• Top Stories

    Non paper Μαξίμου: Δεν μας… χαλάει η απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

    IMF ΔΝΤ


    Θετικά βλέπει η κυβέρνηση την προοπτική για απεμπλοκή της παρουσίας του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, παρά την «απειλή» του Β. Σόιμπλε πως σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να υπάρξουν από την αρχή διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ενός νέου προγράμματος.

    Σύμφωνα με non paper που εξέδωσε το Μαξίμου, μια απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα ή έστω μια παρουσία του χωρίς κεντρικό ρόλο, θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο.

    «Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών, που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», αναφέρουν οι κύκλοι του Μαξίμου.

    «Η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της δεν είναι καινούρια. Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εντέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα».

    Η ελληνική κυβέρνηση που πασχίζει να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό την αξιολόγηση, κάτι που θα της επιτρέψει να μπει σύντομα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θεωρεί πως θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερη ευελιξία μέσα σε ένα πλαίσιο που θέτουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, χωρίς όμως αν θεωρεί πως είναι απαραίτητο να υπάρχει νέο μνημόνιο. Άλλωστε, όλο αυτό τον καιρό και ενώ συνεχίζει να τρέχει το πρόγραμμα, δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να υπάρξει πολιτική λύση, σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους, για μια σειρά από θέματα όπως τα εργασιακά.

    Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Σόιμπλε «σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά».

    Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, η Γερμανία θα θεωρήσει πως  δεν έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις και «το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».

    Το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να περάσει από την έγκριση της Βουλής της Γερμανίας. Με την απουσία της προοπτικής χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, τη δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και την διαπίστωση πως αυτή θα είναι η τέταρτη φορά που η χώρα θα καλείτε να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για τη στήριξη της Ελλάδας, το περιεχόμενο του μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις, παρά την απουσία του σκληρού κ. Τόμσεν….

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς ο Σόιμπλε έστησε μια έξυπνη παγίδα στον Τσίπρα. Και αυτός έπεσε μέσα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα Σόιμπλε στη διαπραγμάτευση: «Ή θα παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή θα πάμε σε νέο μνημόνιο»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Β. Σόιμπλε προς ΕΚΤ: «Τερματίστε από φέτος την ποσοτική χαλάρωση»

     



    ΣΧΟΛΙΑ