• Top Stories

    Νέες θεραπείες γονιμότητας : Δημιουργήθηκαν τα πρώτα ανθρώπινα ωάρια

    • NewsRoom


    Αισιοδοξία για τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί φέρνει ένα ιατρικό εργαστήριο στην Βρετανία δημιουργώντας τα πρώτα ανθρώπινα ωάρια. Επιστήμονες στη Βρετανία δημιούργησαν στο εργαστήριό τους πλήρως ανεπτυγμένα ανθρώπινα ωάρια. Για πρώτη φορά, ένα ώριμο ανθρώπινο ωάριο αναπτύχθηκε στο εργαστήριο, ξεκινώντας από ένα τελείως ανώριμο στάδιο. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για βελτιωμένες θεραπείες γονιμότητας.

    Σε προηγούμενες μελέτες οι επιστήμονες είχαν κάνει κάτι ανάλογο με εργαστηριακά ωάρια ποντικιών, που τελικά απέκτησαν υγιείς απογόνους. Είχαν επίσης δημιουργήσει ανθρώπινα εργαστηριακά ωάρια, αλλά ξεκινώντας από ωάρια που δεν βρίσκονταν στο πιο πρώιμο στάδιό τους.

    Η μελέτη

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έβελιν Τέλφερ της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής “Molecular Human Reproduction”, πήραν από ιστό ωοθήκης ωοκύτταρα στο πιο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής τους. Στη συνέχεια, τα καλλιέργησαν περαιτέρω στο εργαστήριο, ώστε να είναι ώριμα για γονιμοποίηση.

    Με τον τρόπο αυτό, μεταξύ άλλων, μπορεί να διασφαλισθεί έγκαιρα στο μέλλον η γονιμότητα κοριτσιών με καρκίνο, τα οποία αργότερα θα υποβληθούν σε δυνητικά επιβλαβείς θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία, που μπορεί να έχουν συνέπειες για τη γονιμότητά τους. Τα ανώριμα ωάρια θα είναι δυνατό, αφού συλλεχθούν από τη νεαρή ασθενή, να ωριμάσουν στο εργαστήριο και να αποθηκευθούν για μελλοντική χρήση, ώστε αυτή να μπορέσει να αποκτήσει παιδί.

    Συνήθως σήμερα, σε αυτές τις περιπτώσεις, αφαιρείται ένα τμήμα της ωοθήκης από τις καρκινοπαθείς και επανεμφυτεύεται αργότερα μετά τη χημειοθεραπεία, αλλά υπάρχει κίνδυνος αυτή η διαδικασία να πυροδοτήσει εκ νέου καρκίνο.

    Η δρ Τέλφερ δήλωσε ότι η ομάδα της εργάζεται τώρα για βελτιώσει περαιτέρω την όλη διαδικασία στο εργαστήριο, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο τα ανθρώπινα εργαστηριακά ωάρια μπορούν να γονιμοποιηθούν.

    ΑΠΕ ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Α. Ξανθός: Η ισότητα στην υγεία το μεγάλο στοίχημα για τη μεταμνημονιακή περίοδο        

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Έλληνες γονείς είναι περισσότερο εθισμένοι στα social media από τα παιδιά τους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bayer: Πρωτοπόρα προγράμματα τεχνολογίας και καινοτομίας στην υπηρεσία της βιοεπιστήμης

          

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ