• Top Stories

    Paradise Papers: Νέες αποκαλύψεις για δισεκατομμύρια σε offshore

    • NewsRoom


    Τα Paradise Papers, 13,5 εκατομμύρια έγγραφα, μέρος των οποίων προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists).

    Tα εν λόγω έγγραφα περιέχουν νέες αποκαλύψεις για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους και για μερικά από τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτά.

    Στο «κάδρο» μπαίνουν σημαίνουσες προσωπικότητες, όπως ο γραμματέας Εμπορίου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Wilbur Ross (σ.σ. για δεσμούς με τη Ρωσία), συνεργάτες του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, συναλλαγές εξωχώριων εταιρειών ενδιαφέροντων της βασίλισσας Ελισάβετ  καθώς και 120 ακόμη πολιτικά πρόσωπα παγκοσμίως.

    Οι διαρροές εγγράφων αφορούν επίσης κολοσσούς όπως η Apple και η Uber.

    Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δημοσιεύθηκαν πριν από λίγη ώρα από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.

    Για την ακρίβεια:

    • Εκατομμύρια λίρες του ταμείου που διαχειρίζεται την περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί στα νησιά Κέιμαν. Επίσης κάποια από τα χρήματά της προέρχονται από επιχείρηση που κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται φτωχές οικογένειες και ευάλωτους ανθρώπους.
    • Εκτεταμένες offshore συναλλαγές υπουργών, συμβούλων και δωρητών του Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ άλλων, σημαντικές πληρωμές από εταιρεία της οποίας συνιδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Βλαντιμίρ Πούτιν.
    • Το Twitter και το Facebook έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων που τα ίχνη τους οδηγούν σε ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς.
    • Ο οικονομικός διαχειριστής του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, διαχειριζόταν τραστ φοροδιαφυγής στα νησιά Κέιμαν.
    • Μεγάλη φοροδιαφυγή από πολυεθνικές, ανάμεσά τους η Nike και η Apple.
    • Μεγάλα ονόματα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου προστατεύουν τον πλούτο τους μέσω πλειάδας offshore.
    • Δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποίησαν ένα σύνθετο δίκτυο offshore για να αποκτήσουν μετοχές των ποδοσφαιρικών ομάδων Αρσεναλ και Εβερτον.

    Τα αρχεία που προέρχονται από την δικηγορική εταιρεία Appleby και τις θυγατρικές της σε γνωστά υπεράκτια κέντρα μυστικότητας ανέρχονται σε σχεδόν 7 εκατομμύρια και σε αυτά περιλαμβάνονται μηνύματα email, συμβάσεις δανειοδότησης, τραπεζικές δηλώσεις και άλλα στοιχεία που αφορούν τουλάχιστον 25.000 offshore εταιρείες οι οποίες συνδέονται ή συνδέονταν με ανθρώπους από 180 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

    Στα στοιχεία της Appleby εντοπίζονται λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν τους εσωτερικούς μηχανισμούς του σκιώδους συστήματος των offshore. Από τον πάροχο υπεράκτιων υπηρεσιών Asiaciti Trust προέρχονται 500.000 έγγραφα. Σχεδόν 6,5 εκατομμύρια έγγραφα προέρχονται από 19 δικαιοδοσίες μυστικότητας – από τις Νήσους Μάρσαλ, την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και την Λαμπουάν έως  τα Κέιμαν, τις Νήσους Κουκ, την Μάλτα και τον Λίβανο.

    Η Appleby θεωρείται μία από τις κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες στον κόσμο όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών για offshore. Με ιστορία ενός αιώνα πίσω της, το νομικό γραφείο που ιδρύθηκε στις Βερμούδες έχει ως πελάτες κάποιους από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο και ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες.

    Τα 13,4 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα αποκαλύπτουν τις μυστικές «υπεράκτιες ζωές» 127 πολιτικών από 47 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 14 πρώην ή νυν ηγετών κρατών. Μεταξύ των πολιτικών που εντοπίστηκαν στα αρχεία της διαρροής είναι και ο Willbor Ross, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ. Στα στοιχεία εντοπίζονται επίσης βασιλείς, όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Μεγάλης Βρετανίας ή και pop star όπως η Μαντόνα και ο Μπόνο. Επίσης σκιαγραφούνται οι στρατηγικές φοροαποφυγής που ακολουθούν πολυεθνικές όπως η Apple, η Nike και άλλες.

    Τα έγγραφα της Appleby καλύπτουν διάστημα περίπου 70 ετών, από το 1950 έως το 2016. Τα κράτη με τα οποία συνδέονται οι πελάτες της Appleby περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Βερμούδες, τις Νήσους Κέιμαν, το Χόνκγ Κόνγκ, την Κίνα, τον Καναδά, τη Νήσο του Μαν.

    Το να έχει κανείς offshore δεν είναι παράνομο. Είναι η υπόσχεση για μυστικότητα που δίνουν οι φορολογικοί παράδεισοι ο λόγος που στα υπεράκτια κέντρα έχουν προσελκύσει άτομα που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εμπόρους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Handelsblatt: Ο Τσίπρας δεν μπορεί να τηρήσει την υπόσχεση αποδέσμευσης από τους πιστωτές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανδρέας Βγενόπουλος: Συνεχίζεται η μάχη των κληρονόμων για την περιουσία του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΝΔ: «Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος οφείλουν άμεσα εξηγήσεις για τον περίεργο μεσάζοντα»



    ΣΧΟΛΙΑ