• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Γερμανία προσπαθεί να διορθώσει το μεταναστευτικό πρόβλημα των 30 δισ. ευρώ το χρόνο

    • Bloomberg


    Η Γερμανία αντιμετωπίζει μεταναστευτικό πρόβλημα, όμως ίσως δεν είναι αυτό που νομίζουν οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές. Αντί για υπερβολικά πολλούς ξένους στη χώρα, οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι δεν θα υπάρξουν αρκετοί.

    Με τους baby boomers να συνταξιοδοτούνται και όχι αρκετούς νέους ανθρώπους να μπαίνουν στην αγορά εργασίας, η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 400.000 ανθρώπους να έρχονται για να εργαστούν στη Γερμανία κάθε χρόνο προκειμένου να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση IAB. Μία έλλειψη εργαζομένων με προσόντα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να παράξουν τόσα όσα θα μπορούσαν, περιορίζοντας την οικονομία κατά περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας.

    Είναι ένα λεπτό θέμα για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η πολιτική ανοιχτών θυρών προς τους πρόσφυγες (πάνω από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο εισήλθαν στη χώρα από το 2015) συνεισέφερε στην ενίσχυση των κοινωνικών εντάσεων και διευκόλυνε την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD. Αυτό της ασκεί πίεση να αντιδράσει σε αυτές τις ανησυχίες, βοηθώντας παράλληλα τις επιχειρήσεις που αναζητούν περισσότερο ταλέντο.

    Μπορεί να χρειαστούν ως και έξι μήνες μέχρι οι εργαζόμενοι από χώρες εκτός της ΕΕ λάβουν τη βίζα τους”, δήλωσε ο Michael Bueltmann, επικεφαλής της HERE Technologies στη Γερμανία. “Αυτό έχει αρνητική επίπτωση” στις προσλήψεις και περιπλέκει τον σχεδιασμό. Η εταιρεία απασχολεί 1.200 ανθρώπους στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων προγραμματιστών από το Μπανγκλαντές και τη Μέση Ανατολή, που είναι αβέβαιοι για την προοπτική της παραμονής τους.

    Για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, ο υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer, που πρόσφατα χαρακτήρισε τη μετανάστευση “μητέρα όλων των προβλημάτων”, βάζει τις τελευταίες πινελιές σε ένα νομοσχέδιο με στόχο να διευκολύνει την προσέλευση εργαζομένων με προσόντα στη Γερμανία. Ελέγχοντας παράλληλα την εισροή λιγότερο προσοντούχων ανθρώπων που πιθανόν να εκμεταλλευθούν το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας.

    Η κατάσταση με τους πρόσφυγες και η μετανάστευση πιθανόν να συνδέονται με τη νομοθεσία, με το SPD, τον ήσσονα κυβερνητικό εταίρο της Merkel, να ζητά να μπορούν οι πρόσφυγες να απαλλαχθούν από το καθεστώς ασύλου αν βρουν δουλειά. Η λεγόμενη πρόταση “αλλαγής λωρίδας” έχει απορριφθεί από τη Merkel, δημιουργώντας μία πιθανή σύγκρουση.

    Το τελικό μεταναστευτικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί εντός του φθινοπώρου, και οι επικριτές του ήδη ανησυχούν ότι δεν θα είναι αρκετά τολμηρό.

    Το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά όχι αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Γερμανία”, δήλωσε ο Wido Geis, ανώτερος οικονομολόγος του Ινστιτούτου της Κολωνίας. “Ένας πραγματικά εκσυγχρονισμένος μεταναστευτικός νόμος θα χρειαζόταν μία αναδιαρθρωμένη διοίκηση” που θα κεντρικοποιεί τις διαδικασίες έγκρισης, αντί να εξαρτάται από τις τοπικές αρχές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Η επιστροφή των δανειστών με επιτόπιες έρευνες στα… υπουργεία-Μυστήριο με τις συντάξεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Έρχεται ο εφοριακός της γειτονιάς: Θα κάνει επισκέψεις πόρτα–πόρτα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αναψυκτικά: Η κάμψη της Coca Cola 3E, η άνοδος της Λουξ και η μάχη για την πρωτιά…



    ΣΧΟΛΙΑ