• Top Stories

    LIVE: Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την Αναθεώρηση του Συντάγματος (upd)

    • NewsRoom


    Λίγο μετά τις 11 το πρωί ξεκίνησε στην αίθουσα της Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος.

    Τα πολυσέλιδα ψηφοδέλτια υπογεγραμμένα από τους βουλευτές συγκέντρωσαν δύο ψηφολέκτες, ενώ η καταμέτρηση γίνεται από δέκα εφορευτικές επιτροπές αποτελούμενες από τρία μέλη η καθεμιά, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Η κάθε επιτροπή έλαβε από ίσο αριθμό ψηφοδελτίων.

    Από την ψηφοφορία απουσίασαν 26 βουλευτές. Όπως είχαν προαναγγείλει οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, δεν ψήφισαν στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε το κόμμα της Φώφης Γεννηματά να μην περάσει καμία διάταξη με 180 ψήφους.

    Απόντες ήταν ακόμη ο Γιώργος Κασαπίδης (ΝΔ), ο Πάνος Καμμένος και ο Αρ. Φωκάς από τους ΑΝΕΛ, ο ανεξάρτητος Στ. Παναγούλης και σχεδόν όλη η Ένωση Κεντρώων. Από τη διαδικασία αναμένονται αρκετές εκπλήξεις, καθώς υπάρχουν βουλευτές που δεν θα στηρίξουν όλες τις προτάσεις του κόμματός τους.

    Διαφοροποιήσεις αναμένεται να υπάρξουν και στο άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς ήδη έχουν δηλώσει πως δεν θα το ψηφίσουν οι Στ. Κοντονής και Ν. Κοτζιάς.

    Η περίπλοκη διαδικασία της ψηφοφορίας έχει ξεκινήσει από χθες, όταν οι βουλευτές προμηθεύτηκαν τα ψηφοδέλτια, για να αρχίσουν έγκαιρα να συμπληρώνουν τα «κουτάκια». Το ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει σε ενιαία μορφή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και άλλων βουλευτών που κατάφεραν να συγκεντρώσουν στις προτάσεις τους τουλάχιστον 50 υπογραφές.

    Η διαφορά είναι ότι στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον αριθμό του άρθρου του Συντάγματος που προτείνεται για αναθεώρηση, αναγράφεται με ακρίβεια και το περιεχόμενο που επιθυμούν να δώσει η επόμενη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό η πλειοψηφία επιχειρεί να δεσμεύσει πολιτικά όσους υπερψηφίσουν τόσο για το άρθρο όσο και για το τροποποιημένο του περιεχόμενο.

    Από την άλλη πλευρά η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί την μορφή που είχαν τα ψηφοδέλτια των προηγούμενων αναθεωρήσεων, δηλαδή αριθμός άρθρου και τίτλος.

    Η ψηφοφορία, που θα επαναληφθεί σε ένα μήνα, είναι φανερή, ονομαστική και διεξάγεται για όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ψηφοδέλτιο. Οι βουλευτές σημειώνουν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται. Αφού το υπογράφουν το προσκομίζουν στους ψηφολέκτες.

    • Δείτε ΕΔΩ το ψηφοδέλτιο της ΝΔ
    • Δείτε ΕΔΩ το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

    Η συζήτηση έκλεισε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων. Στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων βρέθηκαν, κυρίως, το άρθρο 32 που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, για το οποίο έχουν καταθέσει προτάσεις τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, καθώς και το άρθρο 16 που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ένα ακόμα σημείο αιχμής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν εκ νέου η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής, από την παρούσα Βουλή, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η ΝΔ, υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο και με την οποία συντάσσεται και η ΔΗΣΥ.

    ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ



    ΣΧΟΛΙΑ