• Top Stories

    Γιατί η Πορτογαλία μπορεί να αποτελέσει την επόμενη οικονομική καταστροφή της Ευρώπης


    Αρχικά ήταν το Brexit, στην συνέχεια οι προβληματικές ιταλικές τράπεζες και τώρα η Πορτογαλία και συγκεκριμένα η αναπάντεχη επιβράδυνση της οικονομίας της χώρας, που έρχεται να απειλήσει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αυτό το ομολογουμένως θερμό καλοκαίρι.

    Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, οι φόβοι ότι η αδύναμη οικονομία της Πορτογαλίας θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, με αποτέλεσμα τα ομόλογα της χώρας να μην περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αυξάνονται. Αυτές οι ανησυχίες έχουν σπρώξει στα ύψη τις αποδόσεις των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά το 3% αυτή την εβδομάδα.

    “Η κάθετη άνοδος των αποδόσεων των πορτογαλικών ομολόγων αυτό το μήνα αποτυπώνει τις δικαιολογημένες ανησυχίες σχετικά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας” επισημαίνει ο Jack Allen, Ευρωπαίος οικονομολόγος της Capital Economics, σε σημείωμα του.

    Την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να ακολουθήσει πιστά τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης δημιουργεί αμφιβολίες για την πιστοληπτική της ικανότητα. Ως αποτέλεσμα, οι φόβοι των επενδυτών ότι η Πορτογαλία μπορεί τελικά να αποκλειστεί από το πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ είναι απίθανο να υποχωρήσουν προς το παρόν”, υποστηρίζει ο Allen.

    Οι ανησυχίες για την αδύναμη οικονομία της χώρας αυξήθηκαν στις αρχές του Αυγούστου, όταν η εταιρία αξιολόγησης DBRS άφησε υπόνοιες ότι η Πορτογαλία θα μπορούσε να υποβαθμιστεί στην επόμενη αξιολόγηση του Οκτωβρίου.

    Η άποψη της DBRS είναι σημαντική καθώς είναι η μοναδική από τις τέσσερις εταιρίες αξιολόγησης που αναγνωρίζει η ΕΚΤ, η οποία εξακολουθεί να αξιολογεί τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα ως επένδυση. Οι υπόλοιπες εταιρίες —Fitch, Moody’s and S&P— τα βαθμολογούν ως junk. Η Fitch την περασμένη Παρασκευή επιβεβαίωσε τη βαθμολογία  BB+ για την Πορτογαλία, περικόπτοντας, ωστόσο, τις πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ σε 1,2% από 1,6% πριν.

    Για να μπορεί μία χώρα της ΕΕ να συμμετέχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και να έχει πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό θα πρέπει τουλάχιστον μία από τις τέσσερις προαναφερθείσες εταιρίες αξιολόγησης να δίνει επενδυτική σύσταση.

    “Περιμένουμε η Πορτογαλία να γλυτώσει τα χειρότερα. Ωστόσο, το ρίσκο είναι μεγάλο” αναφέρει ο Holger Schmieding, επικεφαλής της Berenberg.

    “Ένα sell off στα ομόλογα θα αναγκάσει τη Λισαβόνα να ζητήσει εκ νέου βοήθεια, πιθανόν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας”, αναφέρει ο οικονομολόγος.

    Μία βουτιά στις τιμές των ομολόγων θα δώσει ώθηση στις αποδόσεις, καθιστώντας πιο ακριβό το δανεισμό χρήματος για τη χώρα. Η απόδοση άνω του 7%, όπως συνέβη με τα ελληνικά ομόλογα, θεωρείται μη βιώσιμη μακροπρόθεσμα, αφού είναι υπερβολικά ακριβά για να μπορέσει η χώρα να χρηματοδοτήσει τα χρέη της.

    Αν και οι αποδόσεις στα πορτογαλικά ομόλογα είναι πολύ μακριά από αυτά τα επίπεδα, είχαν εκτιναχθεί πάνω από το 17% πριν από πέντε χρόνια, κατά την κρίση χρέους της ευρωζώνης και η χώρα αναγκάστηκε να λάβει οικονομική βοήθεια 78 δισ. ευρώ το 2011, που συνοδεύτηκε από δύσκολους όρους.

    Ωστόσο, όταν βγήκε από το πρόγραμμα βοήθειας τον Ιούνιο του 2014 άρχισε να ανακάμπτει με ρυθμούς μεγαλύτερους από τους προβλεπόμενους.

    “Έτσι, προκειμένου να αποφύγει μία νέα σύγκρουση με την ΕΕ και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα πρέπει να ανακοινώσει νέα μέτρα λιτότητας”, υποστηρίζει ο Allen από την Capital Economics.

    “Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές ύψους 0,25% του ΑΕΠ για φέτος. Εάν αυτό επιτευχθεί, η DBRS θα μπορούσε να διατηρήσει τη βαθμολογία επενδυτικής σύστασης για την Πορτογαλία”, είπε ο οικονομολόγος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/aftin-agapoun-korifei-trapezites-gnoriste-tin-proxenitra-ton-goldman-sachs-barclays-kpmg-deutsche-bank/69096

     



    ΣΧΟΛΙΑ