• Οικονομία

    Εξηγήσεις για το ελληνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης ζητούν οι Βρυξέλλες 

    Focus Economics: Πώς αναθεωρήθηκαν υψηλότερα οι προβλέψεις για το ΑΕΠ Ελλάδας μέσα σε ένα μήνα

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών


    Διευκρινήσεις για το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” ζητούν οι Βρυξέλλες, μετά τις πρώτες τεχνικές συνεδριάσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης.

    Πήγες της Κομισιόν αναφέρουν πως υπάρχουν χώρες, όπως η Γερμανία, οι οποίες εκφράζουν ερωτήματα για τον τρόπο που θα διοχετευθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην ελληνική αγορά.

    Η ανησυχία φαίνεται πως έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, που θα πραγματοποιηθούν από μεγάλες επιχειρήσεις (οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες) και όχι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και το στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης και θεωρούνται από τις τράπεζες ως επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

    Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τους παραγωγικούς φορείς, είχαν δηλώσει πως απορρίπτονται οι 8 στις 10 αιτήσεις χορήγησης δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τόνισαν πως δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τους όρους επιλεξιμότητας ενός δανειολήπτη.

    Σημειώνεται πως η πολιτική έγκριση και του ελληνικού σχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Ecofin της 13ης Ιουλίου, ωστόσο η χώρα μας καλείται να τροποποιήσει το σχέδιό της, όντας το μοναδικό κράτος – μέλος που θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

    Η είδηση έχει δημιουργήσει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας μας με την αντιπολίτευση να εξοπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης.

    “Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα την επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι”, διαμηνύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος.

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε απάντησή του (ως ο εποπτεύον Υπουργός για το Ταμείο Ανάκαμψης) τόνισε:

    «Η δήλωση του εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στερείται σοβαρότητος και το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται είναι ανακριβές. Το ελληνικό πρόγραμμα κατατέθηκε δεύτερο και εγκρίθηκε τρίτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει συγκεντρώσει εξαιρετικά σχόλια τόσο από την Επιτροπή (χθες μόλις έγιναν τα πιο πρόσφατα σχετικά επώνυμα σχόλια στο Συνέδριο του Economist), όσο και από τον διεθνή Τύπο. Η διαδικασία έγκρισης και από το Συμβούλιο προχωρά σε εξαιρετικό κλίμα. Τέσσερις ημέρες πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει υποβάλει η χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται εναντίον του, προφανώς γιατί η εξαιρετική εικόνα που διαμορφώνεται διεθνώς για το ελληνικό σχέδιο δεν εξυπηρετεί το αδιέξοδο, διχαστικό και μηδενιστικό του πολιτικό αφήγημα. Ας κάνει τέσσερις ημέρες υπομονή και η ίδια η ζωή θα του δώσει την απάντηση».



    ΣΧΟΛΙΑ