• Τράπεζες

    «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις ΟΤΟΕ – τραπεζών η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας

    Γιώργος Μότσιος, πρόεδρος ΟΤΟΕ

    Γιώργος Μότσιος, πρόεδρος ΟΤΟΕ


    Νέα συνάντηση μεταξύ της ΟΤΟΕ και των εκπροσώπων των τραπεζών αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί Τετάρτη 30 Μαρτίου, μετά τα μικρά βήματα σύγκλισης που έκαναν οι δυο πλευρές όσον αφορά την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εργαζομένων και την υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Η Ομοσπονδία βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα σε περίπτωση που η νέα συνάντηση αποβεί άκαρπη και διακοπούν οι συζητήσεις για την διενέργεια απεργιών και στάσεων εργασίας στις τράπεζες.

    Και χθες η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας πραγματοποίησε προειδοποιητική πανελλαδική στάσης εργασίας, την στιγμή που βρίσκονταν σε εξέλιξη η συζήτηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών για πέμπτη συνεχή φορά, χωρίς ωστόσο να προκύψει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

    Η πλευρά των τραπεζών βελτίωσε την πρότασή της για αύξηση μισθών σε βάθος τριετίας κατά 4,75% (υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με αρχική πρόταση για αυξήσεις 3% σε βάθος τριετίας), ενώ οι εργαζόμενοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους από 12% που ήταν το αρχικό τους αίτημα, σε 8-9% σύμφωνα με τις προτάσεις που κατατέθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της εκτελεστικής γραμματείας.

    Πηγές της ΟΤΟΕ που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση αναγνωρίζουν την σύγκλιση που έχει επέλθει από την έναρξη της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ωστόσο πως οι διαφορές στα μισθολογικά ζητήματα παραμένουν ακόμη μεγάλες και ουσιαστικές.

    Ακόμη παραμένει το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών όσον αφορά την ρήτρα απασχόλησης που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη νέα κλασική ΣΣΕ για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας στις τράπεζες. «Ακόμη και αν βρεθεί η χρυσή τομή στο μισθολογικό ζήτημα, εάν δεν υπάρξει δέσμευση από πλευράς των τραπεζών για ρήτρα προστασίας της απασχόλησης, είναι αδύνατον να υπάρξει συνολική συμφωνία για την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο» επισημαίνουν πηγές της ΟΤΟΕ στο «Mononews». Όπως αναφέρουν οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις και μετασχηματισμό και να πραγματοποιούν συνεχώς και απολύσεις.

    Για την μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων θα ενημερωθούν σήμερα και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τραπεζών προκειμένου να καταθέσουν αύριο την τελική τους πρόταση. Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ έχει εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Γραμματεία να προχωρήσει σε παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εάν και η επόμενη (6η) συνάντηση Διαπραγμάτευσης ΟΤΟΕ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ είναι άκαρπη.

    Διαβάστε επίσης

    ΟΤΟΕ: 48ωρη πανελλαδική απεργία – Άκαρπη και η 4η συνάντηση για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση

    ΟΤΟΕ: Χωρίς αποτέλεσμα η 3η συνάντηση για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης στις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ