• Τράπεζες

    Αναστολή δόσεων και για τα δάνεια των φυσικών προσώπων αποφασίζουν οι τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για επέκταση του μέτρου αναστολής δόσεων που αποφασίστηκε για τα επιχειρηματικά δάνεια και στα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών έλαβαν οι τράπεζες.

    Το πάγωμα που οι τράπεζες προσανατολίζονται να προσφέρουν στους δανειολήπτες, θα αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. που πλήττονται από την κρίση.

    Όπως εξηγούν εκπρόσωποι των τραπεζών που συμμετείχαν στη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών και τη σύσταση προς τις τράπεζες που απηύθυνε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αν και η αναστολή δόσεων δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, θα είναι ουσιαστικά γενικευμένη. Στόχος είναι να καλυφθούν όλοι όσοι τα οικονομικά τους ανατράπηκαν ήδη ή είναι προφανές ότι πρόκειται να ανατραπούν λόγω της κρίσης, ανάλογα πάντα με το πόσο θα κρατήσει.

    Το ερώτημα που διατυπώνεται με ένταση σε όλες τις παρόμοιες συσκέψεις που διεξάγονται πυρετωδώς τις δύο τελευταίες εβδομάδες, είναι ποιοι είναι αυτοί που δεν θα τους επηρεάσει η κρίση.

    Η απάντηση είναι ελάχιστοι. Ανεξάρτητα από την πολιτική που εφαρμόσει κάθε τράπεζα αυτό είναι αντιληπτό.

    Για αυτό η αναστολή δόσεων που θα προτείνουν θα είναι έως και 6μηνη, ενώ υπάρχουν τράπεζες που εξετάζουν και πιο γενναιόδωρες λύσεις.

    Εξαίρεση θα αποτελούν όσοι αποδεδειγμένα δεν έχουν πληγεί από την κρίση. Μία από αυτές τις κατηγορίες είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δουλεύουν όπως τα σουπερμάρκετ. Αλλά πόσοι άλλοι είναι ακόμα;

    Έτσι εκτός από τα στεγαστικά δάνεια που είναι το μείζον θέμα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αναστολή δόσεων θα υπάρξει και για τα καταναλωτικά δάνεια, αλλά και τις οφειλές που έχουν οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το μέτρο της αναστολής δόσεων για συγκεκριμένους επιχειρηματικές κατηγορίες που ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

    Αυτό που δεν αμφισβητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη ήταν ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες – το πιθανότερο από κάθε τράπεζα ξεχωριστά – θα αφορούν στους συνεπείς δανειολήπτες. Δηλαδή αυτούς που πλήρωναν μέχρι τελευταίως, δηλαδή μέχρι και τα τέλη του 2019, τις δόσεις τους κανονικά, ακόμα και αν τα δάνειά τους είχαν ρυθμιστεί στο παρελθόν μία ή δύο φορές.

    Για όσους ούτως ή άλλως δεν πλήρωναν μέχρι σήμερα, οι τράπεζες θα συνεχίσουν την προσπάθεια των ρυθμίσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ