• Top Stories

    Το ΕΚΠΑ στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου

    • NewsRoom


    Την καλύτερη θέση που έλαβε ποτέ ελληνικό πανεπιστήμιο σε επίπεδο ιδρύματος κατοχύρωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε διεθνή κατάταξη, με βάση το κριτήριο των ετεροαναφορών. Συγκεκριμένα, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 43η θέση παγκοσμίως, μεταξύ των 12.000 πανεπιστημίων που αξιολογήθηκαν, με 57.4706 ετεροαναφορές του Webometrics Ranking of World Universities για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

    Ακόμα, μεταξύ αυτών βρίσκονται 77 ελληνικά Πανεπιστήμια, ΑΤΕΙ και Ιδιωτικοί Φορείς παροχής υπηρεσιών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ Harvard, Stanford, University of California Berkeley, MIT, University of California San Diego.

    Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ανέφερε σε ομιλία του για το γεγονός: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αξιολόγηση έγινε ανάμεσα σε χιλιάδες πανεπιστήμια, το να λαμβάνει το ΕΚΠΑ τη θέση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν».

    «Μας δίνεται έτσι η διάθεση να συνεχίσουμε τις προσπάθειες που καταβάλουμε συνεχώς για να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις, αλλά και να διευρύνουμε τις ακαδημαϊκές μας δραστηριότητες», πρόσθεσε.

    Πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, για δεύτερη διαδοχική χρονιά είναι το ΕΚΠΑ, το οποίο βρίσκεται στη θέση 271 παγκοσμίως. Ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 287, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 355, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 486 και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 589.

    Αναφορικά με την εν λόγω κατάταξη, γίνεται από τη Cybermetrics (CCHS), βραχίονα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας. Θεωρείται από τους πλέον έγκυρους πίνακες κατάταξης παγκοσμίως διότι στηρίζεται σε στοιχεία άμεσα επαληθεύσιμα στο διαδίκτυο και όχι σε δείκτες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια και «έρευνες γνώμης» οι οποίοι διέπονται σε κάποιες περιπτώσεις από μεροληψία ή υποκειμενισμό.

     



    ΣΧΟΛΙΑ