• Top Stories

    Υπ. Υγείας: Εντατικοποίηση υγειονομικών ελέγχων στις πισίνες

    • NewsRoom
    πισινα


    Την ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων στις εγκαταστάσεις κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνες) της χώρας,  για την προστασία της δημόσιας υγείας, επισημαίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.

    Εν μέσω της τουριστικής περιόδου κι ενώ τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αυξημένος αριθμός περιστατικών πνιγμών σε πισίνες, επισημαίνεται προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των ΠΕ της χώρας, η ανάγκη πιστής τήρησης των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας αναφορικά με τις απαιτήσεις κατασκευής και τις συνθήκες λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών, καθώς και παρακολούθησης της αποδοτικής και ασφαλούς λειτουργίας τους, μέσω εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές θα πρέπει να πληρούν όλους τους όρους κατασκευαστικών απαιτήσεων για λόγους ασφαλούς λειτουργίας, όπως υλικά κατασκευής, γενική διάταξη χώρων, στόμια εισροής και εκροής, αύλακες υπερχείλισης, φωτισμό, αερισμό, σύστημα ανακυκλοφορίας, απολύμανση νερού κ.λ.π.

    Επίσης, επισημαίνεται ο  ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εποπτών ασφαλείας και παροχής πρώτων βοηθειών, βάσει των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.

    Με σκοπό τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας της παρακολούθησης της αποδοτικής και ασφαλούς λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών, το υπουργείο Υγείας, καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργούν τους αντίστοιχους υγειονομικούς και δειγματοληπτικούς ελέγχους στην περιοχή ευθύνης τους με συχνότητα τουλάχιστον 1 φορά ανά εξάμηνο. Επιπρόσθετα, καλεί να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των ενεργειών τους  για το πρώτο εννεάμηνο του 2019.

    Το Υπουργείο Τουρισμού στο οποίο κοινοποιείται η εγκύκλιος, καλείται να υπενθυμίσει στις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες Τουρισμού την ανάγκη άμεσης διαβίβασης των γνωστοποιήσεων κολυμβητικών δεξαμενών εντός τουριστικών καταλυμάτων στις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των ΠΕ, προκειμένου να γίνεται εγκαίρως ο έλεγχος της λειτουργίας τους.



    ΣΧΟΛΙΑ