• Top Stories

    Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις του Eurogroup – Όλο το παρασκήνιο

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Ραγδαίες εξελίξεις προέκυψαν μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας στις Βρυξέλλες, καθώς διέρρευσαν τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία υποδεικνύουν ότι επικράτησε μεγάλη ένταση, ενώ το κλίμα χαρακτηρίστηκε θυελλώδες παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις απ’ όλες τις πλευρές.

    Σύμφωνα με το euro2day.gr, το οποίο δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Eurogroup στις 22 Μαΐου, προκύπτει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις και δε θα δεχόταν τίποτα πέραν της απόφασης του 2016.

    Πιο συγκεκριμένα η τοποθέτηση του Σόιμπλε:

    «Ας μην έχουμε αυταπάτες. Πρόκειται για μια μεγάλη αποτυχία. Το αφήγημα ήταν ότι σήμερα χρειαζόμασταν σαφήνεια, κάποιοι άλλοι το είχαν πει αυτό, όχι εγώ. Το 2016 είχαμε μια καθαρή δήλωση και το αφήγημα ήταν ότι σήμερα θα λαμβάναμε απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα – όχι όσα συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, ότι θα φτάσουμε σε καλύτερη λύση απ’ αυτή που είχαμε στα χέρια μας σήμερα. Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι πρέπει να μένουμε σταθεροί σε όσα έχουμε αποφασίσει και όχι να προσπαθούμε να αλλάξουμε το αφήγημα με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος επειδή κάποιοι από μας υπερέβησαν την εντολή που είχαν για επίτευξη λύσης και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι».

    Ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβίβασε στους ομολόγους του ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πολλές φορές. Συμπλήρωσε πως εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του.

    «Εχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες, αυτό το έγγραφο έχει αρκετά στοιχεία που μπορούν να δουλέψουν για την Ελλάδα, όμως εάν ένας από τους θεσμούς πει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε δεν υπάρχει η ξεκάθαρη λύση που θέλουν οι αγορές», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

    «Εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ», πρόσθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Οι υπουργοί της Γαλλίας και της Ιταλίας εξέφρασαν την κατανόησή τους στη θέση της Ελλάδας, με τον κ. Πάντοαν να προσθέτει ότι, «μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα θα πυροδοτούσε χρηματοπιστωτική κρίση. Οταν ξεκινά τέτοια κρίση, δεν ξέρουμε πώς να τη σταματήσουμε», είπε ο κ. Πάντοαν.

    Δείτε τα έγγραφα:

    Eurogroup

    Eurogroup

    party10003 party10004 party10005 party10006

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρόυνο Λεμέρ στήριξε πλήρως τις προσπάθειες της Ελλάδας λέγοντας ότι η πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι δεν φανερώνει «καθαρή λύση», ότι είχε δυσκολία να καταλάβει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη και ότι η Γαλλία προτιμούσε 17 έτη επιμήκυνσης και πρωτογενή πλεονάσματα 2% (σ.σ. μετά το 2022).

    «Όμως δεν έχουμε ξεκάθαρη απάντηση, εάν το ΔΝΤ παραμένει ή όχι -δεν μπορεί να είναι μισό-μισό. Εάν δεν είναι μαζί μας το ΔΝΤ, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει το QE», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

    Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το χρέος, όταν πήρε τον λόγο ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι, «Αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να προχωρήσετε με αυτό τον τρόπο, όμως έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να καταλήξει πως αυτή η δέσμη μέτρων θα μας φέρει on board, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Δεν θα μπορέσουμε σήμερα να πούμε στο ΔΣ μας ότι οι προδιαγραφές τηρούνται. Δεν συμφωνήσαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Θα χρειαστούμε αρκετά πιο συγκεκριμένα μέτρα, διαφορετικά δεν θα μας πείσετε να συμφωνήσουμε μαζί σας».

    Ουσιαστικά τότε τορπίλισε τη συνεδρίαση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υπογραμμίζει ότι η λύση πρέπει να είναι καθαρή, αξιόπιστη, ώστε να δώσει το σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. «Νομίζω ότι εάν δημοσιεύσουμε αυτή την πρόταση όπως είναι, τα ελληνικά ομόλογα θα ανέβουν και η ελληνική οικονομία θα υποφέρει. Είχα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, με βέτο από τη Γερμανία και την Ολλανδία, έτσι ήμουν σε αδύναμη θέση. Δεχθήκαμε τους όρους του ΔΝΤ, έτσι έχουμε ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας», επισήμανε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, που συμπλήρωσε ότι οι αγορές περιμένουν το QE και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να δείξει ότι απλά μεταθέτει τις αποφάσεις για αργότερα.

    Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ παρενέβη αναφέροντας ότι, «Δεν μπορούμε να πάμε πίσω στα κοινοβούλια και να ζητήσουμε επιπλέον εγγυήσεις από τον EFSF, σας στο λέω, η Ολλανδία θα πει όχι. Οσο για την ανάπτυξη, υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις. Το έχουμε ενσωματώσει εκεί που αναφέρεται ότι χρειάζεται νέα αξιολόγηση βάσει των προβλέψεων του ΔΝΤ».

    Η συνεδρίαση διεκόπη για 4 ώρες με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε ξεχωριστές επαφές με ΔΝΤ, Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα. Τελικά όταν επέστρεψαν στην αίθουσα οι υπουργοί ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η δήλωση (statement) δεν βρίσκει σύμφωνη την Ελλάδα και ότι αποσύρει τα δύο προσχέδια των ανακοινώσεων που ήταν στο τραπέζι. Ο κ. Τσακαλώτος πήρε τον λόγο, λέγοντας ότι συνομίλησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό πολλές φορές, ότι εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του και πρόσθεσε ότι προσωπικά δεσμεύεται να τελειώσει τα prior actions και ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για το χρέος. «Εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ», είπε ο Ελληνας υπουργός.

    Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσπάθησε να λήξει τη συνεδρίαση λέγοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να κλείσει το θέμα μέχρι το επόμενο Eurogroup, στο οποίο ο κ. Σόιμπλε απάντησε, «Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Αυτό ήταν μια τεράστια αποτυχία», και επιτέθηκε στους συναδέλφους του, που μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης και σήκωσαν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (pic)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ερντογάν έγινε δεκτός από τον Τουσκ και τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Μακρόν υπογραμμίζει και πάλι στις Βρυξέλλες τη φιλοδοξία του να «επανιδρύσει» την Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ