• Top Stories

    Επικύρωση Ευρωπαϊκής Σύμβασης: Πιο αυστηρός νόμος για τη βία κατά των γυναικών


    Με καθυστέρηση 3,5 ετών, η χώρα μας προχωρά στη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο θα κυρώνεται η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που ποινικοποιεί και τιμωρεί με αυστηρότερες ποινές συμπεριφορές βίας κατά των γυναικών, όπως η αναγκαστική σύναψη γάμου ή η σεξουαλική παρενόχληση.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης θέτει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 1η Δεκεμβρίου το νομοσχέδιο για την κύρωση της Σύμβασης για «την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής βίας», προκειμένου αυτή να προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία.

    Σύμφωνα με τη Σύμβαση, και η χώρα μας θα προχωρήσει σε ποινικές κυρώσεις για τις περιπτώσεις της σεξουαλικής παρενόχλησης, της υποχρεωτικής σύναψης γάμου ή άλλες βίαιες συμπεριφορές κατά γυναικών ή βίας μέσα στην οικογένεια, ενώ παράλληλα, οφείλει να εκπαιδεύσει επαγγελματίες, οι οποίοι θα παρακολουθούν τις υποθέσεις αυτές και θα υλοποιούν προγράμματα προστασίας και θεραπείας των θυμάτων βίας.

    Επίσης, πρέπει να ιδρυθεί ανεξάρτητο όργανο, συγκροτούμενο από τεχνοκράτες και ειδικούς ώστε να παρακολουθούν την εφαρμογή της σύμβασης σε όλα τα κράτη που την κυρώνουν και την αποδέχονται.

    Η Σύμβαση υπεγράφη από το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών το Μάιο του 2011 στην Κωνσταντινούπολη και τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2014.

    Η χώρα μας αν και ήταν από τις πρώτες που υπέγραψε, δεν είχε προχωρήσει μέχρι σήμερα στην επικύρωσή της.
    Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και κακοποίησης, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικότερο βήμα στην προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξασφαλίσει το σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών.

    Η ενδοοικογενειακή βία και η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές της, λεκτική, σωματική και ψυχολογική, αποτελεί ακραία έκφραση κυριαρχίας ανάμεσα στα φύλα και έχει αναδειχθεί στην Ευρώπη ως κεντρικό θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Χαρακτηριστικό της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι ότι αποδίδει έμφαση στην πρόληψη. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρέωση των συμβαλλόμενων κρατών να εξασφαλίσουν την κατάρτιση επαγγελματιών που ασχολούνται με τα θύματα βίας και την υλοποίηση θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

    Η προστασία των θυμάτων ολοκληρώνεται με μια δέσμη κανόνων που θεσμοθετούν την υποχρέωση των κρατών είτε να προβλέψουν την αποζημίωση των θυμάτων, είτε να ποινικοποιήσουν συμπεριφορές που μέχρι σήμερα διέφευγαν του ποινικού ενδιαφέροντος της πολιτείας, όπως για παράδειγμα τον εξαναγκασμό σε σύναψη γάμου, τη σεξουαλική παρενόχληση και το stalking, δηλαδή μία εξακολουθητική συμπεριφορά απειλής, παρακολούθησης και παρενόχλησης, με την οποία η επέμβαση στην ιδιωτική σφαίρα του θύματος είναι ιδιαιτέρως επαχθής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνελήφθη ο Αχιλλέας Μπέος (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης: Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές ενόψει Black Friday

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα ποσά των αποζημιώσεων που θα πάρουν οι πληγέντες από Μάνδρα-Νέα Πέραμο



    ΣΧΟΛΙΑ