• Τράπεζες

    Αλλαγές στο Fit and Proper για το 2021 – Πού εστιάζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών – Τι θα σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες

    Τράπεζες


    Αλλάζουν οι όροι του Fit and Proper από τον Δεκέμβριο του 2021.

    Οι  τελικές κοινές κατευθυντήριες γραμμές τους αφορούν την αξιολόγηση της καταλληλότητας των μελών των διοικήσεων των τραπεζών και όσων έχουν ευθύνη για τη λειτουργία των τραπεζών.

    Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δίνουν βάση σε δύο άξονες:

    1. Σε οτιδήποτε σχετίζεται με τρομοκρατία και ξέπλυμα χρήματος.
    2. Στην ποσόστωση των γυναικών στα ΔΣ των τραπεζών.

    «Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές λαμβάνουν υπόψη τις τροποποιήσεις που εισήχθησαν από την αναθεωρημένη οδηγία κεφαλαιακών απαιτήσεων (CRD V) και την οδηγία για τις επενδυτικές εταιρείες (IFD), και την επίδρασή τους στην αξιολόγηση της καταλληλότητας των μελών των διοικήσεων ιδίως όσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση των τρομοκρατικών κινδύνων και της διαφορετικότητας των φύλων» αναφέρεται στο σχετικό paper που θα ισχύσει στο τέλος του έτους.

    Καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων

    Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ακεραιότητας στο οποιοδήποτε  χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Η αποκάλυψη της συμμετοχής πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μπορεί να έχει αντίκτυπο στη βιωσιμότητα και την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Σε αυτό το πλαίσιο, αποσαφηνίζεται ότι η αξιολόγηση των απαιτήσεων γνώσης, εμπειρίας και δεξιοτήτων περιλαμβάνει τον εντοπισμό, τη διαχείριση και τον μετριασμό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών κινδύνων, καθώς αυτές οι πτυχές αποτελούν μέρος των αξιολογήσεων της καταλληλότητας των μελών του διοικητικού οργάνου και των βασικών κατόχων λειτουργιών.

    Αναζητούνται γυναίκες για τα ΔΣ των τραπεζών

    Επιπλέον, μια ισορροπημένη ως προς το φύλο σύνθεση του φορέα διαχείρισης έχει ιδιαίτερη σημασία.

    Τα ιδρύματα πρέπει να σέβονται την αρχή των ίσων ευκαιριών για οποιοδήποτε φύλο και να λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση μιας πιο ισορροπημένης ως προς το φύλο σύνθεσης του προσωπικού σε διευθυντικές θέσεις.

    Σύμφωνα με τα παραπάνω εκτιμάται πως οι αλλαγές αυτές θα συμπεριληφθούν και σε όσα θα λάβουν χώρα στο νέο σχέδιο νόμου για το ΤΧΣ που θα προβλέπουν αλλαγές στους όρους στελέχωσης των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών.

    Τέλος, οι κοινές κατευθυντήριες γραμμές λαμβάνουν υπόψη το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις επενδύσεων που εγκρίθηκε το 2019 από τον κανονισμό για τις επιχειρήσεις επενδύσεων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Εξηγήσεις για το ελληνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης ζητούν οι Βρυξέλλες 

    Τι είδε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο Έλληνας tycoon της ναυτιλίας Γιώργος Προκοπίου



    ΣΧΟΛΙΑ