• Top Stories

    Επίθεση χάκερς στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα της WikiLeaks. Υπόνοιες για τον Erdogan


    “Επίθεση” στην υποδομή του δέχθηκε η περιβόητη ιστοσελίδα WikiLeaks λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δημοσιοποιήσει 300 χιλιάδες εσωτερικά ηλεκτρονικά μηνύματα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ως και την 7η Ιουλίου 2016.

    Λιγότερο απο 24 ώρες μετά απο αυτή την ανακοίνωση, το WikiLeaks δέχθηκε «παρατεταμένη επίθεση» στην υποδομή του, όπως ανακοίνωσε το ίδιο με ανάρτησή του και πάλι στο twitter. Δεν είμαστε σίγουροι από που πραγματικά προέρχεται η επίθεση, σημείωνε σε άλλη ανάρτησή του ο ιστοτόπος, προσθέτοντας ότι η συγκυρία της επίθεσης υποδηλοί ότι πιθανόν να προέρχεται από ομάδα εντός του τουρκικού κράτους ή των συμμάχων του.

    «Θα επικρατήσουμε και θα δημοσιεύσουμε» αναφέρει ο ιστοτόπος καταλήγοντας.

    image

    Ενα καινούργιο κεφάλαιο στην σχέση Τουρκίας και κυβερνοχώρου;

    Παντως αν ισχύει αυτό που φαίνεται να υπονοείται, ότι δηλαδή στελέχη φίλα προσκείμενα στην Τουρκική κυβέρνηση κρύβονται πίσω απο αυτές τις cyberattacks στο WikiLeaks, αυτό θα ειναι ένα νέο κεφάλαιο στην σχέση Τουρκίας και κυβερνοχώρου.

    Στο παρελθόν η τουρκική πλευρά δεν είχε κατηγορηθεί για παρόμοιες δραστηριότητες, αντίθετα ήταν το θύμα πολλαπλών παρόμοιων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Τον Δεκέμβριο του 2015 τουρκικά sites έπεσαν θύματα distributed denial of service (DDOS – κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσιας), με αποκορύφωση την περίοδο των Χριστουγέννων. Αυτές οι επιθέσεις δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα σε κρατικά και οικονομικά τουρκικά sites, με την παγκόσμια κολεκτίβα anonymous να αναλαμβάνει την ευθύνη στα πλαίσια των κατηγοριών για εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στο καθεστώς Ερντογαν και των ισλαμιστών της ISIS.

    Παραλληλα όμως, αν και η Τουρκία δεν είχε φανεί να υποκινεί τέτοιες επιθέσεις στο παρελθόν, η σχέση του καθεστώτος Ερντογαν και κυβερνοχώρου ειναι πολύπλοκη. Ο εκκολαπτόμενος σουλτάνος είχε επιτεθεί στο Twitter προ 2ετιας, και είχε μπλοκάρει την λειτουργία του στην Τουρκία όταν αυτό το social media site είχε δημοσιεύσει αποσπάσματα απο  υποκλαπείσες συνομιλίες στελεχών του κόμματος του, που είχαν δημιουργήσει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα για την τουρκική κυβέρνηση.

    Κανεις δεν ξέρει που θα οδηγήσει αυτό το νέο κεφάλαιο της περίπλοκης σχέσης Ερντογαν και κυβερνοχώρου, αλλα σίγουρα αναμένουμε τα επόμενα βήματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/o-kerim-uras-apili-kindinos-gia-tis-schesis-elladas-tourkias-i-mi-ekdosi-ton-8/62382



    ΣΧΟΛΙΑ