• Κοινωνία

    Μενδώνη: Όταν οι καταγγελίες είναι επώνυμες και επαναλαμβανόμενες, δεν χρειάζεται να περιμένουμε το δικαστήριο

    • NewsRoom

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη


    Μετά την θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε από την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες εις βάρος του.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η κ. Μενδώνη δήλωσε:

    «Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχαιρε μιας καλλιτεχνικής αποδοχής και αυτό φάνηκε και από την αντιμετώπιση που είχε όταν διορίστηκε στο Εθνικό Θέατρο. Αυτές τις μέρες ζούμε σε μία τοξική και ζοφερή κατάσταση. Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή ώστε η γενναία κίνηση θυμάτων ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο, να μην χάσει την πραγματική σημασία της. Η κοινή γνώμη παρακολουθεί με έκπληξη, προβληματισμό, απέχθεια όσα λέγονται».

    Και εξήγησε ότι: «Για πολλούς οι καταγγελίες είναι επώνυμες. Για τον κ. Λιγνάδη μέχρι στιγμής επώνυμη καταγγελία δεν υπάρχει. Όπως ο ίδιος λέει στην επιστολή του δεν μπορούσε να αντέξει όλο το κλίμα των φημών που δημιουργούσε ένα κλοιό γύρω από αυτόν και κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί όπως εκείνος κρίνει τον εαυτό του».

    Επιπρόσθετα, η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι: «Την παραίτηση του κ. Λιγνάδη δεν την είχα ζητήσει και δεν την είχε υποβάλει πριν μερικές μέρες που έγινε μία σχετική συζήτηση μέσω των social media. Υπέβαλε την παραίτησή του αργά το απόγευμα του Σαββάτου και την αποδέχτηκα λίγο μετά», συνέχισε στο ίδιο θέμα, τονίζοντας ότι «Κώδικας δεοντολογίας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Θα συσταθεί και θα αφορά στις κρατικές πολιτιστικές δομές. Αυτό είναι πρωτοβουλία του υπουργείου, λόγω των επώνυμων καταγγελιών».

    Απαντώντας στο κατά πόσο θα κόβονται οι επιχορηγήσεις σε θιασάρχες, αν αποδειχτεί κάτι εναντίον τους, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι «Είναι προφανές αυτό. Έχουμε δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα έχουμε μηδενική ανοχή. Η οποιαδήποτε μορφή βίας δεν μπορεί να τύχει καμίας ανοχής. Είναι μια φρικτή πράξη που πληγώνει βαθύτατα ψυχές. Το υπουργείο δεν θα επιδείξει καμία ανοχή. Όταν οι καταγγελίες είναι επώνυμες και επαναλαμβανόμενες και πείθουν ότι έχουν συμβεί φριχτά περιστατικά, δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς το δικαστήριο. Υπάρχει και ο κώδικας της ηθικής. Ο ίδιος κώδικας μάς υποχρεώνει να μην μπούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών».

    «Ο διάδοχος του κ. Λιγνάδη θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Δεν θα αφήσουμε μεγάλο κενό, θα δούμε τα πράγματα με την ψυχραιμία που πρέπει να τα δούμε. Είμαστε σε έκτακτες συνθήκες, θα το αντιμετωπίσουμε», είπε η κ. Μενδώνη.

    Μιλώντας τέλος για τη χθεσινή, έκτακτη μεταμεσονύχτια επίσκεψή της στο Εθνικό Μουσείο, η κ. Μενδώνη εξήγησε ότι «Πράγματι το black out που έγινε εχτές σε πολλές περιοχές του Κέντρου δημιούργησε πρόβλημα και στο Εθνικό Μουσείο, και πήγα επιτόπου με τον ΓΓ για να δούμε τι συνέβη. Δημιουργήθηκε θέμα μη λειτουργίας των ηλεκτρολογικών συστημάτων του μουσείου».

    Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, υπήρχε φύλαξη και το ανθρώπινο δυναμικό ήταν στο σημείο.

    «Δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα και πήγαμε εκεί για να δούμε τι συμβαίνει και να φροντίσουμε για την άμεση αποκατάσταση ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα», σημείωσε ενώ στο σχόλιο του παρουσιαστή ότι «μαζεύτηκαν 100 αστυνομικοί και πάνω» απάντησε: «Μαζεύτηκαν 100 αστυνομικοί και πάνω βεβαίως διότι με το που με ειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας που τον είχε ειδοποιήσει η αρμόδια αρχιφύλακας, επικοινώνησα με τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου και σε μερικά λεπτά γύρω από το Εθνικό Μουσείο είχαν προστρέξει δυνάμεις δημιουργώντας μία ασπίδα ασφαλείας».

    Διαβάστε επίσης:

    Μενδώνη για Λιγνάδη: Δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες – Ο καθένας επιλέγει πώς θα υπερασπιστεί τον εαυτό του

    Δημήτρης Λιγνάδης: Το χρονικό της παραίτησης – Πρωτοφανείς καταγγελίες

    Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Η πρώτη ανάρτηση μετά την καταγγελία – «Ζητώ τα αυτονόητα»



    ΣΧΟΛΙΑ