• Top Stories

    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε


    Καλημέρα σας. Στους ρυθμούς του επικείμενου βρετανικού δημοψηφίσματος κινούνται οι διεθνείς αγορές, ενώ  το σκηνικό σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει αλλάξει, αφού το ενδεχόμενο του Brexit δείχνει να απομακρύνεται και οι οπαδοί της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. έχουν πλέον μικρό προβάδισμα. Αυτές είναι οι πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε:

    -«Αναθάρρησαν» οι επενδυτές μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα –έστω και μικρό- στο «στρατόπεδο» του «Bremain», με τα χρηματιστήρια από Ασία μέχρι ΗΠΑ να κάνουν ράλι και να ανακτούν όλο το έδαφος που έχασαν τις προηγούμενες ημέρες. Οι αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας έκλεισαν χθες με θεαματικά κέρδη, ενώ η στερλίνα εμφάνισε την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2008.

    -Καταλυτικές αλλαγές στον τρόπο πληρωμών επήλθαν κατά το δωδεκάμηνο που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, από την επιβολή των capitalcontrols στις 26 Ιουνίου του 2015. Η περίοδος αυτή, “έσβησε” τις επιταγές, “ξεθώριασε” τις πιστωτικές κάρτες και εξακόντισε τη χρήση των χρεωστικών καρτών, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης για την χρήση του “πλαστικού” χρήματος στις συναλλαγές. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των συναλλαγών µε κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 88,2 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 128% σε σύγκριση µε το α’ εξάμηνο του 2015 και η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 5,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 110% αντιστοίχως.

    -Η Ευρωζώνη δεν θα ήταν πλήρης χωρίς την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εν όψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα. «Αγωνίστηκα σκληρά για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» σημείωσε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι τελικώς «τα καταφέραμε». Σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Γιούνκερ στο Euronews, υπογράμμισε επίσης ότι «η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες» στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και πως «από το καλοκαίρι του 2015 κανένας δεν μιλάει στα σοβαρά για Grexit».

    -Οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να αποδειχτούν οι πιο σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία μετά τη πτώση της Lehman Βrothers το 2008. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια σειρά από γεγονότα θα καθορίσουν εάν θα υπάρξει επιτάχυνση ή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σύμφωνα με αναλυτές της Barclays. Η τελική έκβαση του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου είναι αδύνατον να προβλεφθεί.

    -H Βρετανία δεν θα μπορεί να ενεργεί ως «λαθρεπιβάτης» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση ενός Brexit, διεμήνυσε από τη Ρώμη ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.  «Δεν έχει νόημα να συμπεριφέρεται ως λαθρεπιβάτης» επισήμανε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του, Κάρλο Καλέντα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/etsi-sas-ladoname-pos-anakrites-emathan-gia-tis-mizes-tis-ericsson/54902



    ΣΧΟΛΙΑ