργαζομένων της τράπεζας, Union Eurobank, προβλέπει πλήρη εργασιακά δικαιώματα και μεταξύ άλλων αποζημίωση ίση με 10 μηνιαίους μικτούς μισθούς για όσους δεχθούν να μεταφερθούν στην FPS, με κατώτατο όριο της νόμιμη αποζημίωσης τα 25.000 ευρώ. Η καταβολή του bonus με τη μορφή αποζημίωσης σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά δεν θα φορολογηθούν και θα καταβληθούν στο ακέραιο για όσους έως τις 15 Φεβρουαρίου αποδεχθούν την πρόταση μεταφοράς τους. Για όσους επιλέξουν να μην μετακινηθούν στην FPS, η Eurobank προτείνει την ένταξή τους στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της τράπεζας με εφάπαξ παροχή έως 160.000 ευρώ.

    Το προσωπικό των 500 ατόμων που καλείται να μετακινηθεί στην FPS θα αποτελέσει μαζί με το προσωπικό που εργάζεται ήδη στην εταιρεία – αριθμεί άλλα 500 περίπου άτομα – το έμψυχο υλικό της μεγαλύτερης εταιρείας κόκκινων δανείων στην ελληνική αγορά με υπό διαχείριση δάνεια άνω των 28 δις ευρώ.

    Η νέα εταιρεία φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ενόψει της ενεργοποίησης του μηχανισμού «Ηρακλής», που βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο των κρατικών εγγυήσεων, μεταφέροντας την εμπειρία του ιταλικού ομίλου, doValue, στην ελληνική αγορά.

    Το επιχειρησιακό σχέδιο της doValue όπως παρουσιάστηκε από τη διοίκηση της doValue στους αναλυτές, ξεδιπλώνεται στους εξής άξονες:

    • Tην ανάληψη της διαχείρισης χαρτοφυλακίων και από άλλες τράπεζες στο πλαίσιο της ενεργοποίησης εντός του 2020 του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων με την επωνυμία «Ηρακλής». H διοίκηση της doValue αναφέρθηκε σε μια δυνητική αγορά 40 δις ευρώ, εκτίμηση που βασίζεται στην εμπειρία που διαθέτει στην ιταλική αγορά. Να σημειωθεί ότι η doValue αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί μέσω του ιταλικού μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων GACS και έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία από τη Fitch και την S&P. Στην Ελλάδα, μετά την εξαγορά της FPS, διαχειρίζεται δάνεια ύψους 28,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 26,6 δις ευρώ είναι της FPS, ενώ στο 1,8 δις ευρώ ανέρχονται τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει αναλάβει να διαχειριστεί η ίδια (χαρτοφυλάκιο Solar).

    • Tη δραστηριοποίησή της στην αγορά της διαχείρισης ακινήτων που περιέρχονται στην κυριότητα των τραπεζών μέσω πλειστηριασμών ή κατασχέσεων (REO). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της doValue, η αγορά των REOs στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί από τα 3 δισ. ευρώ το 2019 στα 7,6 δις ευρώ το 2021. Ο ιταλικός όμιλος φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη αγορά, εισάγοντας στην Ελλάδα την τεχνογνωσία της Altamira Asset Management. Η ισπανική εταιρεία Altamira που εξαγοράστηκε στα μέσα του 2019 από την doValue, χρησιμοποιεί προηγμένες πλατφόρμες για τη διάθεση στην αγορά των ακινήτων.

    Σύμφωνα με την παρουσίαση στους αναλυτές, τα ετήσια συνολικά έσοδα της FPS υπολογίζονται μεταξύ 100-120 εκατ. ευρώ την προσεχή διετία, ενώ τα EBITDA εκτιμώνται μεταξύ 37-42 εκατ. ευρώ το 2020 και στα 60-65 εκατ. ευρώ το 2021. Τα καθαρά κέρδη εκτιμώνται μεταξύ 7-10 εκατ. ευρώ το 2020 και αναμένεται να αυξηθούν στα 20-25 εκατ. ευρώ το 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ