• Top Stories

    Πέθανε από καρδιακή προσβολή ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Τα ύποπτα συμπτώματα και οι κινήσεις που σώζουν ζωές

    • NewsRoom

    Λαυρέντης Μαχαιρίτσας


    Σοκ έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η είδηση ότι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έφυγε από τη ζωή.

    Ο τραγουδοποιός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε ιστορικό με την καρδιά του και είχε υποβληθεί σε εγχείριση μπάι – πας, κατέληξε όταν υπέστη καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου) στο σπίτι του στο Βόλο.

    Σε συνέντευξή του, μάλιστα, είχε αποκαλύψει ότι μετά το καρδιακό του πρόβλημα αντιμετώπισε κατάθλιψη, ευχαριστώντας όλους όσοι του συμπαραστάθηκαν.

    Η επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (μπάι-πας) είναι ένας τύπος επέμβασης που συνιστάται σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο (οι αρτηρίες που αιματώνουν την καρδιά αποφράσσονται από εναποθέσεις λίπους, με συνέπεια να παρακωλύεται η ροή του αίματος προς διάφορες περιοχές της καρδιάς).

    Η εγχείρηση γίνεται κυρίως για να αντιμετωπιστεί η χρόνια ισχαιμία του μυοκαρδίου που οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια. Μόνο το 30% των εμφραγμάτων οφείλεται σε ρήξη (σπάσιμο) των μεγάλων στενώσεων, γι’ αυτό και το μπάι-πας δεν θεωρείται σήμερα ότι προφυλάσσει από το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

    Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο της Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC), μετά το μπάι-πας, οι κύριες αιτίες θανάτου είναι κατά σειρά η καρδιακή ανεπάρκεια, οι θανατηφόρες αρρυθμίες και το έμφραγμα σε χαμηλό ποσοστό (4,1%).

    Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Κάθε χρόνο σημειώνονται  20.000 νέα περιστατικά στη χώρα μας από τα οποία τα 7.000 καταλήγουν.

    Τα ύποπτα συμπτώματα

    Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν περιλαμβάνουν, σε γενικές γραμμές, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, πόνο που αντανακλά στον αυχένα στην πλάτη, στην γνάθο και στο χέρι.

    Σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα όπως η ναυτία, η δύσπνοια, η δυσπεψία, η ταχυπαλμία και ο πόνος στην πλάτη, τον αυχένα και το σαγόνι πριν το έμφραγμα. Από την άλλη πλευρά, ο πόνος στο χέρι και τον ώμο είναι ενδεικτικός για οξύ στεφανιαίο σύνδρομο κυρίως για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες.

    Τι πρέπει να κάνετε

    Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς όταν έχει συμπτώματα εμφράγματος είναι να βάλει μία ασπιρίνη, κάτω από τη γλώσσα του  και μέσα σε 3-5 λεπτά να καλέσει το ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να μεταφερθεί ασφαλώς στο νοσοκομείο.

    Οι πρώτες θανατηφόρες αρρυθμίες συμβαίνουν μέσα σε  μία ώρα απ’ το έμφραγμα και αν ο πάσχων βρίσκεται μέσα στο ασθενοφόρο τότε θα σωθεί, καθώς εκτός από τους γιατρούς διαθέτει και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Για το λόγο αυτό η μεταφορά σε νοσοκομείο με ΙΧ δεν συστήνεται και σε καμία περίπτωση με τον εμφραγματία οδηγό.

    Η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση είναι καίριας σημασίας για τον ασθενή, ωστόσο, το 70% των ασθενών καθυστερούν να φτάσουν στο νοσοκομείο (μέσος όρος πανελλαδικά, από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα συμπτώματα, 120 λεπτά), κυρίως λόγω αμέλειας.

    Ανταποκρίνεται το ΕΚΑΒ

    Η ΕΚΕ έχει κάνει συμφωνία με το ΕΚΑΒ και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου έχει τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα μαζί με το τραύμα. Σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν στο «Τζάνειο» νοσοκομείο, το ΕΚΑΒ ανταποκρίνεται έγκαιρα στα εν λόγω περιστατικά, ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να μην καλούμε ασθενοφόρο  αν δεν πρόκειται για κάτι επείγον, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμο όταν πραγματικά χρειάζεται.

    Κύρια θεραπεία του οξέος εμφράγματος, είναι η αποκατάσταση της βλάβης  άμεσα, με πρωτογενή αγγειοπλαστική.  Σήμερα σε μεγάλες πόλεις η επέμβαση μπορεί να γίνει στο 80% και σώζει ζωές ή προλαμβάνει αναπηρίες (καρδιακή ανεπάρκεια). Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης εφαρμόζεται θρομβόλυση.

    Καρδιόπαθεια και κατάθλιψη

    Όπως αναφέρει το Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, η κατάθλιψη και οι καρδιακές παθήσεις είναι δύο από τα πιο συχνά νοσήµατα της παγκόσµιας υγείας. Ερευνητικές µελέτες επισηµαίνουν την προϋπόθεση ότι κάθε µια µπορεί να είναι η αιτία – ή το αποτέλεσµα – από την άλλη. Με άλλα λόγια:
    • Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη
    • Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη µπορεί να διατρέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου
    Επιπλέον, τα άτοµα µε καρδιακή νόσο που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν αυξηµένο κίνδυνο θανάτου µετά από ένα καρδιακό επεισόδιο.
    Αν και οι ερευνητές εξακολουθούν να µελετούν το πώς η κατάθλιψη µπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήµατα, έχουν εντοπιστεί αρκετοί πιθανοί µηχανισµοί.
    • Οι άνθρωποι µε κατάθλιψη συνήθως έχουν µειωµένη µεταβλητότητα του καρδιακού ρυθµού, η οποία µπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες καρδιακές αρρυθµίες ή µεταβολές στην αρτηριακή πίεση

    • Οι καταθλιπτικοί ασθενείς είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως η υπέρταση, δυσλιπιδαιµία, αντίσταση στην ινσουλίνη
    • Αυξηµένα επίπεδα φλεγµονής πρωτεϊνών που βρίσκονται συνήθως σε ασθενείς µε κατάθλιψη είναι παράγοντες αυξηµένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου

    Οι κανόνες της πρόληψης

    Κάνοντας κάποιες μικρές αλλαγές στη ζωή μας, μπορούμε όλοι να ζούμε περισσότερο και να είμαστε πιο υγιείς.

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) προτείνει:

    1) Να γυμνάζεσαι περισσότερο

    • Τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, 5 φορές την εβδομάδα
    • Παιχνίδι, περπάτημα, οικιακή εργασία, χορό, ανέβασμα σκάλας, μόνος, με φίλους ή και την οικογένεια
    • Κατέβασε μια εφαρμογή άσκησης ή χρησιμοποίησε ένα βηματόμετρο για να παρακολουθείς την πρόοδό σου.

    2) Να μετρήσεις την πίεσή σου

    Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος», επειδή συνήθως δεν έχει προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα και πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το έχουν.

    Επομένως μέτρησε την πίεσή σου και προφυλάξου!

    3) Να πεις ΟΧΙ στο Κάπνισμα
    * Είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την υγεία σου
    * Μέσα σε 2 χρόνια μετά τη διακοπή του τσιγάρου, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου μειώνεται σημαντικά
    * Μέσα σε 15 χρόνια ο κίνδυνος της καρδιαγγειακής νόσου απομακρύνεται σε καπνιστή που διάκοψε το κάπνισμα
    * Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είναι αιτία καρδιακής νόσου σε μη καπνιστές
    * Η διακοπή του καπνίσματος όχι μόνο θα βελτιώσει την υγεία σου, αλλά και εκείνων που βρίσκονται γύρω σου
    * Εάν δεν μπορείς  να το σταματήσεις, αναζήτησε επαγγελματικές συμβουλές από ειδικούς και εξατομικευμένη βοήθεια από ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος.

    4) Να ελέγξεις τη χοληστερίνη σου
    Η χοληστερόλη σχετίζεται με περίπου 4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

    Επομένως είναι απαραίτητο να επισκεφτείς τον γιατρό για να κάνεις εξετάσεις χοληστερίνης, να μετρήσεις το βάρος σου και το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Στη συνέχεια θα σε συμβουλεύσει εξατομικευμένα, ώστε να αναλάβεις δράση, να προσέξεις τη διατροφή σου και να κάνεις θετικά βήματα για την υγεία της καρδιάς σου.

    5) Να προσέχεις το σάκχαρό σου

    Με την αλλαγή του τρόπου ζωής, τον περιορισμό της λήψης θερμίδων και ιδιαίτερα των υδατανθράκων, τη μείωση των παραπάνω κιλών του σωματικού βάρους και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.



    ΣΧΟΛΙΑ