• Top Stories

    Γερμανία: Οι μισοί ψηφοφόροι θέλουν νέες εκλογές

    • NewsRoom
    Μέρκελ

    H Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel)


    Οι μισοί Γερμανοί τάσσονται υπέρ της προκήρυξης νέων εκλογών μετά την αποτυχία της προσπάθειας της Άνγκελας Μέρκελ να κλείσει μια συμφωνία μεταξύ τεσσάρων κομμάτων για να σχηματιστεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός, καταδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα Bild η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

    Το 49,9% εκ των ερωτηθέντων σε αυτή τη δημοσκόπηση τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.

    Κατά την ίδια έρευνα, το 48,5% θεωρεί σωστή την απόφαση του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να μη συμμετάσχουν σε έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό» υπό τους συντηρητικούς της Μέρκελ, μια επιλογή υπέρ της οποίας τοποθετήθηκε μόλις το 18%.

    Το SPD έχασε έδαφος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου μετά την κυβερνητική συγκατοίκησή του με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Η αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Πρασίνων βύθισε τη Γερμανία στην πολιτική αβεβαιότητα και αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες νέας καταφυγής στις κάλπες.

    Κατά την έρευνα του INSA, το 28% των ερωτηθέντων επιρρίπτει στον ηγέτη του FDP, τον Κρίστιαν Λίντνερ, την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών, το 27% κατηγορεί τη Μέρκελ και μόλις το 13% θεωρεί πως ευθύνεται ο ηγέτης των οικολόγων, ο Τζεμ Έζντεμιρ.

    Οι τέσσερις στους δέκα από τους ερωτηθέντες έκριναν ότι η Μέρκελ πρέπει να διεκδικήσει ξανά την καγκελαρία εάν προκηρυχθούν νέες εκλογές, πάντως ένα 24% θα προτιμούσε κάποιον άλλον υποψήφιο, αν και δεν καταγράφηκε συναίνεση ως προς το ποιος θα έπρεπε να είναι αυτός.

    Κατά την έρευνα, οι περισσότεροι Γερμανοί θα προτιμούσαν έναν κυβερνητικό συνασπισμό της CDU με το FDP αφού διεξαχθούν όπως πιθανολογείται νέες εκλογές, ενώ επόμενος συνδυασμός σε προτιμήσεις είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τη συμμετοχή του SPD, των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke).

    Μολαταύτα η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι ακόμη κι αν διεξάγονταν νέες εκλογές, οι ισορροπίες της πολιτικής ισχύος ελάχιστα θα μεταβάλλονταν σε σύγκριση με εκείνες που διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου: το CDU σημειώνει οριακή πτώση και συγκεντρώνει το 30% της πρόθεσης ψήφου, το SPD μένει σταθερό στο 21%, οι Πράσινοι στο 10% και το FDP στο 11%.

    Αυτό εάν επιβεβαιωθεί στις κάλπες θα σημάνει πως και πάλι οι μόνες πλειοψηφίες που θα είναι μαθηματικά εφικτές θα είναι ένας συνασπισμός της Χριστιανικής Ένωσης με τους Σοσιαλδημοκράτες ή ο λεγόμενος συνασπισμός Τζαμάικα (CDU/CSU, FDP, Πράσινοι).

    (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στη Γερμανία διαφωνούν για την πολιτική, στην Ελλάδα συμφωνούν για την εξουσία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Μέρκελ: «Καλύτερα να πάμε σε εκλογές, παρά σε κυβέρνηση μειοψηφίας»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκλειστικό: Κούρεμα 40% των χρεών του Casino Loutraki προς το Δημόσιο-Όλες οι εξελίξεις



    ΣΧΟΛΙΑ