• Τράπεζες

    Οι τρεις λόγοι που έφεραν την JP Morgan στη Viva Wallet με το χρυσό deal των 2 δισ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Οι τρεις λόγοι που έφεραν τη JP Morgan στη Viva Wallet με το χρυσό deal των 2 δισ ευρώ

    Χάρης Καρώνης, ιδρυτής της Viva Wallet Holdings


    Η JP Morgan Chase επέλεξε για τρεις λόγους να επενδύσει στη Viva Wallet του Χάρη Καρώνη και να προχωρήσει σε ένα από τα μεγαλύτερα deals που έχουν πραγματοποιηθεί στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια.

    Η Viva Wallet έχει τραπεζική άδεια, παρουσία σε 23 ευρωπαϊκές χώρες και, κυρίως, αναπτύσσει τεχνολογικές καινοτομίες, όπως είναι το Tap on Phone, που μετατρέπει κάθε συσκευή κινητού σε τερματικό. Μία υπηρεσία που προσπάθησε, χωρίς όμως επιτυχία, να αναπτύξει και η JP Morgan.

    Η αμερικανική τράπεζα θα αποκτήσει το 48,5% της Viva Wallet, με τους ιδρυτές της Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα να έχουν την πλειοψηφία με ποσοστό 51,5%, όπως έγραψε χθες το mononews.

    Το χρυσό  deal  των 2 δισ. ευρώ.

    Ζυμωμένο με ατόφιο χρυσάφι μοιάζει να είναι το deal της Viva Wallet του Χάρη Καρώνη με τον αμερικανικό ογκόλιθο της JP Morgan.

    Αν και από πλευράς των Αμερικανών δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση, καθώς εκκρεμεί η διαδικασία των υπογραφών, εντούτοις όσα κυκλοφορούν στην αγορά κάνουν λόγο για αποτίμηση της Viva Wallet στα 2 δισ. ευρώ.

    Με τα δεδομένα αυτά και χωρίς να είναι γνωστές οι επιμέρους λεπτομέρειες, το 48,5% της μετοχικής θέσης που έχουν στην εταιρεία το λονδρέζικο fund Hedosophia, το family office της Μαριάνας Λάτση και η Deca αντιστοιχεί στα 970 εκατ. ευρώ, ποσό που φέρεται να καταβάλει η JP Morgan «χρυσώνοντας» τους μετόχους που πρόκειται να αποεπενδύσουν.

    Η πλευρά του Χάρη Καρώνη, που μαζί με τον συνεταίρο του, Μάκη Αντύπα, ελέγχει το 51,5% της Viva Wallet, δεν φέρεται να είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει άμεσα το ποσοστό της, το οποίο αποτιμάται στα 1,03 δισ. ευρώ.

    Όπως όλα δείχνουν, η JP Morgan δεν θα παραμείνει στον έλεγχο της μειοψηφίας, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αποκτήσει το πάνω χέρι στη Viva Wallet.

    Ενδεχομένως σε αυτό να συμβάλει και μία κεφαλαιακή αύξηση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την αμερικανική τράπεζα,  ανεβάζοντας έτσι το αρχικό κόστος της επένδυσης στην Ελλάδα στα επίπεδα του 1,2 δισ. ευρώ.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες και αν δεν υπάρξει κάποια αισθητή διαφοροποίηση των μέχρι τώρα δεδομένων, οι αποχωρούντες μέτοχοι πρόκειται να λάβουν:

    -Το fund Hedosophia, που έχει το 25% της Viva, 500 εκατ. ευρώ.

    -Το family office της Μαριάνας Λάτση, που έχει το 13,5%, θα πάρει 270 εκατ. ευρώ

    -Και το Deca, που κατέχει το 10% της εταιρείας, 200 εκατ. ευρώ.

    Οι υπολογισμοί αυτοί γίνονται με βάση τη συνολική αποτίμηση της Viva Wallet,  στην οποία, καθώς φαίνεται, υπολογίζονται και τα δανειακά βάρη, τα οποία όμως κατά πληροφορίες είναι λιγοστά.

    Σε κάθε περίπτωση, και οι τρεις μέτοχοι αποκομίζουν τεράστιες υπεραξίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι ακόμα και δεκαπλάσιες της αρχικής επένδυσης.

    Είναι εμφανές ότι από όλο αυτό το deal ωφελημένος βγαίνει και ο Χάρης Καρώνης, ο οποίος αναδεικνύεται πλέον σε… billionaire.

    Με βάση τη χθεσινοβραδινή αποτίμηση στη Wall Street, η JP Morgan αξίζει 420 δισ. δολάρια ή 370 δισ. ευρώ. Μέγεθος που αντιστοιχεί σε δύο φορές το ελληνικό ΑΕΠ και σε 5,5 φορές την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, στοιχεία που έρχονται να επιβεβαιώσουν την τεράστια σημασία του deal, η οποία είναι αλήθεια ξένισε την αγορά, κυρίως σε ό,τι αφορά τον Χάρη Καρώνη ο οποίος και χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολος για συνεργασίες.

    Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι προχθές στο προσωπικό του twitter επέκρινε τον Νίκο Κούλη της Deca παραπέμποντας σε παλαιότερο δημοσίευμα του mononews.

    Αυτή καθαυτή η αποτίμηση της Viva wallet στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ προκαλεί μεγάλη αίσθηση καθώς δεν φαίνεται να αποτυπώνει τα θεμελιώδη  οικονομικά της δεδομένα αλλά τις προοπτικές του μέλλοντος. Αυτή όμως είναι μία λογική που τηρείται κατά κόρον στην αμερικανική αγορά,  όπου πολλές από τις επιχειρηματικές συμφωνίες που αφορούν τη νέα τεχνολογία εδράζονται στο «θα». Δηλαδή στις προοπτικές ανάπτυξης που εκείνες θα έχουν στο μέλλον.

    Ο Χάρης και η Viva Wallet

    Η Viva Wallet  ξεκίνησε το 2000 ως εταιρεία πληρωμών και σήμερα 22 χρόνια μετά έχει παρουσία σε 23 χώρες, κατέχει τρεις άδειες, μία τραπεζική –τον Ιανουάριο του 2020 εξαγόρασε την  Praxia Bank– και δύο άδειες ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος (μία στη χώρα μας και μία στην Αγγλία).

    Η Viva αρχικά δημιουργούσε συστήματα για τράπεζες, ως ένα software house για πιστωτικά ιδρύματα και σύντομα επεκτάθηκε σε συμπληρωματικές υπηρεσίες, όπως ταξιδιωτικές πληρωμές, πληρωμές για θεάματα.

    Τα αρχικά κεφάλαια που μπήκαν στην Viva Wallet Holdings ήταν 19 εκατ. ευρώ από το Χάρη Καρώνη, 6 εκατ από την οικογένεια Λάτση και το 2018 15 εκατ. ευρώ μέσω του fund Diorama και της Deca Investment (Δασκαλόπουλος).

    Το 2011 αξιοποίησε τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την απελευθέρωση των συστημάτων πληρωμών και τη διενέργειά τους από άλλες εταιρείες εκτός από τράπεζες και αδειοδοτήθηκε ως ίδρυμα πληρωμών από την Τράπεζα της Ελλάδος και το 2014 πήρε άδεια  και ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος.

    Οι μοναδικές στον κόσμο τεχνολογικές καινοτομίες που «γεννάει» το μυαλό του Χάρη Καρώνη και τις οποίες υλοποιεί συνεπικουρούμενος από την ικανή ομάδα του, έφεραν τους Αμερικανούς στη Viva Wallet.

    Ο αντισυμβατικός και με εκρηκτικό χαρακτήρα Χάρης Καρώνης είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους παίκτες του fintech, μιας αγοράς που «τρέχει» με ταχύτητα και αφήνει πίσω της τις συμβατικές τράπεζες.

    Εξάλλου ιδιαίτερα έντονη –που συνοδεύτηκε με καταγγελίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και μην;yσεις σε τραπεζικά στελέχη- ήταν και η σχέση του με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

    Ωστόσο κανείς δεν αμφισβήτησε την ικανότητα του να δημιουργεί καινοτόμες fintech  υπηρεσίες και την υπεροχή του στο συγκεκριμένο τομέα.

    Ο ίδιος αποφοίτησε με άριστα από το 11ο Λύκειο Περιστερίου, πέρασε στο τμήμα ηλεκτρολόγων του ΤΕΙ Πειραιά, δεν πήρε ποτέ δίπλωμα.

    Ο Χάρης Καρώνης που το 1991 ήταν μουσικός παραγωγός στο Jeronimo Groovy σήμερα είναι billionaire. Αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις και τις lifestyle εκδηλώσεις όπως ο διάβολος το λιβάνι. Έχει πει  πως αν και είναι «απαίδευτος επιχειρηματικά» έχει  την τεχνολογία στο αίμα του. Όμως η συνεργασία  με την JP Morgan δείχνει πως είναι και ένας έξυπνος επιχειρηματίας.

    Διαβάστε επίσης

    JP Morgan-Viva Wallet: Την Τετάρτη οι υπογραφές για το 48,5%- Στα 1,2 δισ. ευρώ η συνολική συμφωνία

    Αποκλειστικό: Τέλος οι συζητήσεις Viva Wallet – JPMorgan, έρχεται νέος γύρος χρηματοδότησης

    Viva Wallet: Λανσάρει εφαρμογή μετατροπής Android κινητών σε τερματικό αποδοχής καρτών



    ΣΧΟΛΙΑ