• Top Stories

    Σύννεφα για «μποναμά» και 120 δόσεις στην πρεμιέρα για την τρίτη αξιολόγηση

    • NewsRoom
    Ντέλια Βελκουλέσκου

    Ντέλια Βελκουλέσκου, στέλεχος ΔΝΤ


    Επιφυλάξεις για τον μποναμά σε ευπαθείς ομάδες αλλά και για το πως και πότε θα ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, φάνηκε να έχουν οι επικεφαλής των δανειστών στην πρώτη συνάντηση χθες με το οικονομικό επιτελείο, ενώ άναψαν πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ.

    Ενεργειακά, εξωδικαστικός συμβιβασμός, «κόκκινα» δάνεια και αναπτυξιακός νόμος μονοπωλούν τις σημερινές συζητήσεις, ενώ όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, για σήμερα, Τρίτη διαμορφώνεται ως εξής:

    09.30 Ενέργεια -Γ.Σταθάκης

    11.00 Στρατηγική ανάπτυξης/Αναπτυξιακή Τράπεζα -Δ. Παπαδημητρίου

    12:00 Χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός)- Δ.Παπαδημητρίου, Ε.Τσακαλώτος, Σ.Κοντονής, Ε.Αχτσιόγλου

    14:30 Επισκόπηση προγράμματος -Ε.Τσακαλώτος, Γ.Χουλιαράκης, Ε.Αχτσιόγλου, Δ. Λιάκος

    Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει και δύο μεγάλα «αγκάθια». Το ένα είναι οι πιέσεις των Ευρωπαίων για πώληση μονάδων και πελατών της ΔΕΗ στις οποίες θα κληθεί να πάρει θέση ο Γ. Σταθάκης και το δεύτερο η πλήρη ενεργοποίηση του εξωδικαστικού και της ρύθμισης των 120 δόσεων που θα συζητηθεί στη συνάντηση Παπαδημητρίου- Αχτσιόγλου- Τσακαλώτου- Κοντονή με τους θεσμούς.

    Χτες, πρώτη μέρα των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση πάνω από τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, δεν συζητήθηκε το ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος το οποίο όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση θα διανείμει σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Η δική μας πρόβλεψη για το 2017 είναι καλύτερη από 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2,2% είναι ο στόχος που θέλουμε να πιάσουμε, πάνω από τον οποίο έχουμε περιθώριο περαιτέρω δαπάνης της τάξης των 800 εκ ευρώ. Αυτό γράφει το προσχέδιο προϋπολογισμού. Η δική τους εκτίμηση (σ.σ. των θεσμών) είναι ότι θα έχουμε σημαντική υπέρβαση του στόχου του 1,75%», ανέφερε.

    Επίσης, υπήρξε συμφωνία για την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον ESM την Πέμπτη. Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μαζί με την εκταμίευση της επόμενης δόσης για τα ληξιπρόθεσμα και της δόσης που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας για την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.



    ΣΧΟΛΙΑ