Από την Δευτέρα 11 Αυγούστου οι αναλήψεις μετρητών θα είναι δωρεάν σε όλο το δίκτυο των  ΑΤΜ,  ανεξάρτητα από ποια τράπεζα γίνεται η ανάληψη και ποια έχει εκδώσει την κάρτα, ενώ το «εθνικό πλαφόν» του 1,5 ευρώ που θα εισπράττουν οι τρίτοι  πάροχοι καλύπτει μόνο κάρτες που έχουν εκδοθεί από τις τράπεζες μέλη της ΔΙΑΣ.

Κανένα ΑΤΜ δεν θα «ξηλωθεί» λένε οι τραπεζίτες, διαψεύδοντας φήμες ότι θα περιορίσουν τον αριθμό τους,  ενώ η Euronet σε συμφωνία με αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα αναπτύξει δίκτυο 500 ΑΤΜ πανελλαδικά με μηδενική χρέωση στις αναλήψεις.

1

«Ισορροπημένη» χαρακτηρίζουν πηγές της αγοράς την τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη –που πριν κατατεθεί χθες το απόγευμα  για ψήφιση στη Βουλή είχε πάρει  το «πράσινο φως» από τον SSM-  καθώς οι μηδενικές χρεώσεις και το εθνικό πλαφόν αφορούν μόνο τις κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες.

Αντίθετα οι συναλλαγές με  κάρτες που έχουν εκδοθεί από ξένες τράπεζες έχουν διαφορετική τιμολόγηση.

Αυτό σημαίνει ότι ο τουρίστας που θα σηκώσει χρήματα είτε από ΑΤΜ ελληνικής τράπεζας, είτε από ΑΤΜ τρίτου παρόχου θα χρεωθεί για την ανάληψη του σύμφωνα με το τιμολόγιο που ισχύει.

Η τροπολογία

Η τροπολογία Πιερρακάκη αντιμετωπίζει το νομικό κενό που υπήρχε στην επιβολή χρεώσεων και προβλέπει:

-Μηδενισμό των χρεώσεων για αναλήψεις μετρητών από το δίκτυο ΑΤΜ των τραπεζών.

-Κατάργηση των χρεώσεων σε δημοτικές κοινότητες όπου λειτουργεί μόνο ένα ΑΤΜ, είτε αυτό ανήκει σε τράπεζα είτε σε τρίτο πάροχο.

-Θέσπιση εθνικού πλαφόν ύψους 1,5 ευρώ για αναλήψεις από ΑΤΜ τρίτων παρόχων στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Ειδικότερα:

1)    Δεν επιβάλλεται προμήθεια ή οποιουδήποτε είδους χρέωση από τις τράπεζες ή παρόχους που εκμεταλλεύονται ΑΤΜ στις εξής συναλλαγές φυσικών προσώπων, ιδιωτών, ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών:

– εντολές πληρωμής, εφόσον διενεργούνται μέσω ψηφιακών δικτύων πληρωμής (web/mobile/internet banking), καθώς και πάγιες εντολές πληρωμής, οφειλών και εξόφλησης λογαριασμών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς γενικής κυβέρνησης, τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και τις ασφαλιστικές εταιρείες,

-ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ στις δημοτικές κοινότητες, στις οποίες υπάρχει μόνο ένα  ΑΤΜ.

-ερωτήσεις υπολοίπου λογαριασμού ή κάρτας ή δανείου ή κινήσεων λογαριασμών

-φορτισεις και αποφορτίσεις προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως εκατό (100) ευρώ ημερησίως, εφόσον διενεργούνται μέσω ψηφιακών δικτύων πληρωμής (web/mobile/internet banking), καθώς και πάγιες εντολές πληρωμής τους.

2) Οι προμήθειες και οι κάθε είδους χρεώσεις τραπεζών και παρόχων δεν υπερβαίνουν:

-τα 50 λεπτά ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα)

-τα 50 λεπτά ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα)

Και ισχύουν για φυσικά πρόσωπα, ιδιώτες, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για ποσά έως 5.000 ευρώ ημερησίως και αφορούν στην απλή μεταφορά πίστωσης, καθώς και στην άμεση μεταφορά πίστωσης (SEPA/άμεσος διακανονισμός), από μία τράπεζα σε άλλη τράπεζα του εσωτερικού μέσω ψηφιακών δικτύων πληρωμής (web/ mobile/internet banking).

3)    Οι προμήθειες και οι κάθε είδους χρεώσεις των παρόχων  που εκμεταλλεύονται ΑΤΜ,  δεν υπερβαίνουν, ανά συναλλαγή, το ποσό του 1,50 ευρώ  για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Τραπεζίτες: Δεν θα «ξηλωθεί» κανένα ΑΤΜ

Οι τράπεζες, παρά τις φήμες ότι θα καταργήσουν ΑΤΜ επειδή είναι οικονομικά ασύμφορα, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι σχεδιάζουν περιορισμό του αριθμού των ΑΤΜ που έχουν στο δίκτυο τους.

Τραπεζικές πηγές χαρακτηρίζουν ως απολύτως διαχειρίσιμες τις απώλειες από τον μηδενισμό των χρεώσεων, οι οποίες -με βάση τα έσοδα του 2024- εκτιμώνται στα 20 με 25 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Αν και οι ίδιες πηγές αναφέρουν  πως η διαχείριση και λειτουργία των ΑΤΜ –μετά την τροπολογία- είναι ελλειμματική ως business,  υπογραμμίζουν πως: Είναι ευθύνη των τραπεζών να παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε μετρητά.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα η Alpha Bank προχώρησε  σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, που διαθέτουν δίκτυο 1.100 καταστημάτων, ενώ η CEO Attica Bank Ελένη Βρεττού ανακοίνωσε συμφωνία με την Euronet, και οι  πελάτες της τράπεζας θα μπορούν να χρησιμοποιούν από την 1η Αυγούστου, το δίκτυο των 2.200 ΑΤΜ της Euronet  και να προχωρούν σε ανάληψη μετρητών με μηδενική χρέωση.

Ωστόσο από τη στιγμή που οι αναλήψεις είναι δωρεάν για τους Έλληνες καταναλωτές στο δίκτυο ΑΤΜ όλων των τραπεζών, μπορεί να υπάρξει εξορθολογισμός και αναδιάταξη στη διασπορά τους ανά την επικράτεια. Δηλαδή σε σημεία  που υπάρχουν δύο ΑΤΜ διαφορετικών τραπεζών –πχ σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εμπορικών κέντρων- να μείνει το ένα και το άλλο να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή που υπάρχει ανάγκη για την κάλυψη των αναγκών της πελατείας.

Να σημειωθεί ότι το κόστος για την αγορά και εγκατάσταση ενός ΑΤΜ διαμορφώνεται στα 20.000-25.000 ευρώ. Το ετήσιο κόστος  διαχείρισης των ΑΤΜ, που περιλαμβάνει από το ενοίκιο του χώρου εγκατάστασης, την συντήρηση του, την τεχνολογική αναβάθμιση του, την τροφοδοσία του με μετρητά, την ασφάλεια του μηχανήματος (συναγερμούς, χρωματισμό των χρημάτων σε περίπτωση κλοπής κ.λπ.) για κάθε  off site ATM είναι περί τις 7.000 ευρώ στα αστικά κέντρα και μπορεί να φτάσει τις 15.000 ευρώ στις παραμεθόριες περιοχές λόγω και του υψηλού κόστους ανεφοδιασμού με μετρητά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Ιούνιος 2025) τράπεζες και τρίτοι πάροχοι διαχειρίζονται δίκτυο 9.285 ΑΤΜ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα:

Η Εθνική Τράπεζα έχει δίκτυο με 1.408 ΑΤΜ, η Πειραιώς με δίκτυο 1.297 ΑΤΜ, η  Eurobank με 1.203, η Alpha Bank 1.200, η Credia Bank (Attica Bank)  και οι Συνεταιριστικές με 161. Από τους τρίτους παρόχους 2.200 έχει η Euronet, 808 η Cashflex και 200 η Cashzone.

Το τιμολόγιο αναλήψεων  για κάρτες που έχουν εκδοθεί από ξένες τράπεζες είναι το ακόλουθο: 1,8 ευρώ χρεώνουν η Eurobank και η Alpha Bank, 1,9 ευρώ η Εθνική, 2 ευρώ η Πειραιώς, 1,5 ευρώ η Cashflex, 4,9 ευρώ η Euronet και 3,5 ευρώ η Cashzone.

ΑΤΜ στα σούπερ μάρκετ

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η κινητικότητα που επιδεικνύει η εταιρεία Euronet. Συγκεκριμένα τους τελευταίους 18 μήνες έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα όπως Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Κρητικός, Χαλκιαδάκης, κ.α., για την πανελλαδική ανάπτυξη του «Δικτύου ΑΤΜ Χωρίς Χρέωση» σε καταστήματά τους.

Η τοποθέτηση των νέων ΑΤΜ ξεκίνησε από το 2024 και ήδη αριθμεί περισσότερα από 200 σημεία σε όλη τη χώρα. Το έργο εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο να ξεπεράσει τα 500 ΑΤΜ έως το τέλος του 2025, στο πλαίσιο των στρατηγικών συνεργασιών που έχουν συναφθεί. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κάλυψη αστικών περιοχών, προαστίων και απομακρυσμένων περιοχών της περιφέρειας, όπου η πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες είναι περιορισμένη.

Ουσιαστικά ένα μεγάλο δίκτυο θα είναι στη διάθεση των καταναλωτών που πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ και θέλουν να κάνουν συναλλαγές στα ΑΤΜ χωρίς υπέρογκες επιβαρύνσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Τράπεζες: Τι θα πληρώνουμε στα ΑΤΜ από 11 Αυγούστου – Όλη η ρύθμιση Πιερρακάκη

Όλο το παρασκήνιο με τη μείωση των προμηθειών στα ΑΤΜ – Η απόφαση Πιερρακάκη, η κίνηση-ματ Βρεττού και πόσα χάνουν οι τράπεζες

Attica Bank: Δωρεάν συναλλαγές σε περισσότερα από 2.400 ΑΤΜ σε όλη την Ελλάδα