• Top Stories

    O θάνατος της μεσαίας τάξης (και στην Ελλάδα)

    • NewsRoom


    Από το δημοψήφισμα, που έβγαλε εκτός Ευρώπης τη Μεγάλη Βρετανία, το γνωστό Brexit, μέχρι την υποψηφιότητα του Donald Trump για την προεδρία των Η.Π.Α, ένα είναι σίγουρο, ο απλός πολίτης περιφέρεται εξαγριωμένος ζητώντας μια αλλαγή.

    middle class tumb

    Η παγκόσμια αυτή αλλαγή αφορά τους πολίτες όλου του κόσμου, καθώς οι οικονομίες των περισσότερων έχουν καταστραφεί συθέμελα. Για παράδειγμα, η ίδια η χώρα μας βιώνει ήδη από το 2010, μια οικονομικά “σκληρή” πραγματικότητα, πετώντας ένα μεγάλο μέρος του κόσμου στον δρόμο. Αυτό μαζί με τα παραδείγματα όλων των άλλων κρατών μας οδηγούν πια με γρήγορα βήματα στον θάνατο της μεσαίας τάξης. 

    Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να αποκαλύπτει έρευνα του Παγκόσμιου Ινστιτούτου, McKinsey, με τίτλο “Poorer than their Parents: Flat or Falling Incomes in Advanced Economies” εξηγώντας την πραγματικότητα της σημερινής κατάστασης. Σύμφωνα με αυτή, το τέλμα και η μείωση του βασικού εισοδήματος των εργατών της μεσαίας τάξης δεν αφορά μόνο συγκεκριμένα κράτη του κόσμου αλλά αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

    trumb

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 70% των νοικοκυριών σε 25 κράτη αναπτυσσόμενων οικονομιών,  είδαν τα κέρδη της τελευταίας δεκαετίας να πέφτουν κατακόρυφα. Η πτώση αυτή είναι πρωτοφανής συγκριτικά με το 2% που είχε υπολογιστεί τα προηγούμενα 12 χρόνια.

    Μάλιστα οι ειδικοί υπολογίζουν πως κάτι τέτοιο σημαίνει πως, ενώ την κατά την περίοδο 1993-2005 είχε επηρεαστεί λιγότερο από 10 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως, ο αριθμός αυτός από το διάστημα 2005-2014 εκτοξεύτηκε στα 580 εκατομμύρια.

    homeless

    Το γεγονός αυτό έδωσε ένα γερό “χαστούκι” στη μεσαία τάξη.

    Για πολλά χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είχε μάθει να βλέπει και να περιμένει μια συνεχόμενη αύξηση του πλούτου του, μια υπόσχεση που τελικά δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Αντί γι΄αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά, αναγκάστηκαν να πληρώσουν φόρους που δεν έπρεπε, και χάνοντας κάθε ελπίδα για το μέλλον. Τα γεγονότα αυτά ταρακούνησαν για καλά τον κόσμο, οδηγώντας τους σε μια αναγκαία μεταστροφή προς ακραίες πολιτικές ομάδες, ελπίζοντας σε μια επίλυση όλων των οικονομικών προβλημάτων τους.

    usa's middle class

    Βέβαια η επιβάρυνση της μεσαίας τάξης διαφέρει ανάλογα για το ποιο κράτος μιλάμε κάθε φορά, καθώς η εκάστοτε κυβέρνηση παίρνει και διαφορετικά μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών της δυσχερειών.

    Middle class

    Για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Σουηδίας δούλεψε σκληρά μαζί με τις εταιρείες και τις διάφορες ομάδες, να μειώσουν τις ώρες εργασίας, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις. Κάτι το οποίο όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά αντιθέτως, το μεγαλύτερο αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης βίωσε καταναγκαστικά η ελληνική κοινωνία.

    Ωστόσο, ανεξαιρέτως για το ποια χώρα του κόσμου, θα υποστεί τις σοβαρότερες επιπτώσεις αυτής της κρίσης, το μόνο σίγουρο είναι πως ο κόσμος πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ριζικής αλλαγής.

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/ta-12-pio-entiposiaka-yacht-tou-kosmou/61250



    ΣΧΟΛΙΑ