• Top Stories

    «Σπάνε» στα δύο τα εκλογικά τμήματα – Άνοιξε ο δρόμος προς Ευρωβουλή για Κουντουρά, Δανέλλη

    • NewsRoom


    Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Εσωτερικών η κυβέρνηση ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητά της μέχρι τις εθνικές εκλογές με την ρύθμιση που αίρει το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με αυτή της υποψηφιότητας ευρωβουλευτή.

    H παραπάνω ρύθμιση θεωρείται «φωτογραφική», αφού διευκολύνει την κυβέρνηση να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151, αλλά και να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ την Έλενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη χωρίς να αναγκαστούν να παραιτηθούν από βουλευτές.

    Πάντως, αν τελικά ο βουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής εκλεγεί στις ευρωεκλογές έχει προθεσμία μέχρι τις 15 Ιουνίου με ποια ιδιότητα θα συνεχίσουν.

    Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και ο τεμαχισμός των εκλογικών τμημάτων. Όπως είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων αλλά τα υπάρχοντα θα «σπάσουν» στα δύο. Έτσι στο ίδιο εκλογικο τμήμα θα υπάρχουν δύο αίθουσες, όπου θα μοιράζονται οι κάλπες, αν και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποιες κάλπες θα συνδυαστούν (π.χ. ευρωεκλογές – περιφερειακές, δημοτικές – κοινοτικές).

    «Με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ)» αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών.

    Επίσης δίνεται η δυνατότητα διορισμού δημοσίων υπαλλήλων που κατέχουν πτυχίο νομικής στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστών, κτλ.

    Η πρόβλεψη περί δυνητικής αξιοποίησης και δημοσίων υπαλλήλων ως δικαστικών αντιπροσώπων υπάρχει ήδη στο Προεδρικό Διάταγμα των εκλογών ως εναλλακτική, και το μόνο το οποίο αλλάζει είναι ότι, μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, δίνεται προτεραιότητα στους υπαλλήλους εκείνους που κατέχουν πτυχίο νομικής σε σχέση με πτυχιούχους άλλων σχολών. Οι τελευταίοι θα διοριστούν μόνο αν δεν επαρκούν ούτε οι υπάλληλοι με πτυχίο νομικής.

    Συμμετοχή των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές

    Τέλος, άλλη τροπολογία σχετίζεται με τη διασφάλιση της συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του brexit.

    Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για τη δήλωση-εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν. Επίσης, με τις σημερινές ρυθμίσεις, ειδικά για τους εκεί εκλογείς δίνεται παράταση προθεσμίας δήλωσης μέχρι τις 10 Απριλίου. «Ως εκ τούτου, κανένα ζήτημα περί παρεμπόδισης των συγκεκριμένων εκλογέων δεν τίθεται, αφού έχουν ήδη δυνατότητα εγγραφής, αντιθέτως διευκολύνονται με την παράταση της προθεσμίας. Σημειώνεται ότι το 2014 οι εκλογείς που εγγράφηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μόλις 600, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ», διαβεβαιώνουν στο υπουργείο Εσωτερικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εκλογές Μαΐου: Επιστρατεύονται δημόσιοι υπάλληλοι – Δεν επαρκούν οι δικηγόροι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουλή: Η κυβέρνηση ανοίγει με τροπολογία τον δρόμο προς την ευρωβουλή για Κουντουρά και Δανέλλη



    ΣΧΟΛΙΑ