• Top Stories

    Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση: Ούτε το ΔΝΤ γνωρίζει πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα!

    ΔΝΤ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις


    Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για τη β´ αξιολόγηση προέκυψε καθώς ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) γνωρίζει ποτε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

    Παραταύτα εφικτή παραμένει, παρόλες τις καθυστερήσεις, η χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό προγραμμα, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Gerry Rice κατά την πρώτη ενημέρωση του νέου χρόνου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.
    Οπως συμπλήρωσε, συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις με τους ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το Ταμείο ν΄ανταποκριθεί στην πρόσκληση που ειχε απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα τόσο για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα όσο και για το πότε θα δημοσιοποιηθεί η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους. Οπως διευκρίνισε το Ταμείο θα δημοσιοποιησει τις αμέσως επόμενες ημέρες τόσο την έκθεση βιωσιμότητας όσο και τον απολογισμό του προγράμματος αλλά και τα ευρήματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο στου Αρθρου 4. Πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι “η Ελλάδαα δεν αντιμετωπίζει μεσοπροθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάκγες”. Συμπλήρωσε δε ότι “για το λόγο αυτό δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης”.

    Ο Κ. Rice επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Στην αντίθετη περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα αποφασιστεί ότι πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, υποστήριξε οτι θα χρειαςτούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, παραπέμποντας στο γνωστό αρθρο του Π. Τόμσεν.

    Τέλος όπως ενημέρωσε ο κ. Rice η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανήσυχες οι Αρχές από τους 7 νεκρούς λόγω γρίπης την τελευταία εβδομάδα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ: Αναβλήθηκε η απόσχιση ΑΔΜΗΕ, εγκρίθηκε η συμφωνία με ΛΑΡΚΟ

     



    ΣΧΟΛΙΑ