• ΥΓΕΙΑ

    Γκάγκα: Πανδημία ανεμβολίαστων-Τα μονοκλωνικά θα διατίθενται σε 10 νοσοκομεία της χώρας

    • NewsRoom

    Μίνα Γκάγκα, αναπλ. υπουργός Υγείας


    «Πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό αν έχουμε συμπτώματα κορονοϊού», τόνισε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

    «Δεν περιμένουμε να έχουμε 8 μέρες πυρετό και δύσπνοια πάμε νωρίτερα στον γιατρό της περιοχής» συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα.

    Επισήμανε ότι στην βορειά Ελλάδα οι ασθενείς πηγαίνουν αργά σε γιατρό και είναι δύσκολο να γίνουν εύκολα καλά.

    Η ίδια σημείωσε πως η διαμόλυνση είναι αισθητή και πολλά κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ανέφερε πως τις επόμενες μέρες θα φανούν τα αποτελέσματα από τα μετρά που ξεκίνησαν την Δευτέρα και έκανε έκκληση να τηρούνται τα μέτρα και να σταματήσει η επαφή με συμπολίτες άμα δεν εφαρμόζονται.

    «Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού και ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας» ανέφερε ενδεικτικά.

    Μονοκλωνικά

    Ανοίγει εντός της ημέρας η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά, όπως ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

    Παίρνοντας πρώτη τον λόγο δήλωσε ότι τα μονοκλωνικά θα διατεθούν αρχικά σε 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Με βάση τα κριτήρια, προηγούνται οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και οι εγκυμονούσες στο τρίτο τρίμηνο.

    Επεσήμανε επίσης πως «είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού και ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας και να πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό αν έχουμε συμπτώματα».

    Παπαευαγγέλου για τα φετινά Χριστούγεννα

    Αναφερόμενη επίσης στην Χριστουγεννιάτικη περίοδο είπε ότι οι γιορτές επιδεινώνουν τον κίνδυνο λόγω κυρίως της αυξανόμενης κινητικότητας.

    «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τα Χριστούγεννα. Είμαστε ώριμοι όμως όλοι μετά από 2 χρόνια πανδημίας για να ξέρουμε τι να κάνουμε. Φέτος πάντως τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά από πέρυσι αφού, έχουμε στα χέρια μας τα όπλα των τέστ και των εμβολιασμών», σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου.

    «Εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε βαριά και κάνουμε χρήση των μέσων προστασίας για να μην κινδυνέψουμε από τον ιό», κατέληξε η κ. Γκάγκα.

    Στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ

    Η πίεση μεγαλώνει και στις ΜΕΘ, με την πληρότητα στην επικράτεια να φτάνει στο 88%. Όπως είπε, «έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας», υπάρχουν «σημάδια σταθεροποίησης, λόγω της αυξημένης προσοχής και της μικρής αύξησης των εμβολιασμών».

    Εκτίμησε δε , ότι θα αργήσουμε να δούμε κάμψη σε θανάτους- διασωληνωμένους.
    Η θνητότητα είναι υψηλή σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, 9 στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται λόγω του τεστ που κάνουν για να πάνε στο σχολείο.

    Παρατήρησε ότι υψηλή θνητότητα εντοπίζεται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην ηλικιακή κατηγορία των 65+.

    Η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι σε μια μερίδα του πληθυσμού υπάρχει μια «εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας από τους εμβολιασμένους».

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ