• Τράπεζες

    Αποκαλυπτικό – Χάρης Καρώνης στο mononews: Θα γίνουμε τρεις φορές μεγαλύτεροι – Όλη η συμφωνία Viva-JP Morgan

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αποκαλυπτικό - Χάρης Καρώνης στο mononews: θα γίνουμε τρεις φορές μεγαλύτεροι - Όλη η συμφωνία Viva-JP Morgan

    Χάρης Καρώνης


    O φιλόδοξος στόχος  για τουλάχιστον τριπλασιασμό της αξίας της Viva Wallet είναι η κρυφή επιθυμία του αμερικανικού κολοσσού της JP Morgan CHASE,  πέρα από το πόσο πολύ θα βοηθήσει και το τμήμα καρτών της.

    Μία συμφωνία η οποία στην κυριολεξία  χρυσώνει τους μετόχους της μειοψηφίας καταρχήν ενώ ταυτόχρονα  παρέχει σημαντικά οικονομικά οφέλη  και για τους εργαζόμενους, ώστε να έχουν κίνητρο να μείνουν και να δουλέψουν για τη συμφωνία.

    Μιλώντας στο mononews.gr ο Χάρης Καρώνης λέει χαρακτηριστικά:  

    Όλοι οι επενδυτές θέλουν να αυξήσουν τα χρήματα τους τρεις φορές σε διάστημα 3-5 ετών, να τριπλασιάσουν την επένδυση τους. Άρα κάθε φορά που κάποιος κάνει  fund rising πρέπει να έχει ένα business plan  που να δείχνει ότι η εταιρεία του θα γίνει τρεις φορές μεγαλύτερη. Και μεις έχουμε τέτοιο  πλάνο. Και θεωρούμε ότι μέσα από τη συνεργασία με τη JP Morgan –CHASE μπορούμε να μεγαλώσουμε μαζί με την JP Morgan πολύ διαφορετικά την εταιρεία στην Ευρώπη.

    Οι άνθρωποι μας θα πάρουν 50 εκατ. δολάρια σε μετρητά και θα πάρουν και 50 εκατ. σε μετοχές, και αυτά τα 50 εκατ. θα γίνουν 150.

    Ποιο όμως είναι το μυστικό της επιτυχίας  και τι ήταν εκείνο που κέντρισε το ενδιαφέρον της JP Morgan; Ο  Χάρης Καρώνης λέει πως «δεν έκανα κανένα άθλο, έκανα ακόμα ένα βήμα, στην πορεία της εταιρείας

     H JP Morgan επέλεξε τη Viva Wallet διότι αναζητούσε ένα τεχνολογικό μηχανισμό συγκεκριμένων προδιαγραφών και τον βρήκαν πάνω στην υποδομή που έχουμε φτιάξει εμείς. Έχουμε ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα, παρουσία σε 23 χώρες και η JP Morgan έχει πελατολόγιο και έχει συγκεκριμένα assets. Και θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι από τους μεγαλύτερους εκδότες καρτών στον πλανήτη.

    Το απόλυτο success story για τη Viva Wallet  που αναδεικνύει πλέον τον Χάρη Καρώνη στον πρώτο Ελληνα που κατόρθωσε να κάνει unicorn,  ξεκινά το 2000 με την ίδρυση της εταιρείας που εξελίχθηκε στη Viva Wallet. Κομβικής σημασίας χρονιά ήταν το 2014.

    Τότε ο Χάρης Καρώνης ψάχνοντας κεφάλαια –αναζητούσε 2 με 3 εκατ. ευρώ- για να να χρηματοδοτήσει το όνειρο του, που ήταν να γίνει η Viva παγκόσμιος παίκτης στο e- payment έβρισκε παντού κλειστές πόρτες. Κανείς  δεν μπορούσε να αντιληφθεί το όνειρο του. Τι ήθελε να κάνει.

     Η γνωριμία με τον Απόστολο Ταμβακάκη

    Και  τότε έπεσε πάνω στον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Απόστολο Ταμβακάκη, στον οποίο  εκμυστηρεύτηκε τα όνειρα του. Ο Απόστολος  έχοντας πλατιά γνώση της τραπεζικής αγοράς και ειδικά της λιανικής –ήταν εκείνος που «άνοιξε» την λιανική επί διοίκησης Θ. Καρατζά, πίστεψε το όνειρο του Χάρη και μέσα σε 20 μέρες βρέθηκε ο πρώτος επενδυτής.

    Ηταν το family office της Μαριάννας Λάτση, με επένδυση 6 εκατ ευρώ (τα 3 εκατ ως αύξηση κεφαλαίου και 3 εκατ  μετατρέψιμο ομολογιακό).

    Οπως λέει ο Καρώνης «ο Απόστολος με στήριξε, πίστεψε σε μένα από την αρχή, είναι ο μέντορας μου, είναι φίλος μου, με στηρίζει μέχρι σήμερα»

    Στη συνέχεια στα τέλη του   2017, ο  Καρώνης αναζητούσε και πάλι κεφάλια -15 εκατ ευρώ-,  για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του στο εξωτερικό.

    Τότε ήρθε σε επαφή με το Deca, μια  διαδικασία που ενεργοποιήθηκε με την παρέμβαση του Απόστολου  Ταμβακάκη,  καθώς δυστυχώς για εκείνον το δικό του fund το EOS δεν ήταν ακόμα έτοιμο καθώς ξεκίνησε  6 μήνες μετά.

    Μάλιστα όπως λέει στο mononews.gr πηγή που γνωρίζει την υπόθεση:

    Ο Ταμβακάκης τον πίεσε να πάρει τα χρήματα από την DECA, με την οποία ο Καρώνης δεν ήθελε να έχει σχέση. Εξάλλου είναι γνωστό ότι από την  αρχή η Viva είχε και  συνέχισε να έχει πολύ κακές σχέσεις με τους ανθρώπους της DECA,  κάτι που δεν έχει κρύψει ο Καρώνης καθώς έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια του  στα social media.

    Η χρυσή συμφωνία με την JP Morgan

    Εκ των πραγμάτων η στρατηγική συμφωνία με τη JP Morgan αποτελεί το μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών. Η σπουδαιότητα του deal μεγιστοποιείται αν ληφθεί υπόψη ότι η Viva Wallet είναι κατ΄ ουσίαν μια start up,  η οποία στην κυριολεξία ξεκίνησε από το 0 για να φτάσει να αποτιμάται πλέον στα επίπεδα των 2 δις  δολαρίων περίπου.

    Όπως προκύπτει  η τριπλέτα των μετόχων μειοψηφίας έχει λαμβάνειν  περί τα 810 εκατ. δολάρια,   δηλαδή περίπου 720 εκατ. ευρώ,   με βάση την τρέχουσα συναλλακτική ισοτιμία.

    Αποτιμημένες σε δολάρια οι μετοχικές θέσεις των τριών μετόχων μειοψηφίας έχουν ως εξής:

    Για το μεν  Hedosophia,   το παραχωρούμενο 24,5% της Viva Wallet τιμολογείται στην περιοχή των 430 εκατ. δολαρίων. Το family office  της Μαριάννας Λάτση στο χαρτοφυλάκιο του οποίου υπήρχε το 13,5% της Viva η αξία πώλησης υπολογίζεται στα 220 εκ δολάρια και το Deca Investment που ελέγχει περί το 10,5% θα λάβει περί τα 150-160 εκατ. δολάρια.

    Τα μεγέθη αυτά έρχονται να πιστοποιήσουν τις τεράστιες υπεραξίες  που δίνουν οι επενδυτικές θέσεις στη Viva Wallet.  Είναι χαρακτηριστικό  ότι η συμμετοχή του family office της Μαριάννας Λάτση το 2014 έγινε με κεφάλαια της τάξης των 6 εκατ. ευρω η περίπου 7,8 εκατ. δολάρια (με την τότε ισοτιμία) γεγονός που σημαίνει ότι η απόδοση σε χρονικό ορίζοντα 8ετίας πολλαπλασιάστηκε πάνω από 30 φορές.

    Στην περίπτωση του Deca η είσοδος στη Viva  έγινε στις αρχές του 2018 με εισφορά  15 εκατ ευρώ ή 18,3 εκατ. δολαρίων -με την τότε ισοτιμία-,   με συνέπεια να έχουν σχεδόν 10πλασιαστεί τα κέρδη που έφερε η επένδυση

    Πέραν τούτων η JP Morgan θα διαθέσει κάπου 90 εκατ. δολάρια  προκειμένου να αποκτήσει τις μετατρέψιμες ομολογίες της Viva και ακόμα θα δώσει 100 εκατ. δολάρια σε περίπου 200 εργαζόμενους της Viva σε stock option  και μετοχές.

    Θα έχει επίσης καθοριστική συμμετοχή στην επικείμενη κεφαλαιακή αύξηση με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος της επένδυσης να φτάνει στα 1,15 δις δολάρια.

    Αν και ο Χάρης Καρώνης λέει ότι θα εξακολουθήσει να διατηρεί το 51,5% εντούτοις πηγές της αγοράς θεωρούν ότι στο μέλλον η εικόνα αυτή θα διαφοροποιηθεί.

    Ούτως ή άλλως και με την αποτίμηση να ανέρχεται στα 2 δις δολάρια, η  μετοχική συμμετοχή του ιδίου τον ανακηρύσσει σε δισεκατομμυριούχο,  συμπεριλαμβανομένου και του στενού του συνεργάτη Μάκη Αντύπα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχει το 7% .

    Διαβάστε επίσης

    Οι τρεις λόγοι που έφεραν την JP Morgan στη Viva Wallet με το χρυσό deal των 2 δισ. ευρώ

    JP Morgan: Σύσταση για επιστροφή θεσμικών στα ελληνικά ομόλογα – Βλέπει εκρηκτική ανάπτυξη 5,2% το 2022

    Viva Wallet: Λανσάρει εφαρμογή μετατροπής Android κινητών σε τερματικό αποδοχής καρτών

     



    ΣΧΟΛΙΑ