• Κοινωνία

    Μύκονος: Δύο αποκλειστικά βίντεο από το Alemagou λίγο πριν το λουκέτο – Δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • NewsRoom


    Σε παράλληλο σύμπαν, κάπου όπου ο κορονοϊός δεν υπήρξε ποτέ, έμοιαζαν να είναι όσοι βρίσκονταν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο νησί της Μυκόνου

    Το νησί κινούνταν σχεδόν σε ρυθμούς κανονικού καλοκαιριού, μακριά από πανδημίες και μέτρα προστασίας. Αυτό αποδεικνύουν, άλλωστε, και οι εικόνες συνωστισμού που επικράτησαν το περασμένο Σάββατο στο Alemagou, το διάσημο beach bar του νησιού, στην παραλία της Φτελιάς, το οποίο ανέβασε την ένταση στα ηχεία και διοργάνωσε το πρώτο beach party της σεζόν, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες κόσμου, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις που  έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

    Το πάρτι ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι, όπου ένα μεγάλος πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο μαγαζί, για να διασκεδάσει υπό τους ρυθμούς του καλεσμένου Dj Jojo. To αποτέλεσμα ήταν τόσο ο κόσμος που κατέφθασε, «διψασμένος» για διασκέδαση, όσο και το ίδιο το μαγαζί να αψηφήσουν κάθε μέτρο που έχει επιβληθεί για την προστασία κατά του κορονοϊού και να δημιουργήσουν έναν επικίνδυνο συνωστισμό.

    Το φαινόμενο, μάλιστα, ήταν τόσο έντονο που, στις εικόνες που κυκλοφόρησαν, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να δει κανείς τίποτε άλλο πέρα από κόσμο, άτομα «στοιβαγμένα» το ένα κολλητά στο άλλο, σε μία απελπισμένη προσπάθεια για διασκέδαση.

    Η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων ανάμεσα στον κόσμο δεν είναι, φυσικά, το μοναδικό μέτρο που δεν τήρησαν επιχείρηση και παρευρισκόμενοι. Η ένταση της μουσικής ανέβηκε φυσικά «πολύ ψηλά», με αποτέλεσμα οι σερβιτόροι του μαγαζιού να μην είναι σε θέση να συνεννοηθούν με τους πελάτες για τις παραγγελίες. Κατά συνέπεια έβγαζαν τις μάσκες και πλησίαζαν πολύ κοντά, για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τη δουλειά τους.

    Όλα αυτά ενείχαν σχεδόν έπαρση, τόσο από πλευράς του κόσμου, που αγνόησε την ατομική ευθύνη που φέρει ο καθένας μας και δέχθηκε να συμμετέχει με αυτό τον τρόπο στον συνωστισμό, όσο και στην επιχείρηση, φυσικά, που θεώρησε πως κανείς δεν πρόκειται να την «αγγίξει», παρά την κατάφωρη παραβίαση των επιβεβλημένων μέτρων προστασίας.

    Τα πράγματα πλέον, όμως, δεν είναι όπως τα ήξεραν κάποιοι μέχρι πρότινος και οι πολιτειακοί μηχανισμοί δεν κάνουν τα «στραβά μάτια».

    Νωρίς το απόγευμα, οι ελεγκτικές Αρχές έκαναν έφοδο στο μαγαζί, καταγράφοντας τις παράνομες ενέργειες που σημειώθηκαν και συστήνοντας στους υπεύθυνους της επιχείρησης να διαλύσουν αμέσως το πάρτι που είχαν διοργανώσει και τον συνωστισμό που προκλήθηκε. Η μουσική στα ηχεία κατέβηκε, οι χοροί σταμάτησαν και αποστάσεις ξεκίνησαν να δημιουργούνται.

    Όλα έδειχναν ότι η τάξη στην Φτελιά επανήλθε.

    Ωστόσο, η βελτιωμένη αυτή εικόνα κράτησε μόνο λίγα λεπτά, καθώς, αμέσως μετά την αναχώρηση των Αρχών από το μαγαζί, η κατάσταση επανήλθε στην πρότερη μορφή της και μάλιστα στο αμείωτο.

    Τα αποκλειστικά βίντεο που έχει στην διάθεσή του το Mononews.gr απεικονίζουν την κατάσταση που επικράτησε στο μαγαζί μετά τον έλεγχο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να διασκεδάζουν υπό τους δυνατούς ήχους της μουσικής, σαν να μην συνέβη τίποτε.

    Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος, λένε…

    Η συνείδηση των εκπροσώπων του μαγαζιού, αλλά και του κόσμου δεν ήταν αρκετή για να αποτραπεί ο επικίνδυνος συνωστισμός στην παραλία της Μυκόνου το απόγευμα του Σαββάτου, όπως αποδείχθηκε. Ούτε και η παρουσία των Αρχών στάθηκε αρκετή, όμως, για να συνετίσει τους συμμετέχοντες και να τους επαναφέρει στην τάξη και την κοινωνική ευαισθητοποίηση που θα έπρεπε να επιδεικνύουν, μετά από αυτή την πρωτοφανή για τον πλανήτη περιπέτεια, η οποία είναι ακόμη ολοζώντανη.

    Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος, όμως, γι’ αυτό και, μερικές ώρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι στο μαγαζί επιβλήθηκε «λουκέτο» δύο μηνών, αλλά και χρηματικό πρόστιμο, που φτάνει τις 20.000 ευρώ.

    Έκτοτε, ξέσπασε ένας πόλεμος αντιδράσεων, από άλλους για όσα διαδραματίστηκαν στο Alemagou και από άλλους για την απόφαση να σφραγιστεί, ενώ τα σενάρια για πιθανό νέο lockdown δίνουν και παίρνουν τα τελευταία 24ωρα.

    Οι αντιδράσεις της Πολιτείας ήταν άμεσες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο έγινε έξαλλο με τις εικόνες που αντίκρισε από το beach bar της Μυκόνου. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να παίξει με την τύχη της χώρας για μια χούφτα ευρώ.

    Για τον λόγο αυτό, σήμερα το πρωί συστήθηκε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, με στόχο να συζητηθούν τα γεγονότα που καταγράφηκαν και να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις αντιμετώπισης.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι κατηγορηματικός: «Δεν θα αφήσουμε να διαλύσετε την χώρα όσοι παρανομείτε». Επί της ουσίας, άλλωστε, αυτό που είδαμε να συμβαίνει στο Alemagou το Σάββατο ήταν ακριβώς αυτό: Η διάλυση όσων έχουμε καταφέρει ως χώρα από τον περασμένο Μάρτιο, αναφορικά με την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού.

    Ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε, δίνοντας τον τόνο της κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα της τήρησης των μέτρων σε καθολικό επίπεδο: «Εγώ είμαι ο αρμόδιος υπουργός και διαπιστώνουμε ότι μια επιχείρηση αποφασίζει δημοσία θέα να μην τα τηρεί. Τι πρέπει να κάνω; Να πω ότι ‘α, μπράβο δεν πειράζει’», απάντησε στις επικρίσεις ότι το δίμηνο κλείσιμο αποτελεί εξοντωτική ποινή.

    Ο ίδιος εξήγησε ότι λουκέτο δεν έχει επιβληθεί σε καμία άλλη περίπτωση, καθώς «δεν βρέθηκε σε κανένα άλλο σημείο τόση εξόφθαλμη παραβίαση των κανονισμών», σχολιάζοντας παράλληλα ότι το λουκέτο είναι το τελευταίο μέτρο και εξαρτάται από το μέγεθος της παραβίασης των κανόνων.

    «Εκεί ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο και προσέξτε, εμείς έχουμε απαγορεύσει τη χρήση του μπαρ. Εκεί ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, πάνω στο μπαρ. Ήταν σαν να μην υπήρχε κανένας νόμος και καμιά απόφαση. Όταν κάποιος είναι τόσο πολύ προκλητικός, δεν καταλαβαίνω», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Εξίσου κατηγορηματικός ήταν σε όσα δήλωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια Υγεία. Όλοι να συνειδητοποιήσουν, και οι επιχειρηματίες, ότι άπαντες ακολουθούμε πρωτόκολλα και κανόνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αντιδράσεις, φυσικά, υπήρξαν και από την άλλη πλευρά, με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Μύκονο να δηλώνουν ότι θα κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «απάνθρωπο» δίμηνο κλείσιμο του Alemagou. Απειλή που ακούγεται σχεδόν αστεία. Γιατί ποιος θα πει όχι στα ευρώ που θα χαριστούν απλόχερα από τους επίδοξους επισκέπτες του νησιού των Ανέμων, μόνο και μόνο από… συναισθηματική υποστήριξη; Μάλλον κανείς.

    Στο μεταξύ, εκείνο που μοιάζει πιο πιθανό είναι να υποστούμε όλοι μας τις συνέπειες μερικών, που πέταξαν στα σκουπίδια τις προσπάθειες τόσων μηνών για ένα απόγευμα στο Alemagou. Κι αυτό γιατί, μετά τις εικόνες συνωστισμού, το κυβερνητικό επιτελείο έφερε και πάλι στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

    Οι λίγοι «εξυπνάκηδες» του Σαββάτου, δηλαδή, έκαναν αρκετή ζημιά, ώστε να επανέλθει σαν ενδεχόμενο αυτό που στο μυαλό των περισσοτέρων από εμάς αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη μας.

    Έτσι, οι Μυκονιάτες επιχειρηματίες και οι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας μπορούν να φωνάζουν όσο θέλουν. Η κυβέρνηση, πάντως, δεν πρόκειται να τους κάνει το χατίρι και να οδηγήσει την χώρα στην ολική καταστροφή για μερικά ευρώ.

    Αυτά, προς γνώση και συμμόρφωση…



    ΣΧΟΛΙΑ