ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με κοινό διαχειριστή σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνεια οι 4 συστημικές τράπεζες, όπως έγινε γνωστό στη χθεσινή εκδήλωση της ΕΕΔΕ. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θ. Καλαντώνης, δήλωσε ότι το διατραπεζικό όργανο NPLs forum ξεκίνησε τη διαδικασία επιλογής κοινού διαχειριστή για μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η διαδικασία, την οποία έχει αναλάβει ως σύμβουλος η εταιρεία Oliver Wyman, βρίσκεται στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, χωρίς προς το παρόν να έχει οριστεί το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το ύψος της ονομαστικής αξίας των «κόκκινων» δανείων που θα δοθεί προς πιλοτική διαχείριση ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για δάνεια περίπου 2.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία έχουν ληφθεί από δύο τουλάχιστον συστημικές τράπεζες. Η περίμετρος του χαρτοφυλακίου ορίστηκε με κριτήρια το ύψος του συνολικού δανεισμού της επιχείρησης (5 με 20 εκατ. ευρώ) και τον χρόνο καθυστέρησης, ενώ η επιλογή των δανείων διενεργήθηκε από μια «δεξαμενή» 13 χιλιάδων κοινών πιστούχων, βάσει της προεργασίας που έχει κάνει η Oliver Wyman.
Δεν είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με στελέχη εταιρειών διαχείρισης, αν οι συστημικές τράπεζες έχουν οριστικοποιήσει την κοινή στρατηγική τους για τα παραπάνω δάνεια, ενώ υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, που αν δεν επιλυθούν, θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ωστόσο, στελέχη εταιρειών εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξα για τον χρόνο ολοκλήρωσης του διαγωνισμού: «Οι τράπεζες δεν γνωρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση των εταιρειών, τα δάνεια των οποίων θα δοθούν προς διαχείριση και για να τη μάθουν, είτε θα πρέπει να απασχολήσουν «στρατό» δικών τους υπαλλήλων, είτε να αναθέσουν το παραπάνω έργο σε τρίτους, κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Atlas Merchant Capital: Ξαναήρθε η ώρα για επενδύσεις στις τράπεζες στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεόδωρος Τρύφων (ΠΕΦ) στο Bloomberg: Αυτοκτονία να μη χρησιμοποιούμε ό,τι παράγουμε
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρηματιστήριο: Πλώρη για τις 770 μονάδες με αυξημένο τζίρο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στουρνάρας στo Politico: Η εντυπωσιακή αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας δεν εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο
- Τραγωδία ανοιχτά των Καλών Λιμένων: Στον εισαγγελέα οι διακινητές – Μειώνονται οι ελπίδες για τους 27 αγνοούμενους
- NYT: Πώς το Ιράν ετοιμάζεται για την επίθεση των ΗΠΑ – Οι «οδηγίες» του Χαμενεΐ και η πολιτική επιβίωση
- Δανός υπουργός Άμυνας σε Τραμπ: Η Γροιλανδία δεν χρειάζεται αμερικανικό πλωτό νοσοκομείο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.