• Top Stories

    Όλοι γνώριζαν για τους νεκρούς εκτός από τον Τσίπρα!

    • NewsRoom


    Πληθαίνουν οι μαρτυρίες που ενισχύουν την εικόνα ότι πριν από την έναρξη της  περιβόητης κυβερνητικής σύσκεψης, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας, οι Αρχές γνώριζαν για την ύπαρξη θυμάτων στο Μάτι, κάτι που, όμως, δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό να δώσει επικοινωνιακό σόου εκείνο το βράδυ.

    Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής, μιλώντας στο Θέμα 104,6, είπε: «Στις 23:20, πριν ξεκινήσει το συντονιστικό όργανο ενημέρωσης, το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) ξεκίνησε να επικοινωνεί με το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητώντας μεγάλο αριθμό ειδικών σάκων περισυλλογής νεκρών. Πριν μπει ο κ. Πολάκης στο συντονιστικό, ήδη το υπουργείο Υγείας ζητούσε πολύ μεγάλο αριθμό σάκων περισυλλογής νεκρών».

    Για να δείξει, μάλιστα, το επείγον της κατάστασης ο κ. Πουλής διευκρίνισε ότι «το ΕΚΕΠΥ έψαχνε εναγωνίως, επειδή το κέντρο επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν εφημέρευε κατόπιν απόφασης του προέδρου του, και γι’ αυτό έστελναν μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των υπαλλήλων ‘Πού είστε; Βοηθήστε μας’».

    «Αρχικά ζητούσαν 40 και μετά 60 σάκους. Μιλούσαν με τους σεκιούριτι που ήταν στο κτήριο για να συνεννοηθούν. Εάν αυτό δεν το γνώριζε ο κ. Πολάκης μπαίνοντας είναι εξίσου κακό με το να μην γνώριζε για νεκρούς. Το ΕΚΕΠΥ είναι οργανόγραμμα του υπ. Υγείας, είναι το ίδιο το υπ. Υγείας» πρόσθεσε ο κ. Πουλής.

    Όπως εξήγησε, τέλος, «σάκους διαθέτει και το ΚΕΕΛΠΝΟ στο κέντρο επιχειρήσεων που από το 2004 ήταν υποβοηθητικό κέντρο σε φυσικές καταστροφές».

    Όπως προκύπτει επίσης από τις μαρτυρίες του προέδρου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και του προέδρου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, η ενημέρωση για νεκρούς υπήρχε αρκετή ώρα πριν την έναρξη της σύσκεψης, λίγο μετά τις 23:40 οπότε και έφτασε στο Χαλάνδρι εκείνο το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο από το ΕΚΑΒ, η πρώτη κλήση από την Πυροσβεστική για νεκρό στο Μάτι έγινε στις 20:41.

    «Εμείς τους πρώτους τέσσερις νεκρούς τους παραλάβαμε από τις 21:50 μέχρι τις 22:30», πρόσθεσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. Ακόμα σημαντικότερο είναι ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τις 22:30, 70 λεπτά δηλαδή πριν ξεκινήσει η σύσκεψη στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής, το ΕΚΑΒ πήρε εντολή να σταματήσει την παραλαβή νεκρών «καθώς ενεργοποιήθηκε το σχέδιο ανθρώπινων απωλειών έτσι ώστε να ταυτοποιούνται οι νεκροί».

    Κατά τον κ. Μαθιόπουλο «λογικά για να πήρε την εντολή ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών, την εντολή έδωσε ο κ. Πολάκης.

    Την ίδια εικόνα σε ό,τι αφορά τον χρόνο ενημέρωσης δίνει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του, το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου ο ίδιος ήταν στο Σισμανόγλειο που από τις 10:30-11:00 είχε προετοιμάσει χώρο για να υποδεχθεί μεγάλο αριθμό νεκρών.

    «Αυτό μου το επιβεβαίωσε μια ημέρα μετά ο αναπληρωτής διοικητής της 1ης Υγειονομικής περιφέρειας όταν βρέθηκα ξανά στο Σισμανόγλειο», πρόσθεσε ο κ. Γιαννάκος.

    Την ίδια ώρα, συγγνώμη από τον ελληνικό λαό ζήτησε ο αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Πιερράκος, κάνοντας λόγο για «ασύντακτη μάχη» που προκάλεσε πολλά προβλήματα στη διαχείριση της ζοφερής κατάστασης.

    Μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Πιερράκος είπε, μιλώντας στο Θέμα 104,6, ότι υπήρχε χρόνος εκκένωσης, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι οι φορείς υποτίμησαν τον βαθμό επικινδυνότητας (4) πρόκλησης πυρκαγιάς.

    «Οι ευθύνες δεν είναι μόνο των ενστόλων. Οι πυροσβέστες βρίσκονται σε μεγάλη θλίψη και δεν υπάρχει ούτε ένας ψυχολόγος να τους στηρίξει. Οι ευθύνες μπαίνουν σε πυραμίδα. Δεν μπορείς να σηκώνεις το τηλέφωνο και να ζητάς βοήθεια, επειδή γνωρίζεις έναν υπουργό. Οφείλεται πάντα και πρώτιστα να ενημερώνεται και να δρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Δεν έγινε ούτε μια σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων για σχεδιασμό.  Σε αυτά τα σχέδια υπάρχει πρωτόκολλο και γίνονται και ασκήσεις, αλλά στην πράξη βγαίνουν τα προβλήματα» είπε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πήγε σαν τον κλέφτη στο Μάτι στις 6 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας – Το tweet από την επίσκεψη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη σοκ: Η Πυροσβεστική γνώριζε από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στο Μάτι (video)

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: «Βόμβα» από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ: Περιμέναμε μεγάλο αριθμό νεκρών από τις 22:30 της Δευτέρας



    ΣΧΟΛΙΑ