ΥΓΕΙΑ

Θεοδωρίδου: Τα παιδιά αποτελούν «ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων – Τι είπε για το εμβόλιο της γρίπης

  • NewsRoom
Τρίτη δόση εμβολίου στους 3 μήνες: Τα αναπάντητα ερωτήματα

Μαρία Θεοδωρίδου


Στον εμβολιασμό όσων νόσησαν και στις συστάσεις για χορήγηση 2η δόσης του εμβολίου της Johnson & Johnson αναφέρθηκε κατά την σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι για  όσους νόσησαν με κορονοϊό η σύσταση είναι να εμβολιαστούν με μια δόση , ενώ τόνισε πως η «υβριδική» ανοσία έχει ενδιαφέρον.

«Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την φυσική ανοσία και η ανοσιακή αντίδραση είναι ποιοτικά καλύτερη», ανέφερε.

Μάλιστα παρέθεσε και τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής έρευνας η οποία έδειξε ότι  άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τους εμβολιασθέντες.

«Το σχήμα νόσησης και μιας δόσης εμβολιασμού φαίνεται ότι παρέχει στο άτομο μια ισχυρή ομπρέλα προστασίας», πρόσθεσε.

Θεοδωρίδου: Τα παιδιά αποτελούν «ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων

Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης η κα Θεοδωρίδου, υπογράμμισε, ότι τα παιδιά νοσούν και έχουν υψηλό ιικό φορτίο, ενώ απαραίτητο χαρακτήρισε τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 στα παιδιά.

Αναφέρθηκε σε μια μεγάλη μελέτη σε παιδιά και εφήβους στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι. σύμφωνα με τα αποτελέσματα «ο ιός που βρίσκεται σε εκκρίσεις σε παιδιά και εφήβους είναι ζωντανός ιός».

Καθώς επίσης «το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά ψηλά, ανεξαρτήτως της ηλικίας των παιδιών».

Ωσ εκ τούτου, τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό και αποτελούν «ρεζερβουάρ» για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων.

Έκρουσε μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά, συνιστώντας στους γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών.

Αντιγριπικός εμβολιασμός

Ερωτηθείσα για το πότε πρέπει να γίνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός, τόνισε ότι ξεκίνησε ήδη από τον Οκτώβριο και πρόσθεσε πως «ευχής έργον είναι να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο».

Πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, είπε «όσα έχουν χρόνια προβλήματα ή παιδιά που έχουν ευάλωτα άτομα στο περιβάλλον τους».

Εν αναμονή για 2η δόση του Johnson & Johnson

Σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η κ .Θεοδωρίδου είπε πως βρισκόμαστε εν αναμονή της έγκρισης από το CDC (μετά και το «πράσινο φως» από τον FDA) και «το θέμα για τις δόσεις επανέρχεται με την χορήγηση 2ης δόσης μετά από 2 μήνες μετά την 1η δόση, που θα έχει το χαρακτήρα της “3ης δόσης” των εμβολίων δύο δόσεων».

Η έγκριση αναμένεται να αφορά σε όλα τα άτομα άνω των 18 ετών. 

Σύμφωνα με μελέτες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson, θα είναι της τάξης του 90% με τη δεύτερη δόση, ενώ με την αρχική δόση κινείται από 70% έως 75%.

Διαβάστε επίσης:

ΕΜΑ: Εξετάζεται η αίτηση της Pfizer για την χρήση του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών

Κορονοϊός: Τι δείχνει νέα έρευνα για τον συνδυασμό διαφορετικών εμβολίωνΣΧΟΛΙΑ