• Top Stories

    Προειδοποίηση από τη Societe Generale: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σε πρόγραμμα

    • NewsRoom
    Societe Generale

    Societe Generale


    Μπορεί αμφότερες Ελλάδα και Ευρώπη να επιθυμούν την έξοδο της πρώτης από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο, αλλά η απόφαση για το πώς πρέπει να γίνει αυτό είναι δύσκολη. Υπάρχουν αναλυτές και φορείς χάραξης πολιτικής που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή (με λίγα λόγια χρήματα για περίπτωση έκτακτης ανάγκης), ώστε να διασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση στις αγορές, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι έχει αφήσει πίσω της την κρίση και ότι δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια, σημειώνει το CNBC.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Yvan Mamalet, αναλυτής της Societe Generale, «όσο η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας είναι κατώτερη της επενδυτικής βαθμίδας, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει κάτω από ένα οικονομικό πρόγραμμα, προκειμένου να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Και τούτο διότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, αφού κανένας από τους οίκους αξιολόγησης δεν έχει δώσει, μέχρι στιγμής, επενδυτική διαβάθμιση σε αυτά.

    «Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ότι θα ήταν λογικό η Ελλάδα να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή. Επιπλέον, κάτι τέτοιο θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να επιστρέψει πιο σταδιακά στις αγορές», τονίζει ο Mamalet.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα αναβάθμιση της Ελλάδας «βλέπει» η Goldman Sachs

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Κομισιόν δεν θέλει προληπτική γραμμή στήριξης στην Ελλάδα

     



    ΣΧΟΛΙΑ